Sektörel

Sektör temsilcilerinden konut satış değerlendirmesi! Elinde parası olan harekete geçti!

TÜİK Temmuz ayı konut satış istatistikleri bugün açıklandı. Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Verilerin ardından inşaat sektörünün önde gelen isimleri konut satışlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK tarafından Temmuz ayı konut satış istatistikleri açıklandı.  Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Kritik veriler, sektörde büyük yankı yaparken inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden kritik değerlendirmeler geldi. 

ELİNDE PARASI OLAN HAREKETE GEÇTİ

Konut satışlarıyla ilgili ilk değerlendirme Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt'tan geldi. Tamer Özyurt, konut satış rakamlarının yukarı yönlü hareketin başladığını söyledi. 

İlk el ve ikinci el konutsatışlarında yükseliş olduğunu söyleyen Özyurt ipotekli konut satışlarında ve yabancıya satışın azaldığına dikkat çekti. 

Tamer Özyurt, konut fiyatlarının, inşaat girdi maliyetlerindeki artış ve enflasyonist ortam nedeniyle zirve yaptığı bir süreç içinde olduğuna dikkat çekerek '' Mevcut rakamlarla ev sahibi olmak için kredi kullanmak şart.

Ancak burada da vatandaşın karşısına çıkan yüksek konut kredi faizleri çıkıyor. Ancak son dönemde konut fiyatlarındaki yüksek artışın stabil hale gelmesi, elinde parası olan kesimi harekete geçirdi'' dedi. 

YABANCIYA KONUT SATIŞI DESTEKLENMELİ

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, İçinde bulunan dönemde inşaat maliyetlerinin çok fazla artması ve bundan dolayı yeni inşaatların yeteri kadar yapılamamasının konut sahibi olmayı daha zor bir hale getirdiğini belirtti.

Bahadır Artan maliyetlere, olumsuz ekonomik şartlara ve arzın talebi karşılayamama durumuna rağmen satış rakamlarının temmuz ayında artış trendine girmesinin umut verici bir gelişme olduğunu  ancak hem iç piyasadaki durgunluk hem de yabancıya satıştaki azalış sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Bahadır ''Satış olmayınca yeni konut üretimi de kısıtlı bir oranda kalıyor. Sektörün daha iyi olabilmesi, vatandaşın ev sahibi olabilmesi ve dolayısıyla satış rakamlarının istenilen seviyeye ulaşabilmesi için çeşitli teşvik modellerinin geliştirilmesi gerekiyor.

Özellikle de zor zamanlarda sektöre can suyu olan, hatta sektörü ayakta tutan yabancıya satışın teşvik edilmesi gerekiyor. Böylece iç satışların sıkıntılı süreçlerinde yabancıya satışlarla sektörümüz desteklenmiş olur.''dedi. 

 

RAKAMLAR UMUT YARATTI!

Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak açıklanan rakamların ilk el konut satışlarında sevindirici bir tablo oluştuğunu söyledi.  İlk el konut satışlarında da temmuz ayında yüzde 28,9 artış söz konusu.

'Yaz mevsimi genelde sektör için durgun geçerken bu rakamlar sektörümüz için hem memnuniyet hem de umut yarattı.' diyen Albayrak,  artan maliyetlere, olumsuz ekonomik şartlara ve arzın talebi karşılayamama şartlarında bile satışların yukarı yönlü hareket ettiğini söyledi. 

Konut satış rakamlarının istenilen seviyeye ulaşması için konut üreticilerinin de konut almak isteyen kesimin de kampanya ve teşviklerle desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Albayrak  bunun yapılmasıyla hem üretim hem de satış tarafında süreklilik beklenebileceğine değindi. 

ARTIŞ SEVİNDİRİCİ

Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz Türkiye genelinde konut satışlarının uzun zamandır ilk defa yükselişe geçtiğini söyleyerek ''Konut satışlarının yıllık yüzde 16,0 artışla 127 bin 88’e ulaşmış olması, beklentilerimizi karşılamasa da sevindirici olarak değerlendirilebilir.'' dedi.

Açıklanan resmi rakamlar, mevcut ekonomik koşullar altında pek çok sektörde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul sektörünün de istenildiği gibi ilerlemediğini belirten Beyaz ''İnşaat üretiminin ve konut satışlarının artırılması şart. İnşaat sektörü çok önemli, çok sayıda sektörü besliyor ve hem doğrudan hem de dolaylı olarak ciddi istihdam yaratıyor.

Sektörümüzün geri gitmesi ya dayerinde sayması hem ekonominin daha da yavaşlamasına hem de deprem tehdidi ile yaşamakzorunda olan halkımızın güvenliğinin riske atılmasına sebep oluyor. Bu nedenle en hızlı
şekilde hem konut üreticilerini hem de konut alacak kesimi harekete geçirecek gereken şartların oluşturulması gerekiyor. Satış rakamlarını ancak bu şekilde yukarılara taşıyabiliriz.'' dedi. 

 

UYGUN FİYATLI KONUTLAR SATILIYOR

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık konut satışlarında yukarıya doğru ivmelenmelerin nihayet görüldüğünü ve  temmuz ayında konut satışlarının, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artış göstererek 127 bin 88 olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre ilk el ve ikinci el konut satışlarında da artış olduğunu belirten Çulhalık :''Temennimiz bu yukarı yönlü hareketin artan şekilde devam etmesi ve benzer durumun ipotekli satışlarda da olması. Uzun zaman sonra konut satış istatistiklerinin yukarı doğru ivmelenmesi piyasadaki küçük de olsa hareketlenmeyi gösteriyor.'' dedi.

Çulhalık, konut satışındaki tabloyla ilgili  daha uygun fiyatlı konutların satıldığının göstergesi olarak değerlendirdi.  Öte yandan Çulhalık ''Düşük fiyata eski binaları alarak kentsel dönüşüme sokmak şeklinde bir eğilim de görüyoruz. Artışta bunun da etkisi olabilir.'' ifadelerini kullandı. 

Konut satışları yüzde 16 arttı: Temmuz 2024'te 127 bin 88 konut satıldı!

Satılık konut fiyatlarındaki artış hızı pandemi öncesi seviyelerde! Nakit alımda 'fırsat dönemi' başladı!