Sektörel

Binlerce evim mağduru paralarını 1 ay içinde alabilecek!

Binlerce evim mağduru için fesih düzenlemesi yapıldı. Yeni düzenleme ile mağdurlara paralarını 1 ay içinde alabilme imkanı sunulacak... Konuya ilişkin önerge TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerken, mağdurların alacağı toplam tutarın ise 776 milyon Türk Lirası olduğu belirtildi

Kamuoyunda ‘evim’ mağdurları şeklinde belirtilen faizsiz konut şirketi mağdurlarına paralarını, sözleşme fesih talep edilmesinden 1 ay gibi bir sürede alabilme hakkı sunuldu. Konuya ilişkin önerge TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerken, mağdurların alacağı toplam tutarın ise 776 milyon Türk Lirası olduğu belirtildi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından torba yasa teklifi 3 günlük görüşmelerin ardından kabul edildi.  Komisyonda en çok tartışmaya neden olan maddelerden biri tasarruf finansman şirketleri mağdurları için gerçekleştirilecek ödemeler oldu. 

Peki evim mağdurlarıyla ilgili torba yasa teklifinde neler yer alıyor? İşte ayrıntılar...

TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş süreçteki son durumla ilgili vekillere bilgi verdi. 21 şirketin tasfiyesi amacıyla çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Karakaş, bu şirketlerde toplam 47 bin 389 mağdur bulunduğunu ve 9 bininin finansman döneminde girip konutunu ya da arabasını aldığını belirtti. Bunların alacağı arakamın 776 milyon TL oldujğuna dikkat çeken Karakaş, kişi başına 15-16 bin TL'lik bir rakam düştüğünün altını çizdi. 

FAİZ İSTERSE BEKLEYECEK

Bu paranın batan şirketlerden alacaklarını öngördüklerine dikkat çeken Karakaş, dileyenlerin ise faaliyetini sürdürmesi onaylanan şirketlere yönelebileceğini vurguladı. Tercih eden hak sahipleri için de ödemelerinin yapılacağının altını çizen Karakaş, bu konudaki taleplerinin mağduriyetlerin çözülmesi için düzenleme yaptırmak olduğunu belirtti. ‘Faiz alacağımız, başka alacaklarımız var’  denmesi durumunda ise masada 4’üncü sıraya yazılacaklarını belirten Karakaş, masanın tahsilatlarında para kalması durumunda onların da ödemelerinin yapılacağını dile getirdi. 

7 MART’TAN ÖNCE DENETİM YOKTU

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler ise düzenlemeye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve beklentinin daha yüksek olabileceğini ancak mağduriyetlerin böyle de giderileceğini dile getirdi. 

Öte taraftan komisyonda CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu firmaların zamanında neden denetlenmediğine ilişkin soru yöneltirken, “Bu sözleşmelere nasıl cevaz verildi? Yani ben kalkıp da ‘Yüzde 500’den para toplarım’ deyip piyasadan 1 milyar toplayıp gitsem olur mu? Neden buna cevaz verildi, denetim yapılmadı?” açıklamasında bulundu. 

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; BDDK Başkan Yardımcısı Vekili Murat Yönaç da bu soruya verdiği yanıta, tüm kamu kurumlarının yalnızca Anayasa’dan ve kanundan aldığı yetkileri kullanabileceğini belirterek başladı. Yönaç, tasarruf finansman şirketlerini düzenleme, denetleme yetkilerinin 7 Mart 2021'den itibaren BDDK’ya tevdi edildiğinin altını çizdi.

Binlerce Evim mağduruna asgari yüzde 40 şoku!

Maaşlara zam vergilerde artış düzenlemesi TBMM'de kabul edildi! Son dakikada evim şirketi düzenlemesi iptal oldu