04 / 05 / 2024

Serdar İnan: TOKİ, Ortadoğu'da şube açsın!

Serdar İnan: TOKİ, Ortadoğu'da şube açsın!

Ortadoğu'daki ayaklanmaların ardından ülkelerin konut seferberliği başlattıklarına dikkat çeken İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, 'TOKİ bu ülkelerde şube açsın ve Türk müteahhitlerini bölgeye taşısın' önerisi getirdi



 TOKİ, Ortadoğu'da şube açsın Türk müteahhitlere köprü olsun

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, halk ayaklanmalarının çevre ülkeleri halklarına konut üretmeye yönlendirdiğini belirterek, 'Yeni değişen rejimlerde toplumun onayını alabilmek için konut projeleri açıklıyorlar. Son olarak Suudi Arabistan açıkladı. Mısır 1 milyon adet konut yapacağını açıkladı. 40-60 metrekarelik konutlar olacak bunlar. Amaç en alt tabakanın ayaklanmasını önlemek, bütün rejimler bunu yapmaya başladı. İran da bu fırtınaya ayak uyduruyor' diye konuştu.

İran, Suudi Arabistan, Mısır'ın bölgenin üç büyük ülkesi olduğunu kaydeden İnan, 'Yalan zamanda büyük bir konut hareketliliği başlayacak. Dolayısıyla TOKİ'nin bu ülkelere şube açmasını öneriyorum. Böylece  TOKİ  Türkiye'de nasıl yatırımcılarla devlet güvencesi altında bu operasyonları yürütüyorsa diğer ülkelerde de devlet güvencesi aranda bu operasyonları yürütsün. Bu şubeler vasıtasıyla Türk müteahhitlerini yönlendirsin. Türk coğrafyasında yaptığı işlerin aynısını yapsın' önerisinde bulundu.

Müteahhitliğinin yapısı değişecek

TOKİ ile de görüşme yapacağını açıklayan İnan, bu çalışmaların Türk müteahhitliğinin yapısını değiştireceğini vurguladı. İnan şu değerlendirmeyi yaptı: 'TOKİ yeni sistemle bu ülkelerde ofis açarak yap-satçı olacak. Biz TOKİ aracılığıyla bölgede proje geliştireceğiz. Bu projeler Türkiye'de nasıl Türk halkına satılıyorsa aynı model diğer ülkelerde de uygulanacak. Bu satıştan da o ülkenin devletine pay verilecek. şžu anda kapımızda muazzam bir güç var. İran'a da bu modeli önerdim. Bu yapıldığı zaman o ülkenin ürünleri kullanılacak ve işçisi çalıştırılacak. Türkiye'ye faydası olacak. Bütün bölgede bir yapsat zinciri oluşturulacak.' Serdar İnan, İran'a yatırımların bundan sonra çok fazla artacağım belirterek, 'çünkü dış ticarete açığı yok, her yıl petrol satıyor ama petrolden aldığı parayı kullanmıyor. Bu para bir şekilde yurtiçinde yatırım imkanı bulamıyor ama ambargodan dolayı yurtdışına da çıkamıyor. Etrafındaki Arap dünyası İran'la entegre değil. İsrail ve ABD ile sorun yaşıyor. çıkış kapısı olarak bir Türkiye var. Herkesin kazanacağı bir olgu var burada. Bu yatırıma aktaramadığı parayı silaha kanalize ediyor. Onlar silaha yatırım yaptıkça Arap dünyası strese giriyor. Konut bu stresi azaltacak. İran artık kabuğunu kıracak doğallaşma süreci yaşayacak. Böylece Amerika ve Irak'tan daha rahat çıkacak' dedi.

İran'da 30 milyon dolarlık yatırım

İran'ın herkse villa projesini kendisi İran'dayken açıklandığını dile getiren Serdar İnan, 'İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat herkese 1000 metrekare villa vereceğini söyledi. çok doğru bir karar. Bu İran'da işsizliği azaltacak. Fabrikalar çalışacak. Bu durum Türk firmaları için de yeni bir pazar yaratacak. Yılda 100 bin konut yapılabilir. TOKİ de Türkiye'de yılda 100 bin konut yapıyor' dedi.

Firma olarak Tahran'da ve başka bölgelerde yatırım yapma karan aldıklarını anlatan İnan, 'İran'da yerel bir bankayla anlaşma yaptık. Tahran'da otopark, büro, dükkan inşa etmek için ön anlaşma yaptık. 30 milyon dolarlık bir yatırım. 3 ay içinde buna başlamayı düşünüyoruz' bilgisini verdi.

Kanal İstanbul ve Yeni İstanbul yabancılara da pazarlanmalı

Kanal İstanbul ve Yeni İstanbul projelerinin Türkiye'nin kaynakları ile yapılabilecek projeler olmadığını belirten Serdar İnan, İran'da var olan 300 milyar doların İstanbul'da yapılacak bu projelere aktarılması için çalıştıklarını anlattı. '3 ile 3.5 milyon nüfuslu Yeni İstanbul projesinin maliyeti zaten 200 ile 300 milyar dolar. Burada dışarıdan kaynak sağlanabilir. Bu projenin yurtdışında pazarlanması gerektiğini düşünüyorum' diyen inan, şžehir ve çevre Bakanlığı kurulmasıyla iki projenin daha çok gündeme geleceğini söyledi.
Dünya


Geri Dön