Eğitim

Sel mağduru işletmelere sigorta şoku!

İstanbul'daki sel felaketiyle boğuşan işletmeler, şimdi de sigorta sıkıntısı yaşıyor

Sigorta şirketleri hasar tespiti için yaptıkları ekspertiz çalışmalarında, firmalara daha işin başında zorluklar çıkarıyor. Eksperlerin, vatandaşa şüpheli gözle yaklaşımı işadamlarının acısını bir kat daha artırıyor. İstanbul İkitelli'de geçen hafta meydana gelen sel felaketinde milyonlarca lira zarara uğrayan işletmelere bir darbe de sigortacılar vurdu. MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı Coşkun Topaloğlu, sigorta şirketlerinin hasar tespiti amacıyla yaptıkları ekspertiz çalışmalarında, firmalara daha işin başında 'çıkardıkları zorluklar ile' kara gün dostu olmadıklarını gösterip 'sınıfta kaldıklarını' iddia etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği yöneticisi Topaloğlu, özel sigorta şirketlerince sigortalı olan işletmelerin, hızlı ve eksiksiz hizmet alma beklentisi taşıdıklarına dikkati çekerek, şunları aktardı: "Beklenen hizmeti çok hızlı veren şirketler olmakla birlikte hasar tespiti için ekspertize gönderilen eksperlerin, işletmeleri ve vatandaşları sorgularcasına ve şüpheli gözle yaklaşımları zaten canı yanan işletme sahiplerini ve vatandaşlarımızı daha çok yaralamıştır. Bu tür katastrofik hasarların ülkemizde her zaman olmadığı gerçeğinden hareketle, sigorta şirketlerinin sigortalılarını rehabilite etmesi, işletmelerin zararlarının karşılanması noktasında daha duyarlı olması gerektiğini düşünmekteyiz. Zorluk çıkaran sigorta şirketlerinin çok yakından takipçisi olacağız." Topaloğlu, sigorta şirketlerinden beklentilerinin kazanç değil, sadece yaralarının sarılmasını isteyen işletmelerin zararlarının bir an önce ve zorluk çıkarılmadan tanzim edilmesi olduğunu belirtti. Sigorta şirketlerinin poliçe teminatlarının içinden 'Sel-Su Baskını' klozunu çıkarmış olduklarını duyduklarını da ifade eden Topaloğlu, "Bu konuda sigorta şirketlerinin bir araya gelerek birlikte hareket etme kararı aldıkları görülüyor. Alınan bu karar derhal uygulanmaya konulmuş olmalıdır ki bugünlerde yenilenmesi gereken birçok sigorta poliçesi için sigorta şirketleri 'Sel-Su Baskını' teminatlarını vermemektedir. Bu hususlarda Rekabet Kurulu'nu ve devletin sair kurumlarını göreve davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İTO'DAN SANAYİ BAKANI'NA ZİYARET

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü ziyaret ederek, kentte meydana gelen selden doğan zarara ilişkin bir rapor sundu. Burada konuşan Bakan Ergün, "Vergi ertelemesinden kredi ertelemesine, yeni kredi imkanlarından kayıpların imkanlar ölçüsünde karşılanmasına kadar bütün başlıkları birden değerlendirmek ve bu başlıklardan hangisini hızlı şekilde harekete geçirebilirize bakmamız lazım." dedi. Hasar tespit raporlarının beklenmesi gerektiğini dile getiren Ergün, "Şunu rahatça ifade edebiliriz ki İstanbul'da bu zararı gören arkadaşlarımız yalnız bırakılmayacaktır." diye konuştu.
Zaman