Sektörel

Selami Öztürk, kaçak katları neden yıkamadı?

Kadıköy Belediyesi önce ruhsat verdiği daha sonra da şikâyetler üzerine yıkılması kararı aldığı Erenköy'deki lüks sitelerde yaptırılan milyonluk kaçak katları, yıkım kararının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yıkmadı.

Bir inşaat firması ile arazi sahipleri arasında yapılan 'kat karşılığı sözleşmesi'yle yapılan ve onaylı proje ruhsatına uygun yapılmayan bloklardan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün kızı ve oğlunun kat sahibi olduğu ortaya çıktı.

Yıllardır yıkılmayan kaçak katların hikâyesi şöyle gelişti: Fatma Ömür Abacı ve İsmet Doğan Bıyıklı, bir inşaat şirketine Erenköy Mahallesi'ndeki arazileri üzerine kat karşılığı 3 blokluk bir yapı inşa ettirmek için iş verdiler. İnşaatlara ait proje 28.11.2001'de Kadıköy Belediyesi'nce onaylandı ve inşaat ruhsatları verildi. Tasdikli projeye göre A blok 11, B blok 13 kat inşa edilecekti. Ancak A ve B bloklarda projeye uygun olmayan çalışmalar yapıldı. A blokta 250 metrekare, B blokta ise 350 metrekarelik kaçak çatı katı ilave edildi. Blokların yüzde 57'si arsa sahibine, yüzde 43'ü inşaat firmasına verilmesi gerekirken, inşaat ruhsatının aksine arsa sahibine yüzde 52,28'lik bir pay verildi.

A blokta bodrum kat projedeki ebatlara ve amacına uygun yapılmadı. Zemin katta binaya ait olması gereken alan daireye dönüştürüldü. İnşaatlarda proje dışına çıkılması sadece bunlarla kalmadı; normal katların yan ve arka cephesinde 75 cm'lik ilave çıkma yapıldı. B bloktaki bodrum kat da aynı şekilde otopark yapılması gerekirken daireye dönüştürüldü. A ve B blok altlarında tasdikli projelerinde dolu alan olarak görünen yerlere kaçak kapalı yüzme havuzu yapıldı.

Proje dışına çıkılarak kaçak yapılan bütün bu ilavelere rağmen Kadıköy Belediyesi A Blok için 20.8.2003 tarih/ 330353 sayı ile iskân müsaadesi verdi. Belediye, B blok için de 29.12.2003'te 360150 sayı ile Yapı Kullanma İzin Belgesi verdi. Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün kızı Sinem Öztürk ile oğlu Cem Öztürk, proje dışına çıkılarak kaçak ilaveler yapılan ve belediyenin de iskan izni verdiği A bloktan iskân müsaadesi verildikten 1 gün sonra kat sahibi oldu. Kat fiyatının 600 bin Euro'dan başladığı blokların 2 çatı katında bulunan 4 kaçak daire sayesinde yapımcı firma yaklaşık 6 milyon TL haksız kazanç elde etti.

Arsa sahipleri daha sonra inşaatın projeye uygun yapılmadığı gerekçesiyle şikâyette bulundu. Şikâyet üzerine inşaata 'olur' veren Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü araştırma başlattı. Tetkikler sonucunda kaçak çatı katları ile projeye uygun olmayan diğer unsurlar tespit edildi. Komisyon daha sonra tespit ve tetkik raporunu nihai kararın verilmesi için Kadıköy Belediye Encümeni'ne gönderdi. 23.9.2004 tarihli encümen kararında, Hoffmann İnşaat aleyhine 7 bin 500 TL'lik bir ceza kesilmesine, kaçak olan çatı katlarının da yıkılmasına karar verildi. Bazı CHP'li belediye meclis üyeleri bu şekilde değeri yüksek olan yapılara benzer sebeplerden dolayı aynı günlerde 80 bin TL'lik ceza kestiklerini; ancak bu inşaat firmasına 7 bin 500 TL cüzi bir cezanın kesildiğini söylüyor.

İşin asıl önemli tarafıysa yıkım kararı verilmesinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, belediye söz konusu yıkım işlemini bir türlü gerçekleştirmedi. Yıkım ve para cezası kararında imzası bulunan bazı CHP'li belediye encümen üyeleri, belediyenin bu olaya göz yummasının altında, Başkan Öztürk'ün kızı ve oğluna, inşaat firması tarafından daire satılmasının yattığını iddia ediyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, basın danışmanlığı aracılığıyla konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini söyledi.



Zaman