22 / 11 / 2024
fuzul

Seramik sektörü 6 ayda yüzde 50 küçüldü

Seramik sektörü 6 ayda yüzde 50 küçüldü

Yaklaşık 2 milyar euroluk büyüklüğe sahip olan seramik sektörü, inşaattaki durgunluk ve ekonomik kriz nedeniyle geçen 6 ayda yüzde 50 küçüldü




İnşaat sektöründeki yavaşlamanın iç pazarda sektörü ciddi anlamda etkilediğini anlatan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Sektör geçen yıl 2 milyar euroluk büyüklüğe sahipken, bu yıl 1 milyar euro civarına indi. Yüzde 60 seviyelerinde ihracatla ayakta duran sektörün ihracatında da yarı yarıya daralma var. 600 milyon dolarlık ihracat potansiyelimiz vardı. Şu an bu miktar yavaş yavaş kaybediliyor. Sektörde kapanan firmalar, çalışanı ücretsiz izinde olanlar ve üretime ara verenler var" dedi.
Okyay, seramik sektöründeki kapasite kullanım oranlarının geçen yılın ekim ayından itibaren hızlanarak düştüğüne dikkat çekti. Okyay, kullanım kapasitelerinin yüzde 90 seviyelerinden yüzde 50 seviyelerine indiğini açıkladı.
 
İşsiz sayısı arttı
Sektörde Türkiye genelinde 36 üretici olduğunu belirten Okyay, sektörün 220 bin kişiye istihdam sağladığını, ancak kriz nedeniyle istihdam da azalmalar yaşandığını anlattı. Seramik fabrikalarının her ilde bulunduğunu ifade eden Okyay, "Her bölgede 3 bin kişi işsiz kalmıştır diye tahmin ediyoruz" dedi.
Sektörün Avrupa ve Kuzey Amerika ağırlıklı ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Okyay, bu pazarlarda problem yaşanınca yeni pazarlara yönelindiğini ancak bu pazarlarda da yüksek alım gücünün bulunmadığını belirtti.
Öte yandan, 21. Uluslararası Seramik ve Banyo Fuarı, dün İstanbul'da kapılarını açtı. Krizin damgasını vurduğu fuara, geçen yıl 18 ülkeden 215 firma ve 47 bin ziyaretçi katılırken, bu yıl 20'si yurtdışından olmak üzere 160 firma katıldı.
 
 
 
YURTBAY
 
Üretime 1 ay ara verdi
Yurtbay Seramik Satış Müdür Yardımcısı Kemal Saygı, iç pazar siparişlerinde yüzde 30 daralma yaşadıklarını kaydetti. Geçen yıl aralık ayında üretime bir aylığına ara verdiklerini belirten Saygı, fabrikalarında 4 fırın yerine 2 fırını kullanıma açtıklarını söyledi.
 
 
EGE SERAMİK
 
Kapasiteyi % 30 düşürdü
Ege Seramik Mimarı Zafer Han, üretim kapasitelerinde yüzde 30 daralma yaşadıklarını kaydetti. 24 milyon metrekare olan üretim kapasitelerinin bugün 12 ile 18 milyon metrekare arası değiştiğini ifade eden Han, "Şirket olarak küçülmeye gittik. Üretimdeki düşüşle alakalı olarak ciromuzda da azalma bekliyoruz" dedi.
 
 
DURAVİT
 
İç pazarda % 35 daraldı
Duravit Pazarlama Yöneticisi Didem Tangör, ekonomik krizin sektöre etkileri nedeniyle perakende satışlarında azalmalar yaşandığını belirtti. 200 bin adede yakın üretim kapasiteleri bulunduğunu açıklayan Tangör, iç pazarda yüzde 35, ihracatta ise yüzde 20 civarında daralma yaşadıklarını ifade etti.
 
 
TURKUAZ SERAMİK
 
Dış pazara yöneldi
Geçen yıl 1.5 milyon civarında kurulu kapasiteleri bulunduğunu kaydeden Turkuaz Seramik Dış Ticaret Müdürü Kürşat Özkaya, sektördeki daralmayla beraber bu kapasitelerinin 1 milyona düştüğünü açıkladı. Özkaya, iç pazardaki yüzde 20'lik daralmadan dolayı, dış pazara yöneldiklerini söyledi.
 
 
KÜTAHYA SERAMİK
 
Kapanan firmaların payını aldı
Kütahya Seramik Pazarlama Müdürü Emrah Meriçboyu, toplam 17 milyon metrekarelik üretim kapasitelerinin yüzde 5 düştüğünü, ihracatlarında ise yüzde 30 azalma olduğunu belirtti. Pazar paylarını koruduklarını vurgulayan Meriçboyu, kapanan firmaların pazar paylarının firmalarına aktarıldığını belirtti.
 
UŞAK SERAMİK
 
Satış ve üretimde sıkıntı yok
Uşak Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, "Sektörde kapanan firmaların pazar payından yararlandık. Satışlarda ve üretimde herhangi bir sıkıntı da yaşamadık. 4-5 firmanın üretim durdurma kararı ile ihracatımız bile arttı" diye konuştu.

Referans




 


Geri Dön