Sektörel

Şekerbank ile Fiili Boya yalıtım seferberliği başlattı!

Şekerbank, ısı yalıtım sektöründe dünyada 50 yılı aşkın ürün ve uygulama tecrübesine sahip Fiili Boya Capatect iş birliğiyle yalıtım seferberliği başlattı. Bu kapsamda 1.500 apartman/site yöneticisine ulaşılacak.

Enerji verimliliği yatırımlarını yaygınlaştırmak amacıyla geliştirdiği EKOkredi ile bugüne kadar 566 milyon TL yi aşkın finansman desteği sağlayan Şekerbank, Fiili Boya Capatect ile bir araya gelerek Türkiye'de yalıtım seferberliği başlattı. 


Her yıl 60 bin konut yalıtımının hedeflendiği iş birliğinin ilk adımı olarak, apartman yönetimlerini enerji verimliliği ve yalıtım konusunda bilgilendirmek amacıyla 15 Nisan'da Ankara'dan başlamak üzere Denizli, İzmir, Bursa, Balıkesir ve Tekirdağ dahil 6 ilde yalıtım seferberliği toplantıları gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 1.500 apartman/site yöneticisine ulaşılacak. 


Proje kapsamında, Avrupa standartlarında mantolama kalitesi sunan Fiili Boya Capatect Isı Yalıtım Sistemi'ni tercih eden apartman sakinleri, Türkiye'nin apartman/site yönetimlerine özel tek bankacılık ürünü olan EKOkredi Yalıtım ile uygun faiz oranları ve 60 aya varan vade imkanından yararlanacak. Ayrıca iş birliğinden faydalanan mevcut binalara, gerekli kriterleri karşıladığı takdirde 2017 yılı itibarıyla tüm binalar için zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi ve ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti sağlanacak. 


Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında Şekerbank Perakende Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, banka hakkında bilgiler vererek, öncelikli olarak belirledikleri alanlardaki proje ve desteklerini anlattı. 

EKO kredi ürününü çıkarırken de bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Ertürk, "Bugün 75 milyar dolarlık enerji harcamamızın yüzde 73'ünü ithal ediyoruz. 2020 yılına kadar enerji tüketiminin en az 2 kat artacağı konuşuluyor. 

Böyle bir ortamda ne kadar tasarruf edersek ekonomiye o kadar destek sağlarız. Yapılan projeler sadece bireysel müşteriye değil yurt dışı borçlanmamızı azaltarak ülkemiz ekonomisine de çok büyük katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı. 

Ertürk, EKOkredi kapsamında bireysel tüketicilere mantolama, izolasyon ve beyaz eşyaya kadar pek çok yatırıma destek verirken KOBİ tarafında da yenilenebilir enerji, güneş enerjisi yatırımlarını desteklediklerini, tarım tarafında ise modern sulama kapsamında çalışmaları olduğunu aktardı. 


- "Apartman yönetimlerine ilk ve tek kredi veren bankayız" 


Gökhan Ertürk, enerji tasarrufuna komple bir proje olarak baktıklarını vurgulayarak, Türkiye'deki toplam 20 milyon konutun yüzde 85'inin mantolamaya ihtiyaç duyması sebebiyle ağırlıklı olarak yalıtım tarafında finansman kullandırdıklarını söyledi. 

Bu kapsamda bazı çözümler geliştirdiklerini ifade eden Ertürk, EKO Kredi ile yalıtım tarafında farklı süreçler geliştirdiklerini ve apartman yönetimlerine ilk ve tek kredi veren banka olduklarını açıkladı. 


Ertürk, bireysel kredilerin 36 ay vade ile sınırlı olduğunu belirterek, "Apartman yönetimine özel kredilendirmede, vade 60 aya kadar çıkabiliyor 60 aya kadar aylık yüzde l'in altında faiz oranlarıyla tüketicilerimiz kredi kullanabilecek. Vade aşağı indikçe bu oran yüzde 0,70lere kadar düşüyor. 60 aya geldiğinizde yüzde 0,97 civarına geliyor. Bu da şu anda piyasada kullanılabilecek en cazip faiz oranlarından biri. Kredimiz masrafsız. Dolayısıyla kredinin geri ödemesi daha kolay" diye konuştu. 

İsı yalıtımı yaptırmanın faydaları hakkında da bilgi veren Ertürk, şunları kaydetti: "Isı yalıtımına harcanan para, sağlanan enerji tasarrufu ile kendisini ortalama 3 yıl gibi kısa bir sürede amorti eder. Isı yalıtımlı binalarda daha küçük kapasiteli kombi ve daha küçük radyatörler kullanılabilir. Isı yalıtımı, betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binanın depreme karşı dayanıklılığını arttırır. Yakıt tüketimim ve dolayısıyla da atık gazları azaltarak, çevre kirliliğinin ve küresel ıs mm anın önlenmesine katkıda bulunur; doğayı korur." 


- "Ener]i tasarrufuna yönelik projeler de devlet desteği alabilir" 


Basın mensuplarını sorularını da yanıtlayan Ertürk, konuya devlet desteğinin olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Kentsel dönüşüm önemli bir faiz desteği alıyor. Enerji tasarrufuna yönelik projeler de bu desteği alabilir diye düşünüyoruz. Öte yandan bankacılık tarafında kullandırdığımız krediler için biz sermaye ayırıyoruz. Şu anda bu projelerde kullandırdığımız kredi, bireysel ihtiyaç kredisi Burada ayırdığımız karşılık yüzde 200 seviyesinde. Burada bir iyileştirme yapılabilirse bu doğal olarak kredinin maliyetini de aşağı çekecektir" cevabını verdi. 


Ortalama EKO Kredi rakamlarının müşteri bazında 5 bin lira civarında olduğunu belirten Ertürk, daha büyük metrekareli dairelerde 10-15 binlerin görüldüğünü söyledi. Bireysel kredilere olan İlgının ilk 3 ayda nasıl gerçekleştiğine ilişkin bir soruyu ise Ertürk, şöyle yanıtladı: "Geçen yıl kurdan arındırılmış baktığımız zaman tüm kredilerde yüzde 15 seviyelerinde büyüme vardı, ilk 3 aya bakıldığında ise yüzde 3 seviyelerinde büyüme var. 


Böyle devam edersek yine yüzde 16 gibi bir büyümeyi yakalayacağız gibi görünüyor. Bireysel taraftaki krediler de büyümeye devam ediyor ilk 3 aya bakıldığında konut kredileri yüzde 4'ün üzerinde ve ihtiyaç kredileri yüzde 3'e yakın büyüdü. EKO Kredi tarafında da büyümemiz paralel gidiyor Diğer taraftan, alınan tedbirler nedeniyle kredi kartı kredilerinde aşağı yönlü hareket devam ediyor. Genel bireysel krediler büyümesinde şu anda bir sıkıntı görmüyoruz Toplam krediler büyümesine paralel bir büyüme bekliyoruz Türkiye'de ekonomideki büyüme beklentilerine bakıldığında ise geçen yıl yüzde 2,9 gerçekleşen büyüme oranının bu yıl OVP'de yüzde 4 olması bekleniyor. 

Piyasa beklentilerine bakıldığında ise bu büyümenin yüzde 3-3,5 olacağı tahmin ediliyor. Bu büyüme oranı da dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda hem Avrupa hem de Türkiye benzeri ülkelerdeki büyüme oranlarının çok daha üzermde olduğu ıçm ülkemiz, bunlara göre daha olumlu ayrışmaktadır." 


- "Her yıl ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar TL katkı sağlamak mümkün" 


Fiili Boya Yalıtım Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk ise enerji verimliliği politikalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, ilk defa başka bir kurumla bu konuya ortak bir çözüm önerisi sunmaya karar verdiklerini vurguladı Dış cepheye uygulanacak doğru bir ısı yalıtım sistemiyle ortalama yüzde 50 enerji ve yakıttan tasarruf sağlanabileceğini vurgulayan Dindoruk, her yıl ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar TL katkı sağlamanın mümkün olduğunu belirtti. 


Isı yalıtım sisteminin performansında, kullanılan malzemelerin kalitesinin, birbiriyle uyumunun ve doğru uygulanmasının önemine dikkati çeken Dindoruk, Fiili Boya'nın ısı yalıtım uygulaması hizmeti veren bayileri tarafından Capatect teknik şartnamesine göre kullanılan ürünlerde 10 yıl garanti ve 2 yıl sigorta ayrıcalığı sunduklarını kaydetti. 

Dindoruk, Enerji Bakanlığı tarafından onaylanmış bir enerji verimliliği danışmanlık firması olmaları sayesinde iş birliği kapsamında Enerji Kimlik Belgesi ve doğru yalıtım için ücretsiz teknik danışmanlık hizmeti sunduklarını vurguladı. 


Yenigün