29 / 12 / 2024

Seramik Araştırma Merkezi firmaların yüzde 90'ına destek veriyor!

Seramik Araştırma Merkezi firmaların yüzde 90'ına destek veriyor!

Anadolu Üniversitesi bünyesinde üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde kurulan Seramik Araştırma Merkezi, 1997 yılından bu yana seramik sektöründeki firmaların yüzde 90'ına Ar- Ge faaliyetleriyle destek veriyor.



Anadolu Üniversitesi (AÜ) bünyesinde üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde kurulan Seramik Araştırma Merkezi (SAM), 1997 yılından bu yana seramik sektöründeki firmaların yüzde 90'ına Ar-Ge faaliyetleriyle destek veriyor.


SAM Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Alpagut Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seramik Araştırma Merkezi'nin, 1997 yılında TÜBİTAK ile Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri (ÜSAMP) programı olarak AÜ ve seramik üreticileri tarafından kurulduğunu söyledi.


SAM'ın 2007 yılında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında 18 büyük firmanın ve AÜ'nün ortaklığında anonim şirkete dönüştürüldüğünü anlatan Prof. Dr. Kara, şöyle konuştu:


"Özel sektör ve kamuyu temsil eden karma bir yapıya sahibiz. Üniversitemizin de altyapı ve personel desteğiyle seramik sektörünün her türlü Ar-Ge ihtiyacını karşılamaya yönelik ulusal ve uluslararası boyutta bir araştırma merkezi olmak için çaba sarf ediyoruz. Burada firmaların enerji maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz. Değişik reçeteler geliştirerek, örneğin ithal hammaddelerin yerine yerli hammaddeleri kullanabilir miyiz? Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında bir seramik karo düşünün sadece estetik amaçlı değil, duvara döşediğinizde aynı zamanda ortamı temizleyecek, yani ortamın nemini düzenleyecek. Biz burada ürüne hem estetik hem de fonksiyonel özellikler kazandırılmasını sağlıyoruz. Ayrıca, iş birliği ortaklarımıza gündemlerini oluşturan teknik konularda eğitim hizmeti sunuyoruz, belli aralıklarla çalıştaylar düzenleyerek bilgi paylaşımının artmasında öncü oluyoruz"


-Seramik sektörünün tek Ar-Ge merkezi


Prof. Dr. Kara, 17 personelle 7 gün 24 saat seramik sektöründeki firmalara hizmet vermeye çalıştıklarını dile getirerek, "Hammaddeye, ara mamule ve nihai ürünlere yönelik her türlü kimyasal, termal, mikroyapısal ve fiziksel analizler yapıyoruz. En önemlisi 7 gün 24 saat hizmet vermeye gayret ediyoruz. Firmalarımızın gerek iç piyasada gerekse de dış pazarlarda rekabet edebilmeleri için çalışıyoruz. Seramik Araştırma Merkezi, seramik sektörünün geneline hizmet veren tek Ar-Ge merkezi. Burayı yöneten özel sektörün kendisidir" ifadelerini kullandı.


Sektör ihtiyaçlarına göre Ar-Ge yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Kara, şöyle devam etti:


"Neredeyse Türkiye'de üretim yapan firmaların yüzde 90'ıyla ortak iş yapıyoruz. Bunun dışında Seramik Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan Standart Test Laboratuvarı, özellikle seramik karolar, sağlık gereçleri ve refrakter malzemeler kapsamında üretici firmaların son ürünlerinin fiziksel testlerini gerçekleştirmektedir. Testler sonucunda üreticilere verilen TÜRKAK akreditasyon markalı test raporu ile üreticiler ürünlerini yurtdışında pazarlama imkanı bulmaktadır. Türkiye'de bu modelde başka bir Ar-Ge merkezi bildiğim kadarıyla yok. En büyük temennimiz ülke genelinde tüm sektörlerde üniversite-sanayi iş birliği ekseninde Ar-Ge kültürünün yaygınlaşması ve ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda yol alması."


Yurtdışındaki bazı seramik firmalarıyla da çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Kara, "Buradaki en güzel şey üniversite-sanayi iş birliğidir. Sanayimiz ise seramik sektörüdür. Bu bağlamda böyle bir iş birliğini, böyle bir samimiyet, güven ve heyecanla yerine getirmeye çalışan başka bir Ar-Ge merkezinin olduğunu zannetmiyorum. Beklentimiz, seramik sektörünün artan desteğiyle daha da başarılı olmak" diye konuştu.


AA




Geri Dön