03 / 05 / 2024

Sektörden kira ödemelerindeki stopaj indirimi değerlendirmesi!

Sektörden kira ödemelerindeki stopaj indirimi değerlendirmesi!

İş dünyası, Kovid-19 salgınından etkilenen ekonomiye destek için başlatılan ve 31 Mayıs itibariyle sona eren vergi indirimlerinin 2021'in sonuna kadar uzatılmasını talep ediyor.



İş dünyası, Kovid-19 salgınından etkilenen ekonomiye destek için başlatılan ve 31 Mayıs itibariyle sona eren vergi indirimlerinin 2021'in sonuna kadar uzatılmasını talep ediyor.

Dünya Gazetesi Yener Karadeniz'in haberine göre; özellikle yeme içme sektöründe faaliyette bulunan işletmeciler, KDV indiriminin bitmesinin fiyatlarda yükselişe neden olacağını belirtiyor. 

Sektörden kira ödemelerindeki stopaj indirimi değerlendirmesi!

Konuya ilişkin açıklamalar yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın özellikle yeme-içme sektöründe faaliyette bulunan 100 binden fazla işletmenin uzun süre kapalı durduğuna vurgu yaptı. Palandöken, şunları söyledi:

“İnsanlar zaten bir anda restoranlara, kafelere gitmeyecek. Bu işletmeler 6 aya yakın da kapalı kaldı. KDV indiriminden yeterince faydalanamadıkları gibi bu sürede maliyetler de çok arttı. Yüzde 30’u aşan bir artış söz konusu, esnaf maliyet baskısı ile karşı karşıya. Bunu şu an fiyatlara yansıtamazlar ama er ya da geç yansıtmak zorunda kalınacak. Bu artışın asgari düzeyde gerçekleşmesi ve esnafın biraz olsun nefes alabilmesi için yüzde 1’lik KDV uygulamasının uzatılması gerekiyor.”

Develi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi de, konuya ilişkin değerlendirmeler yaptı. Sektörün kapılarını yeniden açarken KDV oranlarının tekrar yüzde 8 yapıldığını, kira ödemelerindeki stopaj oranlarının da yüzde 20 olduğuna vurgu yapan Nurti Develi, yeme-içme sektörü için yeni bir destek paketinin gelmesi gerektiğini ifade etti. Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz ise Kovid-19 pandemisi sürecinin sektörün büyük ve markalı oyuncuları için çok ‘acımasız’ şekilde sürdüğüne dikkat çekerek, “KDV indiriminin devam ettirilmesi de çok önemli. Çünkü bir de gıda enfl asyonuyla karşı karşıyayız” dedi.

Sektörden kira ödemelerindeki stopaj indirimi değerlendirmesi!

Koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde hayata geçirilen uygulama ile; iş yeri kira stopajlarından alınan vergi yüzde 20 oranından yüzde 10’a indirildi, iş yeri kiralama hizmetlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. 

Kovid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektörler göz önünde bulundurularak genel orana tabi yeme-içme hizmetlerinden yolcu taşımacılığına, konser, fuar ve lunapark giriş ücretlerinden düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında yapılan organizasyon hizmetlerine, berberlik ve kuaförlükten bakım ve onarım hizmetlerine kadar olan birçok sektörde KDV oranı 2021'in sonuna kadar geçici olarak yüzde 18 yerine, yüzde 8’e çekildi. Diğer taraftan konaklama tesislerinde geceleme hizmetlerindeki yüzde 1’lik indirimli KDV oranı düzenlemesi ise 30 Haziran 2021 tarihine kadar geçerli sayıldı.

KDV desteğinin kaldırıldığı hizmetler

- İş yeri kiralama hizmeti
- Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri
- Düğün, nikah organizasyon hizmetleri
- Berberlik ve kuaförlük hizmetleri
- Terzilik
- Ayakkabı ve deri eşyaların tadilatı
- Kuru temizleme
- Halı ve kilim yıkama hizmetleri
- Bisiklet, motosiklet bakım ve tadilatı
-Evde kullanılan elektrikli cihazların bakım ve tadilatı
- Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve taidlatı
- Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve tadilatı
- Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve tadilatı
- Müzik aletlerinin bakım ve tadilatı
- Çilingirlik ve anahtar çoğaltma tadilatı
- Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri
- Yolcu taşımacılığı hizmetleri

Kira stopaj indirimi resmen süresi uzatıldı!


Geri Dön