01 / 01 / 2025

Sel felaketi İkitelli OSB'de büyük zarara yol açtı!

Sel felaketi İkitelli OSB'de büyük zarara yol açtı!

Sel nedeniyle İkitelli de 30 bin işyerinin bulunduğu OSB'de, zararın 250 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor



İstanbul ve çevresinde yaşanan sel felaketi üreticileri ve esnafı da vurdu. Özellikle İkitelli bölgesindeki sel felaketinin sanayi kuruluşlarını ve Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) etkilemesi zararı büyüttü. Tahminlere göre zararın ilk günden 250 milyon doları bulduğu belirtiliyor. Zararın gerçek boyutları ise önümüzdeki günlerde yapılacak hasar tespit çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak.

180 bin kişi ekmek yiyor
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 30 bin işyerinden büyük bir çoğunluğu üretim yapamaz hale geldi. Selin etkisi ile ulaşımın kilitlendiği İkitelli'de, çalışanlar işlerine gidemedi. Kimi iş sahipleri de kepenklerini hiç açmazken, kimileri de hasarı tespit etmek için suların içerisinde işyerlerine gitti. Bölgede elektrikte olmadığı için hasar tespitinin yapılmasının ve işyeri sahiplerine ulaşılmasının güç olduğu belirtildi. Sadece İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde 180 binin üzerinde çalışan olduğu belirtiliyor. Organize Sanayi Bölgesi'nin dışında özellikle Halkalı bölgesinde irili ufaklı birçok üretim tesisi bulunuyor. Tekstilden makinaya, ayakkabıdan lojistiğe kadar birçok sektördeki tesisler kullanılamaz hale geldi. Ayrıca Halkalı TIR parkındaki araçlarında bir çoğu hurdaya dönerken, tonlarca ürün sele kapıldı.

'Bilanço çok büyük'
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Musa Ülken, bilânçonun oldukça büyük olduğunu belirterek, "Sadece bize ulaşan ihbar sayısı 300'ü geçti. Gelen ilk bilgiler ışığında konut ve işyerlerinde oluşan toplam zararın 30 milyon lirayı aştığını söyleyebiliriz" dedi. Ülken, araç sahiplerinin yapacağı bildirimlerle bu rakamın daha da artmasını beklediklerini kaydederek, felaketin sektöre getireceği toplam yükün 150 milyon doları aşacağını, sigortası olmayanların zor durumda kalacağını dile getirdi.

Sadece mal kaybı 90 milyon dolar
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, sel felaketi nedeniyle şu anki verilere göre, 80-90 milyon dolar civarında bir ticari zararın, yani sadece mal kaybından dolayı oluşan zararın söz konusu olduğu bilgisi aldığını bildirdi. Firmaların felaketten iki yönden etkileneceklerine dikkat çeken Yalçıntaş, "Doğrudan doğruya mal kayıpları var. Birçok üye ile konuştum. Bir çoğunun deposunu su basmış durumda, malları kullanılamaz halde. İşe zamanında gidememe, hiç çalışamama, nakliyatın, ihracatın, ithalatın yapılamaması, kazaların ve sağlık giderlerinin artması gibi sebepler de ayrıca bir zarar söz konusu" diye konuştu.

100 TIR hasar gördü
Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nden yapılan açıklamada, İkitelli, Halkalı, Bağcılar semtlerinde yerleşik, nakliye firmaları ve TIR garajlarının felaketten büyük yara aldığı vurgulandı. İlk gelen bilgilere göre hasarlı araç sayısının 100'den fazla olduğu belirtilen açıklamada, su altında kalan araç sayısının da 20'den fazla olduğu kaydedildi.

'Sigortalı konutların oranı % 20'yi aşmaz'
Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, Türkiye'de coğrafi bölge bazında en yüksek sigortalanma oranının Trakya ve İstanbul olduğuna dikkati çeken Erlat, "Dolayısıyla sigorta sektörünün ciddi anlamda hasar alacağını düşünüyorum" dedi. Türkiye'de en büyük sel hasarının 1995'te yine İkitelli bölgesinde yaşandığını anımsatan Erlat, "1995'te 25-30 milyon dolar civarında bir ödeme yapıldığını hatırlıyorum" dedi. Türkiye'de sigortalanma alışkanlığının düşük olduğuna dikkati çeken Erlat, "Gelişmiş ülkelerde endüstriyel ve ticari tesislerin yüzde 90'ından fazlası sigortalı. Bizde yüzde 30'ları aştığını pek sanmıyorum. Konutlarda ise yüzde 20'yi aşmaz" dedi.
Takvim

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ticaretin kalbi vuruldu zarar 100 milyon dolar
İhracatın merkezi Halkalı ve ticaretin kalbi İkitelli, sel felaketinden büyük yara aldı. İş kayıpları hariç sadece mal kaybının 100 milyon doları aştığı belirtiliyor

İstanbul'u vuran yüzyılın sel felaketinin faturası büyük oldu. İlk tespitlere göre yıllık yaklaşık 35 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı Halkalı Gümrüğü'nü de bünyesinde bulunduran İkitelli, Halkalı ve Bağcılar bölgesinde maddi zarar 100 milyon doları aştı. En büyük zarar ise Hürriyet ve Star matbaasının da bulunduğu Basın Ekspres Yolu'ndaki tekstil işletmelerinde oluştu. Bu hat üzerinde bulunan çok sayıda plaza ve iş merkezlerinin alt katları sular altında kaldı. Ortaya çıkan zararla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, sadece mal kaybından oluşan zararın yaklaşık 80-90 milyon dolar olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

BÖLGEDE İTO ÜYELERİ YOĞUNLUKTA
Yalçıntaş "Bu zarara ihracatı yapamama, malı teslim edememe, çalışamama gibi rakamlar dahil değil. Bunlar doğrudan doğruya mal kayıpları" dedi. Yalçıntaş, mal kaybından oluşan zarar dağılımında tekstil ve konfeksiyonun başta olmak olduğunu söyledi. İTO'ya bağlı İstanbul Güneşli'de bin 506, Mahmutbey'de 928, İkitelli'de 711, Sefaköy'de bin 715, Halkalı'da 814 firma olduğu bilgisini veren Yalçıntaş, konuştuğu birçok İTO üyesi firmanın depolarını ise suların bastığını, suların bastığı depolarda malların kullanılamaz hale geldiğini açıkladı.

TARİHİN EN BÜYÜK SEL HASARI OLACAK
Star'ın görüştüğü konfeksiyon makineleri satışı Uzay Makine yetkilileri zararlarının 200 bin lirayı bulduğunu belirtirken, Helin Gıda yetkilileri de tonlarca şekerin sel sularıyla yok olduğunu anlattılar. Zararla ilgibi bir açıklama yapan Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, sigorta anlamındaki hasarın, çok erken bir tahmin olmakla birlikte, 70-80 milyon dolar civarında olabileceğini bildirdi. Türkiye'de en büyük sel hasarının 1995'te yine aynı bölgede, İkitelli bölgesinde yaşandığını anımsatan Erlat "1995'te 25-30 milyon dolar civarında bir ödeme yapıldı" dedi.

Star Matbaası da büyük zarar gördü
İkitelli'de bulunan Rumeli Plaza'da faaliyet gösteren star Matbaası da sel felaketinden etkilendi. Selin en şiddetli yaşandığı bölgede bulunan matbaa binamızın camları kırılırken, baskı yapılan alanlar da su altında kaldı. Özellikle kağıt ve promosyon kitaplarının bulunduğu bölümde büyük zarar oluştu. Ekibimizin yoğun çabalarıyla matbaa yeniden baskıya hazır hale getirildi.

Dere taştı, Vodafone devre dışı kaldı
Yaşanan sel felaketi GSM operatörü Vodafone'un da devre dışı kalmasına neden oldu. Vodafone'nin İkitelli Basın Ekpres Yolu üzerinde bulunan santrali kullanılmaz hale gelince Vodafone kullanıcıları dün görüşme yapamadı. Vodafone Türkiye'den yapılan açıklamada da İstanbul'un Kuzeybatısı ve Trakya'daki abonelerin etkilendiği belirtildi.

100 TIR hasar gördü 23'ü kayıp
Yaşanan sel felaketi, İstanbul'un en önemli ticaret kapılarından olan Halkalı gümrük sahasını vurunca dış ticaret durdu. Yıllık 35 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı gümrük bölgesinde mal yüklü TIR sular içerisinde kalırken, çevre bölgelerdeki garajlardan sel sularına kapılan TIR, kamyon ve tankerler de kayarak Küçükçekmece Gölü'ne yuvarlandı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) yaptığı açıklamaya göre, selin nakliye sektörüne verdiği zarar büyük oldu. Açıklamada bir TIR şoförünün hayatını kaybettiği belirtilerek, "Nakliye firmaları ve TIR garajları da felaketten büyük yara almış bulunmaktadır. Halen ulaşılamayan araç sayısı 23 adettir. Hasarlı araç sayısının 100'den fazla olduğu ilk gelen bilgiler arasındadır ve su altında kalan araç sayısı da 20'den fazladır" denildi.
Star

Sigortacıların tahmini hasar beklentisi 100 milyon dolar
Trakya'da önceki gün, dün de İstanbul'da yaşanan sel felaketi sigortacıları da harekete geçirdi

Özellikle İkitelli'de birçok sanayi tesisinin sular altında kalması, başta TIR ve otomobillerin ciddi zarar görmesi sigorta sektöründe, hasarın 1995 yılında yine aynı bölgede yaşanan sel felaketinden çok daha büyük olacağı yönünde endişe yarattı. 1995 yılının temmuz ayında Ayamama Deresi sağanak yağmur nedeniyle taşmış ve sigorta sektörü açısından en büyük sel hasarını yaratmıştı. Sigortacıların istatistiklerine göre o yıl İstanbul ve çevresinde yaşanan sel felaketi nedeniyle 1220 kişi hayatını kaybetti, 26 bin 115 kişi yaralandı, 900 bin konut kullanılamaz hale geldi ve 5 milyon 600 bin kişi de evsiz kaldı. Sigorta sektörüne de o dönem toplam 1200 civarında hasar ihbarı geldi.
Ayamama Deresi'nin taşıp, civardaki tesislere zarar vermesi sonucu sigorta şirketleri 2005 yılında, toplam 40 milyon dolar hasar ödedi. Sigorta sektörü o dönem yaptığı incelemeler sonucunda, İkitelli bölgesinde sel riskine açık 75 kuruluş olduğunu ve bunlardan 40'ının da hasar nedeniyle şirketlere başvurduğunu tespit etti. 75 kuruluşun yüzde 45'i tekstil, yüzde 15'i kimya, yüzde 4'ü otomotiv, yüzde 7'si inşaat, yüzde 4'ü gıda ve yüzde 25'i diğer işkollarında faaliyet gösteren tesislerden oluşuyordu. İstanbul'da dün yine aynı bölgede yaşanan sel felaketinin yol açacağı hasar ise sigortacılara göre 1995 yılındakinden çok daha büyük olacak.
 
Hasar tespitine başlandı
Sigortacılar; sulardan zarar gören tesisler ile birlikte, TIR filoları ve otomobillerin de sular altında kalması nedeniyle oluşacak hasarın milyon dolarlara çıkacağını belirtiyorlar. Henüz erken olmasına rağmen kimi sigortacıların beklediği hasar rakamı ise 100 milyon dolar civarında. Axa Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, şu anda herhangi bir hasar rakamı telaffuz etmek için çok erken olduğunu ancak önemli bir hasar meblağı ile karşılaşılacağını söyledi. Hasar ihbarlarının daha çok sanayi ve ticari sigortalılardan geldiğini belirten Ererdi, "Bu bölgedeki sigortalanma oranı yüzde 30 ile yüzde 50 olabilir diye tahmin ediyoruz. Konutlardan gelen hasar ihbarı yok denecek kadar az. Ancak diğer sel hasarlarına göre en büyük farklılık çok ciddi sayıda aracın da bu hasardan etkilenmesi olarak görülebilir" dedi. Ererdi, sigorta şirketlerinin hasar tespit işlemlerine başladıklarına de değinerek "En azından hasarlı mahaller eksperler tarafından ziyaret edilerek, sigortalılara ne yapmaları konusunda bir bilgi aktarılması yapılıyor. Daha sonra hasar miktarının tespiti yapılacak ve hasar ödenmesi safhasına geçilecektir" şeklinde konuştu. Cemal Ererdi, sigorta sektörünün bu boyutta bir hasarı rahatlıkla karşılayabilecek güçte olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Yeni hasarlar olabilir
Ray Sigorta Genel Müdürü Nüzhet Atabek, bölgeden hasar ihbarları almaya başladıklarını ve hasar tespit çalışmalarına hız verdiklerini belirterek "Ancak bazı hasar yerlerine ulaşım çok yetersiz veya yok. Birkaç gün ön hasar tespitleri sürer" dedi. Nüzhet Atabek, hava tahminlerine göre 3-4 gün daha riskli bir dönem yaşanacağını, yeni ve yaygın hasarlar oluşabileceğini de vurguladı. Atabek hasar tahmini hakkında şunları söyledi: "En önemlisi insan hayatı. Üzücü kayıplar var. Pert olan taşıt araçları, fabrika emtiaları, konut eşyaları asıl hasarları oluşturacaktır. Bunları tahmin etmek şu anda yanıltıcı olabilir. Ancak hem sayıca hem de tutar olarak yüklü olacaktır. Üç haneli milyonları bulabilir."
Noyan Doğan/Referans

Selin bilançosu ağır, hasar en az 150 milyon dolar
İstanbul ve Trakya'yı sular altında bırakan sel felaketinin ekonomiye faturası ağır oldu. Sigortacılara göre, ev, işyeri ve araçların uğradığı zarar en az 150 milyon dolar

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Musa Ülken, yaşanan felaketin bila nçosunun oldukça ağır olduğunu belirterek, "Sadece bize ulaşan ihbar sayısı 300'ü geçti. Gelen ilk bilgiler ışığında konut ve işyerlerinde oluşan toplam zararın 30 milyon lirayı aştığını söyleyebiliriz" dedi. TEM otoyolu üzerinde seyahat eden birçok aracın sel sularına kapıldığına dikkat çeken Ülken, araç sahiplerinin yapacağı bildirimlerle bu rakamın daha da artacağını söyledi. Ülken, sel felaketinin sektöre getireceği toplam yükün 150 milyon doları aşacağını söylerken, "Poliçesinde sel riski olmayan tüketiciler zor durumda kalacak" diye konuştu. Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak da Trakya bölgesinde konutların, İkitelli Bölgesinde ise işyerleri ve araçların ciddi hasara uğradığına dikkat çekti. Yağışların sürmesi ve Anadolu'da da etkili olmasının beklendiğini kaydeden Koçak, " Bu durum zararın boyutlarını daha da artıracaktır" yorumunu yaptı. Ekonomik krizden ötürü birçok tüketicinin poliçe kapsamlarını daralttığını söyleyen Koçak, "Malesef, 10-15 lira daha eksik ödemek için poliçeden 'sel riskini' kaldıranlar şimdi ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu olay kapsamlı poliçelerin ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi" diye konuştu. Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı ise tüketicilerin mağdur olmaması için hemen bildirimde bulunması gerektiğini söyledi. Aycı, acente veya çağrı merkezine yapılacak bildirimlerin hasar tespit ve geri ödemeler açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bu sel suları çekildikten sonra ortaya çıkacak sıkıntıları da engelleyecektir" dedi.
Sabah


Geri Dön