15 / 05 / 2024

Sergey Kravchenko, Antalya'da ev satın aldı!

Sergey Kravchenko, Antalya'da ev satın aldı!

Aspendos sevgisi, Moskova´da yaşayan dünyaca ünlü Rus devlet sanatçısı kemancı Sergey Kravchenko´yu Antalyalı yaptı



Ünlü sanatçı kısa dönem dinlenme ve çalışmalarına daha çok yoğunlaşabilme amacıyla Antalya´nın Konyaaltı semtinde konut satın aldı.

Ünlü sanatçıyı yeni satın aldığı konutunda ailesiyle yerleşme çalışmalarını yürütürken ziyaret eden AA muhabiri, sanatçının Antalya´da yaşama tercihi ve gelecek planları konusunda görüşlerini aldı.

Kravchenko, neden Antalya´dan ev satın aldığını anlatırken, Aspendos antik tiyatro binasına vurgu yaptı ve dünyanın değişik ülkelerinde onca salonda verdiği konserlerin hiç birinde, Aspendos´ta 2006 yılında verdiği iki konser kadar etkilenmediğini söyledi.

Antalya´ya daha önceleri de geldiğini belirten Kravchenko, "Kentin doğal güzelliklerini beğendim. Ama 2006 yılındaki müzik festivalinde Aspendos´ta verdiğim biri kapanış iki konser beni bu tarihi mekana bağladı" dedi.

Kravchenko, Antalya´nın kendisi için özel bir yer olduğunu, çocukluk çağının geçtiği doğum yeri olan şu anda Ukrayna sınırları içindeki Odesa kentinin denizi ve dağlarını anımsattığı ve her şeyin doğal ortamında seyrettiği için Antalya´yı çok sevdiğini belirtti.

-ANTALYA İLHAM KAYNAĞI OLACAK-
Kravchenko, dünyanın beş kıtasında hemen her yere gittiğini bunlar içinde  kendisini en çok etkileyen iki ülkeden birinin Brezilya birinin de Türkiye olduğunu bildirdi.

Brezilya çok uzak olduğu için o ülkeye yerleşmeyi düşünmediğini anlatan Kravchenko, Türkiye´yi hem doğal güzellikleri hem de insan ilişkileri ve sanat çalışmaları için yerleşme amacıyla tercih ettiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"Esas olarak Moskova´da oturuyor ve yaşıyorum. Çok yoğun bir programım var. Dünyanın her yerinden davetler geliyor. Antalya benim için bir nefes, bir oksijen gibi. Tatil gibi bir lüksüm yok benim. Gittiğim her yerde çalışıyorum. Çalışmasam bile beni bırakmıyorlar. Şimdi Antalya´da ev aldığımı öğrenen değişik uluslardan burada bulunan bazı eski ve yeni öğrencilerim hemen kapıma geldiler. Antalya´da evim var ama dinlenmek için burada fazla zaman ayırabileceğimi sanmıyorum. Ama yine de bir ilham için, bir rahatlık için Antalya´nın atmosferi bana çok faydalı geliyor. Bizim için burası küçük bir ada, bir ev. Burada telefonumu fazla açmayacağım. Arayanlara cevap vermeyeceğim. Mümkün olduğu kadar dinlenmek, hem de çalışmalarıma burada konsantre olmaya çalışacağım. Benim için burası gerçekten güzel bir yer. Belki biraz beni denizi de çekti. Çünkü ben de deniz çocuğuyum. Odesa´da deniz kenarında büyüdüm. Dağlar, deniz orada da vardı burada da var."

Kravchenko Moskova´daki işlerinin yoğunluğu ve dünyanın değişik yerlerinden aldığı konser davetleri yüzünden Antalya´ya daha çok birer hafta süreyle ailesiyle birlikte gelebileceğini belirtti.

Antalya´nın bugünkü gelişmişlik düzeyi ile dışarıdan aynı zamanda sanatçı çeken bir kent özelliğine de kavuştuğunu söyleyen Sergey Kravchenko, kentin sanat, kültür yaşamına katkıda bulunmak istediğini, bu katkının, istemese bile kendiliğinden oluşacağına işaret etti.

-KENTİN SANAT YAŞAMINA KATKI-
Kravchenko Antalya´ya tatil amaçlı dünyanın değişik yerlerinden gelen eski ve yeni öğrencileriyle öteki sanatçıların bir araya gelebildiklerine işaret ederek şöyle devam etti:

"Yavaş yavaş Antalya´da sanatçı arkadaşlarım da oluşuyor. Dünya küçük aslında. Mehpare Karamenderes Türkiye´nin ilk bayan orkestra şefi ve benim Moskova´dan arkadaşım. Moskova´da beraber eğitim gördük, şimdi Antalya´da yaşıyor. Japonya´dan Bulgaristan´dan birer öğrencim şimdi burada. Bunlar üst düzeyde keman ustası sanatçılar. Aslında Antalya bizim için sanatçıların bir buluşma noktası özeliği de gösteriyor. Mesela şu anda ünlü Rus sanatçılardan bazıları internette kendi sayfalarında Antalya´ya gidiyorum diye yazılar yazıyorlar. Yine Kemer´de bir Rus öğrencim ve İzmir´de de Japon bir öğrencim var tatil yapıyor. Burada yaşadığım sürece sanatsal ilişkilerim mutlaka artacak. Mesela Akdeniz Üniversitesini düşünüyorum. Orada yararlı olabilirim. Beni tanıyorlar, biliyorlar. Mutlaka onlar beni bulacaktır. Üç kere de Akdeniz Üniversitesi Konservatuvarı´nda derslere girdim. Uzmanlık eğitimini burada da başlatırsak buraya daha çok öğrenci gelir. Mesela ben Avusturya´da üst düzey keman eğitimi veriyorum  ve burada  bütün dünyadan 12 öğrencim var. Antalya´da bu eğitime başlarsak bütün dünyadan öğrencilerim buraya gelecektir. Bu öğrenciler kemanda yetenek olan usta olmuş kişiler. Mesela oğlum da tanınmış bir kemancı ve o da Antalya´ya gelmek istiyor."

-ALLEGRO-
Sregey Kravchenko Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile de "çok iyi ve özel ilişkileri" olduğunu belirtti. Kravchenko, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yönetici ve sanatçılarıyla zaman zaman görüştüklerini ve gelecek yıl şubat ayında birlikte konser vereceklerini de bildirdi. Kravchenko Eskişehir Anadolu Üniversitesi´nde de misafir öğretim görevlisi olarak derslere girdiğini anımsattı.

Yaşam temposuna ilişkin bir soruyu İtalyanca müzik terimiyle "allegro" olarak nitelendiren Kravchenko, Türk sanatçılardan Ayla Erduran´ı iyi tanıdığını ve takdir ettiğini belirtti. Kravchenko, Fazıl Say´ın da Rusya´da çok iyi bir müzisyen ve bestekar olarak tanındığını, kendisinin de Say´a hayranlık duyduğunu söyledi.

Kravchenko söyleşi sırasında kendisinin bir parçası kabul ettiği tarihi özelliği olan 1698 yılında, ünlü bir İtalyan keman yapımcısı aile olan Josef Guarneri Del Gesu tarafından yapılan kemanı hakkında da bilgi verdi ve kemanının ahşabının oluşturan ağacın Anadolu´dan geldiğini, bu ilişkinin bile kendisinin Türkiye´ye ilgi duymasında rolü olduğunu anlattı.

Kravchenko, söyleşide bir noktayı ısrarla vurgulamadan geçemeyeceğini belirterek, Türkiye´de kendisine çok iyi davranıldığını, gezdiği çok sayıdaki ülke arasında Türk polisinden gördüğü yakın ilgi ve güleryüzü aynı şekilde öteki ülkelerde göremediğini, Türk polisinin hiç bir sorun çıkarmadan pasaportunun Türkiye´deki vize süresini altı ay uzattığını sözlerine ekledi.

-SERGEY KRAVCHENKO KİMDİR?-
Sergey Kravchenko, 1947 yılında Odesa´da doğdu. 7 yaşında keman çalmaya başladı ve 18 yaşında Moskova Devlet Konservatuvarı´na girdi. Burada yine dünyaca ünlü, Leonid Kogan´dan keman dersleri alarak mezun oldu ve kemanda ustalaştı. 1972 yılında  Moskova Çaykovski Konservatuvarı´nda Leonid Kogan´ın asistanı olarak çalışmaya başladı. Aynı okulda profesörlük ve Devlet Sanatçısı unvanını da alan Sergey Kravchenko halen ülkenin yaşayan efsaneleşmiş keman ustaları arasında kabul ediliyor
AA


Geri Dön