13 / 11 / 2024

Sema Pekdaş: Kültür turizmi önceliğimiz!

Sema Pekdaş: Kültür turizmi önceliğimiz!

İzmir'in merkez ilçesi olan ve günde yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ağırlayan Konak'ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 1 yıllık hizmet süresini, düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi.




İzmir'in merkez ilçesi olan ve günde yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ağırlayan Konak'ın seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 1 yıllık hizmet süresini, düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi. 1 yılda yapılan hizmetleri ve gelecekte uygulanacak projeleri anlatan Başkan Pekdaş, katılımcı ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını, halkın parasıyla oluşan belediye bütçesini harcarken adil ve şeffaf bir yönetim sergilediklerini söyledi. Bir yılın muhasebesini yapan Pekdaş, "Şehrin değerlerini şehre kazandırıyoruz." dedi.


Tarihi Asansör'deki toplantıya İzmir'deki yerel ve ulusal basının temsilcileri ile köşe yazarları katıldı. Konak Belediyesi'nde görev yapan başkan yardımcıları da Pekdaş'ın bir yılın özetini çıkardığı toplantıda kendisine eşlik etti. Geride bırakılan bir yılda yapılanları içeren kısa filmin ardından konuşan Başkan Pekdaş, başlıklar halinde Konak'ta nelerin değiştiği hakkında bilgiler verdi. Hizmet döneminde katılımcı bir anlayış benimseyerek, halkın fikir ve düşüncelerini ön planda tuttuklarını dile getiren Başkan Pekdaş, altyapıdan spora, kültür sanattan sosyal projelere kadar pek çok alanda yapılan hizmetlerde bu yönetim anlayışını uyguladıklarını söyledi.


'İŞ BARIŞI SAĞLANDI'

Göreve geldiklerinde karşılaştıkları sıkıntıların başında, belediye şirketi MERBEL'in yaşadığı ihale krizi olduğunu hatırlatan Başkan Pekdaş, çözüme kavuşturmak için yoğun mesai harcadıklarını ve personeli mağdur etmediklerini söyledi. İş barışına öncelik verdiklerini de belirten Pekdaş, daha önce farklı müdürlüklerce farklı dönemlerde yapılan hizmet alımı sözleşmelerini de Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesine toplayarak tek bir hizmet alımı sözleşmesi yaptıklarından bahsetti. Bir yıllık süreçte personelin huzurlu ve mutlu bir iş ortamına kavuşması için de yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Pekdaş, bu amaçla ilk olarak iş barışını sağlayan adımlar attıklarını dile getirdi. En düşük işçi maaşına yüzde 50 civarında bir iyileştirme yaptıklarına vurgu yapan Başkan Pekdaş, bin 100 lira olan en düşük işçi maaşının bin 700 lira seviyesine çıkarıldığını söyledi. Başkan Pekdaş, üç binada hizmet vermek zorunda olan personelin daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmesi adına yeni hizmet binası için proje çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. Yeni binanın Yenişehir'de, mülkiyeti belediyeye ait olan Yenişehir Kapalı Pazaryeri'nin yerine yapılacağı bilgisini veren Pekdaş, belediye binasının nasıl olması gerektiği hakkında yönelik başta sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı olmak üzere kamuoyunun da fikirlerinin alındığını kaydetti.


'İLKLERİN BELEDİYESİ'

Toplantıda, geride bırakılan bir yılda yürütülen çalışmalardan özetler sunan Pekdaş, şehrin anayasası olarak kabul edilen imar planları konusuna da ağırlık verdiklerini söyledi. Göreve geldiğinde Konak'ta hala planlaması olmayan pek çok bölgenin olduğunu tespit ettiğini anlatan Pekdaş, Planlama Müdürlüğü'nün bu sıkıntıları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti. İzmir'de Kadın, Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nü kuran ilk belediye olduklarına vurgu yapan Başkan Pekdaş, ayrıca Spor Müdürlüğü'nü kurduklarını, Kent Tarihi Birimi'ni de faaliyete geçirdiklerini dile getirdi. Pekdaş, hizmetlerin daha hızlı çözüme kavuşması adına müdürlükler arasında koordinasyon kurulmasına dönük adımların atıldığını da belirterek, "Şehrin değerlerini şehre kazandırmak için çalışıyoruz." dedi. Göreve geldiğinde çoğu kiralık arabanın sözleşmesini yenilemeyerek kaynak israfının önüne geçtiklerini dile getiren Başkan Pekdaş, "Bir yılda araç filomuzu genişlettik. 4 milyon liralık araç ve makine aldık. Bir yıllık süreçte temsil harcamalarımızı önemli ölçüde azalttık ve ihtiyaçlarımıza harcadık." diye konuştu. Bir yıllık süreçte tahmin edilen performans rakamlarının çok daha iyisine ulaştıklarını da belirten Pekdaş, "Gelirlerimizde yüzde 10'a varan bir artış var. Vadesinde ödenmeyen hiçbir borcumuz da yok. Mali yapısı en güçlü belediyelerin başında geliyoruz." dedi.


TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Toplantıda soruları da cevaplayan Sema Pekdaş, Konak'ın en büyük sıkıntısının temizlik olduğunu belirtti. Belediye ekiplerinin canla başla çalıştığını, gece gündüz üç vardiya şeklinde yürütülen çalışmalarda günlük en az 650 ton çöpün toplandığını belirten Pekdaş, "Konak'ın 400 bin nüfusu var ama gün içinde 1,5 milyona yaklaşıyor. 2 bin 847 sokakta, 24 kilometrekare alanda hizmet veriyoruz. İzmir'in ikinci küçük ilçesiyiz ama en çok çöpü biz topluyoruz. Sokaklarımızın önemli bir kısmı da merpenli sokak. Çok zor şartlarda çöp toplamaya çalışıyoruz. Molozdan kaynaklanan sıkıntılarımız da var, bunları da düzenleyeceğiz." dedi.


'DENETİMLER HER YERDE'

Başkan Pekdaş kaldırım işgalleri, sokak düzenlemeleri ve gürültüyle ilgili bir soruya ise, "Sokaklar ve kaldırımlar birlikte çalışılmalı. Kaldırımların işgal sorunu, en büyük sorunlarımızdan biri. Zabıta ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kaldırımların da ölçüleri farklı. Gürültü ve işgal sorununu çözmekte kararlıyız ancak gürültü sorunu cezalara rağmen sürüyor. Sürekli takipçisi olduğumuzu göstermeye karalıyız. İşgal için de kararlıyız." şeklinde cevap verdi. Yeni hizmet binasının yapılacağı alanda yer alan benzin istasyonuyla ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmadığını dile getiren Pekdaş, Şoförler Odası ile görüşüldüğünü ve sözleşmenin 2015 Ağustos ayında biteceğini söyledi.


'KÜLTÜR TURİZMİ ÖNCELİĞİMİZ' 

Konak'ın sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin önemli tarih ve kültür mekanlarına evsahipliği yapan önemli bir merkez olduğuna değinen Başkan Pekdaş, şehrin değerlerini günyüzüne çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.  İzmir  Turist Rehberleri Odası ile çeşitli turlar düzenleyerek tarihi mekanların tanıtıldığını söyleyen Başkan Pekdaş, eski ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binaların şehre kazandırılması konusunda yapılan çalışmaların neler olduğu sorusuna ise şu cevabı verdi: "Konak'ta 2 bin 500 tescilli eserimiz var. Çoğu kötü durumda. Bunlar için kaynak yaratılması lazım. Belediye bütçesiyle kotarılacak iş değil. Tarihsel mekanların onarımı için ayrılan bir fon var ama bu fonlardan pay almadık. Aliağa Camisi'nin istinat duvarı ve bir bina için de 1,5 milyon lira kaynak ayrıldığı söylendi. Yıkılmasını hep birlikte seyrediyoruz. Emlak vergilerinden, sadece bizden yıllık 4 milyon kesiliyor. Bu fondan geçen yıl hiç almadık, bu yıl da 1,5 milyon liranın verileceği söyleniyor. Bu paralar, valilik tarafından kesiliyor. Şehrin değerlerini şehre kazandırmak için paylarımızın verilmesi gerekir. Büyükşehir'le birlikte çalışarak İzmir'de çok önemli yerleri ortaya çıkaracağımıza inanıyorum."


Yenigün 


Geri Dön