Sektörel

Binlerce Evim mağduru için yasa çıktı! Şimdi sözleşmeler bekleniyor...

Geçtiğimiz sene Temmuz'da  21 faizsiz finansman şirketindeki mağdurlara ilişkin yasa çıktı. Peki yasada nelere yer verildi? Evim mağdurlarıyla ilgili hangi düzenlemeler yapıldı? İşte ayrıntılar... 15 Nisan tarihli torba yasayla bu düzenleme yürürlüğe alındı

Evim mağdurları, mağduriyetlerini çözecek olan düzenlemeyi dört gözle bekliyordu. 15 Nisan tarihli torba yasayla bu düzenleme yürürlüğe alındı. Yasayla 44 bin mağdur, sektörde kalan 6 şirket arasında paylaştırıldı ve son durum belli oldu. 

 

Büyük şirketlerin mağdurlarının yine sektördeki büyük oyunculara devredildiği düzenlemeyle 7 bin 939 kişi Eminevim’e, 10 bin 842 kişi de Fuzulev’e geçerken; Katılımevim’e 7 bin 311 kişi, Birevim’e 5 bin 397 verilirken, sektöre yeni katılan İmece Yatırım’a 2 bin 451, Sinpaş’a ise 109 kişi verildi. 

Peki düzenlemeyle neler değişti? İşte Evim mağdurlarına ilişkin düzenlemenin detayları...

Düzenlemeyle mağdurlar sistemden ayrılmayı talep ettiklerinde, ödedikleri organizasyon tutarlarının yüzde 20'si ile yatırdıkları taksitlerin tümünü enflasyon farksız alacak. Evim mağdurları, artık sistemde kalmak veya ayrılmak için devredildikleri şirketlerden gelecek sözleşme şartlarını beklemeye başladı.

12 bin kişiyi temsil eden Evim Mağdurları Platformu Kurucusu Tacettin Çataltepe, düzenlemeye ilişkin beklentilerini açıkladı. 21 tasarruf finansman şirketinin kapatılması sebebiyle dokuz on aylık kayıp yaşadıklarına dikkat çeken Çataltepe, "Yer aldıkları firmaların tasfiye edilmesiyle bu süre içinde teslimatı alacak tasarruf sahipleri teslimatlarını alamadı" şeklinde konuştu ve Türkiye'den enflasyonun en çok olduğu döneme denk gelindiğine, bu sürede içerdeki yatırımlara dokunmadıkları gibi enflasyon farkıyla ilgili de bir şey yapılmadığını dile getirdi. 

Yüksek organizasyon parası verenlere olumsuz yansıdı 

Tasfiye kararının özellikle yüksek hizmet tutarı ödeyenler ile organizasyon bedelini peşin verenler için olumsuz olduğuna vurgu yapan Çataltepe “50 bin lira gibi hizmet bedelini peşin yatırıp, 2 bin TL’den 6 bin liralık 3 taksit ödedik. Bu kişinin tasfiye sonrası sistemden çıkmak istediğinde alacağı para 6 bin TL ve 50 bin TL’nin yüzde 20’si olacak. Bu para ödenirken hiçbir şekilde enflasyon farkı verilmiyor” ifadelerini kullanarak, ayrılmak isteyenlerin mağduriyetlerini değerlendirdi. 

Ayrılmak isteyenler mağdur mu oldu? 

Çataltepe, bu sebeple hizmet tutarını peşin ve yüksek ödeyenler için uygulamanın büyük problem olduğuna dikkat çekti ve  "Hizmet bedelinde kalan yüzde 80’lik değer kaybı talebine ise TMSF sizi Tasfiye Masasına alacaklı olarak 4’üncü sırada yazıyor. Yani parayı alamayacağınız nazikçesi. Çünkü en son basamaktayız. Dolayısıyla sistemden ayrılmak isteyenler kanun eliyle mağdur edildi" şeklinde konuştu. 

Sistemde kalan vatandaşların ise hizmet bedelinin yüzde 80'inin firmalara devredileceğini belirten Çataltepe, " “Devralan firmaların kaybı yok. Ayrıca geriye dönük olarak bu 10 aylık süre içinde süresi gelip teslimatlarını almayanların çok büyük kaybı var" diyerek, kişinin o parayla ev alması halinde, bugün o evin fiyatının 3 katına çıkmış olacağına dikkat çekti. 

Süreçte ekonomik şartların değiştiğine, bir sene önce 200 bine küçük bir konut alabilen kişinin bugün alamadığına vurgu yapan Çeliktepe,  "İki kişi birleşse ancak 1+1 alabiliyor. Dolayısıyla yeni şirketlerde mecburen taksitlerini artırmaları gerekecek, bu durum birçok kişiyi zorlayabilir" dedi ve fakat yine kalıp kalmamayla ilgili kararı son süreçte sözleşmelerin içeriğinin belirleyeceğine dikkat çekti. 

SÜREÇ MAHKEMEYE TAŞINMIYOR 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Tacettin Çataltepe, “Ocak 2022’de çıkan yasa ile tasfiye sürecinde memurların yaptığı hiçbir şey mahkemeye taşınmaz denildi. Böylece hukuk yolu kapatıldığı için mağdurların avukat tutup sürece itiraz etme hakkı yok” ifadelerini kullandı ve “Yarın öbür gün bu firmaların başına bir şey geldiğinde ilk alacaklı bizler olacağız” şeklinde konuştu. 

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeyecek! Sektörü neler bekliyor?

Arsa almak için doğru zaman mı? Arsa yatırımı yapmak isteyenler dikkat!

Motorine indirim geldi mi? Akaryakıt fiyatlarında son dakika! Opet, Petrol Ofisi, Total ve Shell 28 Nisan fiyat listesi

Migros'ta kırmızı et şarküteri indirimi herkesi sevindirecek! Salam, sucuk, pastırma... İşte 28 Nisan 2022 fiyat listesi