30 / 04 / 2024

Şener Üşümezsoy'dan korkutan deprem analizi! İki fay birden kırılırsa İstanbul'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Şener Üşümezsoy'dan korkutan deprem analizi! İki fay birden kırılırsa İstanbul'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul'da beklenen depreme ilişkin dikkat çeken tahminde bulundu. Üşümezsoy, iki fay birden kırılırsa 7 şiddetinde deprem olacak.



Yeni Çağ Gazetesi'nde yer alan deteylara göre, daha önceden işaret ettiği yer sallanan deprem bilimci Şener Üşümezsoy, onlarca kez Bursa’nın Mudanya ilçesinde meydana gelen 4 büyüklüğünde depremler için Güney Marmara’yı işaret etmişti.

Mayıs ayında yaşanan 4 büyüklüğündeki Mudanya depremininden sonra açıklama yapan Üşümezsoy, depremlerin birleştikleri fay hatlarına yeniden dikkat çekti.

GEMLİK-MUDANYA FAYI MARMARA'DA EN AKTİF FAYDIR"

Gemlik-Mudanya fayının Marmara'daki en aktif fay olduğunu belirten Üşümezsoy bu fayda oluşan 3 buçukluk, 4'lük ve 5'lik onlarca depremin bu fayın Gemlik körfezinden Mudanya'ya doğru uzanan bu fay hattındaki deprem zirvelerini gösterdiğine dikkat çekti.

Üşümezsoy, bu fay hattına kuzeyden gelen Bozburun-İmralı fayındaki depremler de etki vermekte ya da Armutlu fayı da bu anlamda burayı etkilemekte olduğunu belirtti. Üşümezsoy, 17 Ağustos'ta kırılan fayın Güney doğuya giden koluyla Gemlik Körfezi'nden gelen fayın birleştiği bir kesişme noktası oluştuğunu vurguladı.

Şener Üşümezsoy dan korkutan deprem analizi! İki fay birden kırılırsa İstanbul da 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Depremlerin yerini önceden tahmin eden Üşümezsoy, Marmara’daki en riskli fay hattını ve bölgesini de açıkladı. Üşümezsoy, geçen ay 4 büyüklüğündeki deprem, ondan önceki aylarda 3 ve 4 büyüklüğündeki onlarca deprem yılda bu faydaki aktifliği göstermektedir" dedi.

Bu durumu açıklayan Üşümezsoy ,"1999 depreminden sonra en riskli fay ve bölge olarak gördüğüm Esenköy ve Gemlik Körfezi fay hattının kesişmesi ve bu fayların birlikte kırılmasıdır. Bu anlamda Marmara'daki riskli gördüğümüz bu kesim Kumburgaz fayından daha önemlidir" diye kaydetti.

Beklenen Marmara depremini harita üzerinden gösteren Prof. Dr. Üşümezsoy, bölgesel tektonik ile gösterildiğinde haritada 1967, 1999 depreminde ve Düzce'de kırılan depremlerdeki fay hatlarının görüldüğünü belirtti.

Üşümezsoy haritaya ilişkin, "Keza aynı şekilde, 1912 ve 2014'te kırılan Batı Marmara, Saroz ve Kuzey Ege fay hattı görülüyor. Diğeri de 1953'te kırılan Yenice-Gönen fay hattıdır. Bu anlamda bu bölgede kırılmanın işaret edilmediği fay hattı olarak Gemlik-Mudanya fayı ortaya çıkmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ FAY KIRILIRSA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"

İki riskli fayın birleşmesi durumunda 6.5 ya da 7 büyüklüğünde deprem olma potansiyelinin olacağına dikkat çeken Üşümezsoy, "Gemlik-Mudanya fayı ile Bozburun fayı birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Tek kırılırsa 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeline sahip." açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Gemlik Körfezi'ndeki 3.5'lik deprem bir haberci! Marmara'da hazırlıklar hızlanmalı! 

3 Haziran Cumartesi nerede deprem oldu? Son deprem listesine nereden bakılır? Kandilli Rasathanesi deprem listesi!

 


Geri Dön