02 / 05 / 2024

Selimpaşa Höyüğü, helikopter pisti oldu!

Selimpaşa Höyüğü, helikopter pisti oldu!

İstanbul'un ve Trakya'nın talan edilmeyen ve yazlık yağmasına kurban gitmeyen, geçmişi 5 bin yol öncesine uzanan son höyüğünün üzerine helikopter pisti yapıldı



İlk olarak 1964'te İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürü David French tarafından belgelenen, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'ın başvurusu üzerine 2004'te sit alanı ilan edilen Selimpaşa Höyüğü, geçtiğimiz aylarda bir "tarih vandalizmi"ne sahne oldu. Özel mülkiyette bulunan arazi içindeki 5 bin yıllık, ilk tunç çağından kalma höyüğün tepesi tıraşlandı ve bir helikopter pistiyle depo yapıldı. Arkeoloji dünyasını ayağa kaldıran olay MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı tarafından soru önergesiyle Meclis'e taşındı. Önergeyi yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, pistin kaldırılması için yapılan girişimlerle ilgili Meclis'e bilgi verdi.

Bakan Günay, Selimpaşa Höyüğü üzerine yapılan pistin ve depo gibi yapıların kaldırılması için gerekli yerlerin uyarıldığını açıkladı.

İzni kurul vermiş
İşin ilginç yanı helikopter pisti için izni, geçtiğimiz yıl İstanbul 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma bölge Kurulu'nun vermesiydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de, 4 Mayıs 2009 tarihli yazısı ile söz konusu alanda mevzuata aykırı uygulamaların durdurulmasını istedi.
Saliha ÇOLAK/Gazete Habertürk


Geri Dön