09 / 01 / 2025

Sektör yüzde 8,2'lik büyümeye rağmen hedef küçülttü!

Sektör yüzde 8,2'lik büyümeye rağmen hedef küçülttü!

Yılı yüzde 10 büyüme ile kapatmayı bekleyen inşaat sektörü 2012'yi tedirgin karşılıyor. Gözler mütekabiliyet ve kentsel dönüşümde... Her ne kadar ekonomideki yüzde 8,2lik büyüme umut olsa da inşaat sektörü 2012 yılında hedeflerini küçülttü



Hükümetin aldığı tedbirlerin etkisiyle son çeyrekte biraz daralan sektör, yılı yüzde 10 büyümeyle kapatmayı bekliyor. Ancak 2012 yılında hem inşaattaki maliyet artışına paralel beklenen zamlar, hem de dışarıdaki krizin etkisiyle alınacak yeni tedbirler üreticilerin kafasını karıştırıyor. Tüm bunlara rağmen karamsar bir tablo çizmektense, tahminlerinde temkinli iyimserlikten yana olan sektörün can simidi ise yıl içinde çıkması beklenen mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasaları. Sektörün 2012 büyüme hedefi ise yüzde 5-6.

Temkinli iyimserlik

Kötümser bakmayı sevmediklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, son çeyrekte hükümetin aldığı tedbirlerin etkisiyle küçük bir daralma yaşansa da, yılın genel olarak iyi geçtiğini söyledi. 2012 yılına da temkinli bir iyimserlik içinde baktıklarını ifade eden Dumankaya, Şu anda sektörde düz giden bir çizgi var. Ne aşağı, ne yukarı... 2012 de böyle başlar. İlk çeyrek bizim için daha yavaş bir dönem. Ancak müşteri için de daha uygun fiyata konut alması için fırsat olabilir dedi. Sektörün 2012 için dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Dumankaya, ancak doğru planlanmış, fark yaratan projelerin her şekilde iş yapacağını ifade etti. Sektörün canlanması için ise mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarını işaret eden Dumankaya, Bu iki yasa çıkarsa sektör canlanır. 2012 yılı büyümesi de yüzde 10 civarında seyreder. Ancak yasalar çıkmazsa sektörün büyümesi yüzde 5i geçemez diye konuştu.

Yüzde 20 zam bekleniyor

İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise etrafta 2012 için kötü bir hava esse de Türkiyenin dışarıdaki krizlerden etkilenmeyeceğini ve konut sektöründe de şu anda bir sıkıntı görmediklerini vurguladı. Hükümetin her koşulda temkinli davranmasının ve tedbirler almasının çok doğal olduğunu kaydeden Nazmi Durbakayım, 2012nin konut sektöründe sıkıntılı geçeceğini düşünmüyorum. Kentsel dönüşüm ve mutekabiliyet yasaları çıkarsa sektörü canlandırır diye konuştu.

Konut fiyatlarında ufak ufak piyasa ölçüsünde zamların yapılmaya başlandığını ifade eden Durbakayım, biranda yüksek zamlar olmayacağını ancak hazirana kadar yüzde 12, yılın tamamında da zamların toplam yüzde 20yi bulabileceğini söyledi.

2012 yılının sektör için zor geçeceğini ifade eden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak da, kısa dönem için endişeli olduklarını söyledi. Sazak, 2012 yılında yatırımlarda bir miktar yavaşlamaya gidebiliriz. Projelerde daha seçici davranacağız ama sektör olarak uzun vadede umutluyuz dedi.

GYODER: Konut sektöründe balon riski yok

2012 yılında büyümede yavaşlama beklentisi içinde olduklarını belirten GYODER Başkanı Işık Gökkaya, ekonomideki yüzde 4lük büyüme öngörüsüne karşın, inşaat sektörünün de büyüme hedefini kısıtlı tuttuğunu söyledi. Gökkaya, İnşaat sektöründe yüzde 6-7 arasında büyüme hedefleniyor. Biz de yüzde 5-6 dedik. Burada ufak gri alan var. Sektörün beklediği mütekabiliyet yasası ve kentsel dönüşüm çalışmaları bulunuyor. Gri alan buradan kaynaklanıyor dedi. 2012 yılında kredi faizlerinde de bir miktar artış beklediklerini vurgulayan Gökkaya, sektörün canlılığı için biran önce çıkması beklenen mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarına dikkat çekti. Gökkaya, yılda 650-700 bin konut ihtiyacı olduğunu belirterek, sıklıkla konuşulan balon riski konusunda da Türkiyenin herhangi bir sıkıntı yaşamadığını, balon riskini en az taşıyan ülke olduğunun altını çizdi.

Gökkaya, inşaat sektörünün sağladığı istihdama yönelik de 2011 yılında inşaat sektöründeki istihdam 1,91 milyon kişi ile tarihi zirvesine ulaştı. Toplam istihdam içindeki payı yüzde 7,7ye kadar çıktı. 2012 yılında inşaat sektörü istihdamı göreceli olarak yüksek kalmaya devam edecek dedi.

GYODERİN 2011 SONUÇLARI

Bu yıl 1.9 milyon istihdam.

Toplam istihdamın yüzde 7.7si.

Bu yılın konut kredisi 75 milyar TL.

2012 kredi tahmini 85 milyar TL.

580 bin yapı ruhsatı alındı.

2012 tahmini yüzde 10 artış.

Ticari gayrimenkul yüzde 8 arttı.

Yabancı alımı 2 milyar dolar.

Sektör 2012de yüzde 5 büyür

Konut ihtiyacı arttıkça sektörün canlılığını koruyacağını belirten Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, tüm ekonomiyi soğutma tedbirlerine karşın bu yıl 400 bini aşkın konut satıldığına dikkat çekti. İnşaat sektörünün ekonomiye paralel büyüdüğüne işaret eden Çelik, Konut sektörü 2012de % 5 civarında büyür dedi.

RADİKAL


Geri Dön