21 / 05 / 2024

Seramiğin ‘Kale’sinde Piri Reis rüzgarı esiyor!

Seramiğin ‘Kale’sinde Piri Reis rüzgarı esiyor!

2011’de İtalya’nın seramik devlerinden Fincuoghi’yi alarak Avrupa’ya ihracatını yüzde 25 artıran Kale Grubu, bu kez sanat için İtalya’da. Şirket, 12 seramik sanatçısıyla Roma’da Piri Reis sergisine imza attı....




UNESCO’nun Piri Reis’i anma yılı ilan ettiği 2013 bitmeye yakın, efsanevi Türk denizcinin ünlü haritaları dünyayı geziyor. Ancak denizciliğin haritasını çizen Piri Reis için İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen ve devam eden etkinlik hepsinden farklı. Türkiye’nin sanayi devlerinden Kale Grubu, ünlü denizcinin haritalarını yeniden yorumlatarak sanat kenti Roma’da özel bir sergiyle tanıtıyor. İtalya’nın sanat dışında Kale Grubu için en büyük önemi, şirketin Avrupa’ya açılan kapısı olması. Şirket, 2011 yılında İtalya-Bologna’da kurulu Fincuoghi firmasını satın aldı. Serginin açılışını yapan Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “İtalya’yı seçtik çünkü böyle etkinlikler ülke ilişkilerini yumuşatır. İtalya, bizim batı pazarlarına açılan kapımız” dedi.


ÇANAKKALE'DE ÇALIŞIP 100 ESER ÇIKARDILAR


SERGİ için altısı Fransa, İtalya, Mısır, İspanya, Amerika ve Yunanistan’dan olmak üzere 12 seramik sanatçısı Çanakkale’deki Kaleseramik fabrikalarında 15 gün çalıştı. Ortaya 100’ü aşkın eser çıktı.


KRİZDEKİ İTALYA TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR


AYNI zamanda Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı olan Okyay, Roma’da toplantılara da katıldı. Krizdeki İtalyan şirketlerin Türkiye’den yatırım beklediklerini anlatan Okyay, “Satın alma çağrısı yapıyorlar. Krizde olsalar da ‘Made in Italy’ hâlâ çok önemli bir marka. Ama biz burada yeni yatırım planlamıyoruz” dedi. 


Nuriye Doğu/Akşam


Geri Dön