Şerefiyenin tespiti nasıl yapılır?
Tek çatı altında yer alıp özellikleri aynı olan dairelerin fiyatlarının farklı olmasına şerefiye adı veriliyor.Peki,şerefiyenin tespiti nasıl yapılır?Şerefiye tespitinin kriterleri nelerdir?
Şerefiyenin tespiti nasıl yapılır?
Şerefiye tek çatı altında yer alan konutların satış fiyatlarının birbirinden farklı olmasının nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi Şerefiye, manzara, yön ve cephe farkı gibi değişikliklerden meydana gelen değer farkını ifade ediyor.
Dairelerin değerlerinin farklı olmasına neden olan şerefiye kriterlerini şu şekilde sırayabiliriz:
-Cephe,
-Yön,
-Ulaşım
-Kat durumu,
-Bahçe durumu,
-Açıklık,
-Kat irtifası,
-Gün ışığı,
-Daire metrekaresi gibi.
Şerefiye bedelinin hesabı için ise ilk olarak bazı veriler toplanıyor.Parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor ve parselden sonra bloklara ait bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor. Bloğun bulunduğu parsel, blok adı, blokta bulunan toplam daire sayısı, arsa sahibine ait daire adedi, blokta yer alan her kattaki daire adedi, blok ulaşım mesafesi metre olarak baz alınmalı, blok rakımı, bloğun güneş yönü, derece cinsinden güneş açısı ve blokta yer alan asansör sayısının da kayıtlara geçmesi gerekiyor.
Balkon ve teras puanı, metre cinsinden manzara mesafesi, park ve bahçe puanları, dairelere ait açıklık alanları, normal kat daire alanları, çatı aktı ve zemin kat daire alanları, metre cinsinden zemin kat yüksekliği, deniz görüyorsa deniz görme mesafesi, çevre bina yüksekliği, binanın çevre arazi yüksekliği, blokta varsa arsa sahibine ait daire numaraları ve yol/cadde genişliklerinin metre cinsinden hesaplanması gerekiyor.
Bu bilgiler doğru bir şekilde yapıldığında şerefiye tespiti yapılıyor.
Kooperatifte şerefiye nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com