22 / 12 / 2024

Sel nedeniyle yüzlerce kişinin eşyaları kullanılamaz halde

Sel nedeniyle yüzlerce kişinin eşyaları kullanılamaz halde

Yaşanan sel nedeniyle ıslanan ve çamura bulanan mobilyaların yüzeylerinde şişme ve küflenme olacağından onarılmasının ve temizlenmesinin mümkün olmayacağı bildirildi



Zonguldak Marangozlar, Mobilyacılar ve İnşaatçılar Odası Başkanı Hikmet Hacıabdurrahmanoğlu, yaptığı açıklamada, yaşanan selden dolayı yüzlerce evi su bastığını, insanların eşyalarında ciddi hasarlar oluştuğunu söyledi.

Selde evlere giren suyun ve çamurun mobilyalara büyük ölçüde zarar verdiğini, bunları anında kurutmanın da mümkün olmadığından kullanılamaz hale geldiğini anlatan Hacıabdurrahmanoğlu, şöyle konuştu: "Mobilyanın en önemli düşmanı sudur. Islanan mobilyalardaki ahşap malzeme genişler ve küflenir. Bunların metal aksamı da paslanır. Sağlıklı çalışma işlevini kaybeder. Yüzeylerinde şişmeler meydana gelen mobilyalar vida ve tutkal tutmaz hale geleceğinden marangozlar tarafından da onarılması mümkün değildir. Su baskınlarının yaşandığı evler genellikle zemin ve birinci katlar olduğundan bu daireler normal zamanlarda da rutubete açıktır. Böyle konutlarda ıslanan mobilyaların tekrar kullanılması mümkün değildir. Ayrıca, sel suyuyla temas eden koltukların kumaşları bakterilerle kaplanacağından kurutulup kullanılması da sağlıklı değildir. Vatandaşlarımıza, bunların temizliğine para harcamamalarını öneriyoruz."

KÜF OLUŞUMU
Sel, nem fazlalığı ve su birikintisinin ev içinde küf oluşmasına yol açtığını, bunun sağlık için de risk oluşturduğuna dikkati çeken Hacıabdurrahmanoğlu, şöyle devam etti: "Duvar kağıdı, alçı kaplama paneli, halı, kilim, yatak takımı, döşek, mobilya, oyuncak hayvanlar, giyim ve başka ıslak ya da hasar görmüş malzemeler, yeterli kurutulamayan veya temizlenemeyen tüm ıslak veya selden hasar görmüş malzemeler veya ürünler çöpe atılmalıdır. İnsanlar küfe, soluma ve dokunarak maruz kalabilirler. Küfe bağlı enfeksiyon yaşayabilirler. Özellikle suyla ve çamurla temas eden ahşap yüzeyler küf oluşumuna yol açarlar. Bu eşyalarının kullanılması sağlık açısından da risktir. Ahşap malzemelerde şişmeler de meydana geleceğinden işlevlerini de yitireceği unutulmamalı, bunların kullanılması için temizlik ve onarım işlerine para harcanmaması gerekir."

EVLERDE 20 BİN LİRAYI AŞKIN ZARAR
Hacıabdurrahmanoğlu, ev yüzeylerinde biriken suyun mobilyaları devirdiğini ve tamamen ıslanmasına neden olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ortalama her evde 1500 lira koltuk takımı, 2 bin lira yatak odası, 1500 lira yemek odası, 2 bin lira civarında mutfak dolabı ve ahşap malzemeleri, 3 bin lira ahşap zeminin yanı sıra kapılar, elektronik eşyalar, banyo fayansları gibi 20 bin lira civarında hasar oluştu. Vatandaşların bu zararı karşılaması çok güç.Devlet onlara gerekli desteği sağlamalı. Sağlıksız koşullardaki eşyalarını kullanmaları da önlenmelidir."
AA


Geri Dön