İMSAD: İnşaat sektörüne yönelik yasalar kritik bir zamanda çıktı!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu Mayıs ayı sayısında inşaat malzemesi sektörüne ilişkin çıkan son yasalar ele alındı

2012’nin ilk çeyreğinde emtia fiyatlarındaki artışın sınırlanması nedeniyle önceki dönemlere oranla daha sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren inşaat malzemesi fiyatlarında 2012’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,07, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %11,89 oranında artış kaydedilmiştir. Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise %1,25 düzeyinde oluşmuştur. 2011’in dördüncü çeyreğinde %0,46 artan işçilik maliyetleri dördüncü çeyrekte %1,87’lik çıkış göstermiştir.


Sanayi üretimi başlığı altında inşaat malzemeleri sanayisine yönelik bilgi veren metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında düşüş hızı son aylarda yavaşlama göstermektedir. Buna göre yılın ilk 3 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre kaydedilen düşüş %11,62, %11,91 ve %4,36 olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar düşüş hız kesse de yılın ilk çeyreğinde sektörde daralma yaşandığı unutulmamalıdır.


Bununla birlikte kapasite kullanım oranında Nisan ayında meydana gelen artış sanayi üretimindeki ivme kaybının sonlanmaya yakın olduğuna işaret etmektedir. Nitekim yine inşaat malzemeleri sanayisine yönelik gösterge olarak takip edilen metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında kapasite kullanım oranı 2011’in Ağustos ayında %81,3 ile zirve yaptıktan sonra düşüş trendine girmiş, 2011’in Aralık ayında %77,1’e, 2012’nin Ocak ayında %75,6’ya, Şubat ayında %73,2’ye, Mart ayında ise %70,9’a gerilemiştir. Bu düşüş trendi Nisan ayında son bulmuş ve uzun süre sonra ilk kez artış gerçekleştirilerek %73,7 görülmüştür.


Sektörün gelişim hızını devam ettirmesi için iç talebe yönelik vurguladığımız 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projelerinin yasalaşmış olması kritiktir. Yılın ilk 3 ayında istediği performansı yakalayamayan sektörde bu yasalardan sonra yılın ikinci yarısında daha olumlu bir görünüm kaydedilebilmesi öngörülmektedir.


İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği


Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye’de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi.

Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD’ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu. 

İMSAD’ın amaç ve hedefleri:


- İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak

- Toplum Bilincini Geliştirmek

- Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek

- Bütünün Çıkarlarını Gözetmek

- Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek


İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:

- CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.

- E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.

- SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.

- DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.

- YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.

- YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.

- TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.

- ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.

- TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı’dır.


Aralık 2007’de Avrupa Komisyonu’ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB’ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yaptı ve  Projeyi 2009 yılında tamamladı. İMSAD, ikinci projesi “EUbuild Enerji Verimliliği” ile ikinci kez hibe fonu almaya hak kazanmıştır. Bu projede de yine İMSAD’ın liderliğinde 6 Avrupa ülkesi Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan kuruluşlarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda uluslararası çalışmalar yapılacaktır. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktır.


İMSAD Mayıs Ayı Raporu için tıklayın!



Ev alırken manzaraya değil dış cephe ve çatıya dikkat edilmeli!
Türk Yapı Sektörü 2014 Raporu 25 Şubat'ta açıklanıyor!
İMSAD: İhracat yatırımları sektörü hafifletti!
İMSAD: İnşaat sektörüne yönelik yasalar kritik bir zamanda çıktı!