Sent Antuan Kilisesi'nin satışı için tedbir kararının kaldırılması isteniyor!
Sent Antuan Kilisesi'nin mülkiyet haklarına sahip olduklarını söyleyen İtalya kraliyet ailesi mensuplarının varisleri adına, kilise ve kilisedeki taşınmazların satılması amacıyla kilise yetkilileri tarafından alınan ihtiyati tedbir kararının kaldırılması isteniyor.
Beyoğlu'nda bulunan Sent Antuan Kilisesi'nin sahibi olan İtalya kraliyet ailesi mensuplarının varisleri, satılması için girişim yapılan kilisenin aldırdığı tedbir kararının kaldırılması talep edilirken, kilise yetkililerinin tapu tescil davası açtığı mahkeme, yarın itirazla ilgili ara duruşma yapılacak.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; dava dosyalarına giren belgelerden derlediği bilgiler değerlendirildiğinde, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bulunan Sent Antuan Kilisesi ve müştemilatının tescili, 1937 yılındaki kadastro tespit tutanağına göre kilise adına değil, İtalyan Kraliyet Hükümeti uygulamalarında, 1937 dönemi itibariyle kiliseler üzerine tapuda tescil yapılmadığından ve 'ibadet yerlerinin kraliyet mensupları üzerine tescil edilmesi' teamülü nedeniyle İtalyan kraliyet ailesi mensupları tarafından yapıldı.
- Noter ve başkonsolosluklardan alınan belgeler
Kraliyet ailesi mirasçıları, 29 Ocak 1971 yılında Beyoğlu 1. Noterliği tarafından tanzim edilen bir belgeyle, parsellerde bulunan tüm haklarından feragat ederek, "mülkiyete ait tüm haklarının kiliseye ait olduğunu" ifade etti.
Sent Antuan rahipleri olarak bilinen "Ordine dei Frati Minori Conventuali" rahiplerinin ve yasal temsilcilerinin kilisenin tescili için başvuru yaptıkları İtalya Başkonsolosluğu da bu taleple ilgili 11 Mart 2013 yılında, "319 adadaki parsellerin namı müstear adına kayıtlı olduğu, tescilin dönemin mevzuatına göre mecburen yapıldığı ve hazırlanan belgenin uluslararası teamül kapsamında kabul edilen kurallara ilişkin verildiği" yönünde bir belge hazırlayıp kiliseye verdi.
- Kraliyet ailesi mensuplarının varisleri kiliseyi satmak istedi
Sebahattin Gök adlı bir kişi, İtalya, Amerika ve Fransa ile başka ülkelere giderek kilisenin de olduğu taşınmazların kayıtlı olduğu isimlerin varislerine gönderildi. Gök, kilise üstünde hakları olduğunu ifade edildiği şahıslara Çerkezköy Sulh Hukuk Mahkemesince mirasçılık belgesi ve vekaletname aldırdı.
Bu kişiler de Beyoğlu Tapu Müdürlüğüne başvurup, yüz yıldan fazla zamandır ibadethane olarak kullanılan, en büyük cemaate sahip en büyük katolik kilisesi olarak bilinen Sent Antuan Kilisesi, avlusu ve avlunun önündeki altışar katlı, 2 adet apartman ile 4 adet iş yerinin satılmasını talep etti.
Beyoğlu Tapu Müdürlüğü'nün Sent Antuan Kilisesi'ne satış durumunu bildirmesi üzerine kilise başrahibi ve yetkilisi İulian Pişta, avukatı Afşin Hatipoğlu aracılığıyla 4 Kasım 2016'da İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, tapunun kilise adına tescil edilmesi için "tapu tescil" davası açtı ve satışa karşı ihtiyati tedbir konulması istendi.
- Mahkeme davanın açıldığı gün tedbir kararı aldı
Aynı gün davayı kabul ederek, kilise ve taşınmazlar üzerine ihtiyati tedbir kararı alan mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Beyoğlu Tomtom Mahallesi'nde 319 ada, 2,3, 9 ve 10 numaralı parsellerin mülkiyet hanesinde İtalyan Kraliyet Ailesi'ne ait mensup davalıların miras bırakanları T. Adalberto Loitpaldo, Öjenyo Alfanso, Ferdinando Quelberto, Marya Adalait, Filiberto Lüdviko ve Marya Bona adına diğer dava konusu 319 ada 4 parselin ise davalı Francesko Giusta adına kayıtlı olduğu açıklandı.
Dilekçede, 1937 tarihli kadastro tespit tutanağında tescilin davacı Sent Antuan Kilisesi için yapılması gerekirken davalıların miras bırakanlarına kaydedildiği belirtirken, parseller hakkında her türlü vergi ve giderin kilise tarafından ödendiği kaydedildi.
Kraliyet ailesi mirasçılarının 1971 yılında parsellerdeki tüm haklarından feragat ettiklerini ve mülkiyete ait tüm hakların kiliseye ait olduğu ifade edilen dilekçede, 1937 tarihli kadastro tespitinden önceki hukuki sebebe dayalı tapunun iptali ve tapu tescilinin kilise adına yapılması istendi.
- Duruşmadaki talepler
5 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen duruşmada, davacı kilise avukatı Afşin Hatipoğlu, davalılar için vekalet sunan Sebahattin Gök isimli kişi adına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında gerçekleştirilen soruşturmalar olduğunu ifade ederek, bu soruşturmaların celbini ve sabıka kaydının sorulmasını talep etti.
Davalılar adına aynı gün vekalet sunan avukat Simay Mukaddes Söğütoğlu ise, açılan davayla alakalı bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, vekaletnamenin yeni geldiğini ifade etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme, delil olarak toplanılması istenen belgelerin tümünün ilgili yerlerden toplanmasına ve bir kısım davalılar avukatının davalara katılmasına karar verip, Sebahattan Gök ile ilgili belge istenmesi talebini ise, Gök'ün dava tarafı olmaması gerekçesiyle reddetti.
- Tedbir kararına itirazla ilgili duruşma yarın
Davalı 15 kişinin avukatı Söğütoğlu, mahkemenin dava konusu taşınması için 4 Kasım 2016 yılında koyduğu ihtiyati tedbirin kaldırılması talebiyle 20 Ocak 2020'de itiraz dilekçesi sundu.
Yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, 31 Ocak 2020'de verdiği kararla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 394/4 hükmü gereğince, itiraz üzerine iki tarafın davet edileceği bir duruşma açılacağı ve gelenlerin dinlenilmesinden sonra bir karar verilebileceğini kaydedildi.
Mahkeme, taraf beyanlarını almak üzere itiraz duruşmasının 28 Şubat tarihinde gerçekleşmesi kararlaştırıldı.
İtirazla ilgili yarın düzenlenecek duruşmada, mahkemenin ihtiyati tedbirin aynen kalması veya kaldırılmasıyla ilgili karar vermesi bekleniyor.
İstanbul Sent Antuan Kilisesi'nin satışı durduruldu!