22 / 11 / 2024
fuzul

Sektörden, yapı denetiminde ‘inşaat ustalarının da cezai sorumluluğu olsun’ önerisi!

Sektörden, yapı denetiminde ‘inşaat ustalarının da cezai sorumluluğu olsun’ önerisi!

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin yaptığı açıklamada depremlerde hasar gören ve yıkılan yapılarda çalışan inşaat ustalarının da cezai yaptırıma tabi tutulması gerektiğini söyledi.





Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin yaptığı açıklamada depremlerde hasar gören ve yıkılan binalarda çalışan inşaat ustalarının da cezai yaptırıma tabi tutulması gerektiğini dile getirdi.

Şehirde bir restoranda yapı denetim firmaları ve yapı laboratuvarlarının temsilcileriyle buluşan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, inşaatın tüm aktörleriyle bir bütün olduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada inşaatın yapımında ustadan şantiye şefine, müteahhitten belediyeye pek çok paydaşın yer aldığını kaydeden Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, sadece yapı denetimin konuşulmasının doğru olmadığını söyledi.

Pek çok yapının zemin kaynaklı olarak yıkıldığını, zemin planlamasını yapanların da ceza sistemine tabi tutulması gerektiğine değinen Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, "Yani siz orada iki mühendisle bir müteahhit yargılayıp bu sistemi kurtaramazsınız. Planlamanın çok iyi yapılması gerekli. Yanlış yapılan planlamalarda da cezai müeyyidenin gelmiş olması lazım." ifadelerini kullandı.

Sektörden, yapı denetiminde ‘inşaat ustalarının da cezai sorumluluğu olsun’ önerisi!

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin açıklamasında inşaatlarda şantiye şefinin mutlaka olması gerektiğini kaydetti.

Şantiye şefinin inşaatın yapım aşamasında şantiye defterini tutmakla görevli olduğuna değinen Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, "Defaten toplantılar da gerçekleştirdik ve biz önerimizde şantiye şeflerinin metrekare bazı gözetmeksizin 1. derece ve 2. deprem bölgesindeki illerimizde olması gerektiğini, görevini icra etmesi gerektiğini beyan ettik. Akabinde bununla ilgili toplantılar gerçekleştirildi. Bir düzenleme yapıldı fakat bence yeterli değil. Çünkü şantiye şefi olmadan, tam zamanlı çalışmadan sistemi kurtaramazsınız." dedi.

İNŞAAT USTALARININ CEZAİ SORUMLULUĞU OLMALI

Şahin yaptığı açıklamada inşaat ustalarının da yaptıkları binalarla ilgili cezai sorumlulukları olması gerektiğin belirtti.

Meydana gelen depremler sonrası hiçbir ustanın yargılanmadığını kaydeden Şahin, "Hiçbir depremde usta yargılanmıyor. Çünkü cezai bir sorumlulukları yok. Yaptıkları iş çok önemli ama bir mevzuatı yok. Düzce depremi,  İzmir  depremi, en son asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremleri, yargılanan usta yok. Yazdığımız deprem raporunda, odaların, üniversitelerin yazdığı deprem raporlarında, ya ikinci ya üçüncü madde hep işçilik hatasıdır. Peki bir hata var da yapan kişi neden yargılanmaz? Bunun da masaya yatırılması gerekli” diye konuştu.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin açıklamasında, yapı denetim sisteminin de kendi içinde hatalarının olduğunu söyledi.

Ülkemizdeki 2 bin 500 yapı denetim firmasının 1999 yılından  bu yana 2 milyar metrekare bina denetlediğini de kaydeden Şahin, şunları dile getirdi: " Toplamda 6 bin 300 ceza kesmiş Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapı denetime. Edirne'de 185 büro denetimi, 446 şantiye denetimi gerçekleştirmiş İl Müdürlüğü. Biz de denetlenen bir kurumuz. Biz müteahhit denetliyoruz fakat bizi de bir üst kurum denetliyor. Bizde de cezai sistem var. Ustaların da ceza alması gerektiğini söylememdeki amaç buydu."

 

Altın fiyatları Eylül ayına nasıl başladı? Gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatlarında son dakika!

Akbank'tan 7500 TL açıklaması

Aile Bakanlığı'nın öğrenci yardımını kaçırmayın


Geri Dön