Sektörden katlamalı vergi eleştirisi: Yatırımcıyı yurt dışına kaçar, işsizlik artar!
İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada 2. ve daha fazla konuttan kademeli olarak daha fazla vergi alınmasını öngören yasal düzenlemenin yatırımcıları yurt dışına kaçıracağını ve işsizliği artıracağını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Vergi reform paketi” çalışması dahilimde 2. ve daha fazla konutu olanlardan kademeli şekilde daha çok vergi alınmasını öngören yasa taslağı da tartışmalara açıldı. Egedesonsöz'den Muhittin Akbel imzalı habere göre önümüzdeki ay içinde meclise gelmesi beklenen taslak kabul edildiği takdirde, 2. ve daha fazla konutu olanlar, kademeli şekilde çok yüksek emlak vergisi ödemek zorunda kalacak. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu yasal düzenlemenin, Türkiye'de gayrimenkule yatırılması düşünen paranın yurtdışına gitmesine yol açacağını iddia etti.
BÖYLE BİR DÜZENLEME, GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ GÖZDEN ÇIKARMAK DEMEKTİR
Açıklamasında yatırımcıların öyle bir durumda ülkemizde gayrimenkule yatırım yapmaktan vazgeçeceğini dile getiren İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye’nin lokomotif sektörünün inşaat olduğunu anımsattı. Yaptığı açıklamada kademeli vergilendirmenin gayrimenkul sektörüne çok büyük zarar vereceğini, işsizliği artıracağını, en önemlisi de Türk yatırımcının yurt dışına kaçmasına sebep olacağını kaydeden Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmeleri yaptı: “Ülkemizde lokomotif sektör, inşaattır. Var mı ağır sanayimiz, yok! Üretimimiz de kısıtlı. Tarımda da zayıfız. İnşaatla ayakta duran bir sektörden bahsediyoruz. Bu da 300 iş kolunu bünyesinde barındıran bir sektör demek. Siz otoyolda hızlı giderken aniden fren yaparsanız ya takla atarsınız, ya da arkadan gelen araç size çarpar. Eğer bu paket hayata geçirilirse, böyle bir sonuçla karşılaşırız. Böyle bir düzenleme, gayrimenkul sektörünü gözden çıkarmak demektir. Gayrimenkul sektörünü gözden çıkarıyorlarsa, alternatif sektör ne olmalı, buna karar vermek lazım. 90’lı senelerde tekstil, gayrimenkulün önündeydi. Ona bir müdahalede bulunuldu ve tekstil sektörü tepetaklak geldi. Kademeli vergilendirme, gayrimenkulde de aynı etkiyi yapar. İşsizlik de artar.”
ALIM SATIM VERGİSİ YÜZDE 1 OLSA, DAHA ÇOK VERGİ GELİRİ ELDE EDİLİR
Bu düzenlemenin amacının, gayrimenkul satışlarındaki vergi kaçağını önlemek olduğunu dile getiren İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Bu nedenle daha çok vergi geliri etmek de hedefleniyor. Ancak eğer içeriğine bazı şeyler eklenmezse, o yasal düzenleme felaketimiz olur” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Yasa taslağına bazı önemli eklemeler yapılması gerekir ki eğer o eklemeler yapılırsa, her şey düzene girer. Mesela alım satım vergilerini alıcıya yüzde 0,5, satıcıya yüzde 0,5 şeklinde uygulandığında, toplamda yüzde 1 vergi alındığında, şu anda emlak alım satımından elde edilmiş olan gelirden çok daha çok vergi geliri elde edileceğini senelerdir söylüyorum. Emlak beyanında yazılan oranları da düşürmek gerektiğini belirtiyorum.. Bugün belediyeye diyelim ki 5 bin Türk Lirası emlak vergisi ödüyorsunuz. Devlet de diyor ki, satışı gerçek fiyat üzerinden yapacaksın! Evin fiyatı 500 bin Türk Lirası ise 500 bin Türk Lirası üzerinden emlak vergisi ödüyorum. Yarın 5 milyon Türk Lirası üzerinden vergi ödemeye başladığımda, 4-5 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağım. 5 bin Türk Lirası şeklinde öderken, 25 bin Türk Lirası ödeyeceğim. Konutunda bir nevi kiracı gibi olursun! Bunların düzene girmesi gerekli. Eğer benim biraz önce anlattıklarım ciddiye alınmazsa, paranın dışarıya kaçacağı şeklinde kaygılarım var. İnstagram’a girin, Kıbrıs’ta satılık bir dünya yer var. Orada peynir ekmek gibi yer satılıyor. Atina’da Türk gayrimenkul yatırımcısının önü açıldı. Dubai patladı. Buralardaki konutları Türk vatandaşları alıyor, Türk yatırımcılar alıyor. Buralarda çok daha düşük paralar karşılığında konut alabiliyorsunuz ve oralardaki kiraları dolar üzerinden alıyorsunuz. Getirisi yüksek ve vergi sorunu yok. Böyle bir durumda yatırımcı parasını Türkiye’deki gayrimenkule mi yatırır, Dubai’deki, Atina’daki, Kıbrıs’taki gayrimenkule mi yatırır? Ülkemizde gayrimenkule yatırım bir anda dip yapar. Paramız dışarıya gider. Bu nedenle hükümetin, bazı kararları alırken birçok şeyi gözden geçirmesi gerekli”
Ev sahipleri dikkat! Kiracınız 1 yıllık kontrat ile 12 yıl oturabilir!
Emlakçılar neden satılmayan evlerin fiyatını düşürmez?
Kiracı oranı en yüksek ülkeler resmen belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?