Genel

Serhat Ay: Yönetmelik çıktı, rüzgar santralleri artacak!

Soyutwind İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay,  "Yatırımcı, sanayici, elektrik üretiminde yerli rüzgar türbinini tercih ederse bu satıştan yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayacak. Böylece yeni yönetmelik sayesinde en az 10 bin kişiye istihdam yaratılacak" dedi

 

Temmuz ayında çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine ilişkin Yönetmelik sonrasında rüzgar enerjisine yatırım yapan kişi ve kurumların sayısı bir anda katlandı. Trabzon, Akcaabat, Elbistan, Hatay, Çanakkale, İzmir, Kırıkkale, Elazığ, Antalya, Ege Bölgesinden Kaz Dağları ve civar bölgelerinden rüzgar santrali kurmak için büyük talep var

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından temmuz ayında çıkarılan,  Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine ilişkin Yönetmelik ile  rüzgar enerjisine yatırım yapanların sayısı arttı. Yeni yönetmeliğe göre rüzgar enerjisi üreticisinin ürettiği fazla elektriği  artık dağıtım şirketine satabileceğini söyleyen Soyutwind İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay,  Yatırımcı, sanayici, elektrik üretiminde yerli rüzgar türbinini tercih ederse bu satıştan yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayacak dedi. Yönetmeliğin ardından rüzgar enerjisine yatırım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlardan büyük talep aldıklarını söyleyen Serhat Ay,  Türkiyenin en eski ve tek yerli rüzgr türbini üreticisiyiz. Ekiplerimiz şu an da Trabzon, Akcaabat, Elbistan, Ankara, Kırıkkale ve Elazığda rüzgar türbinleri kurulumunda çalışmalar yapıyor. Piyasada inanılmaz bir hareketlilik var diye konuştu.

Yerli sermayeye destek

Rüzgar enerjisine sanayi, turizm, tekstil, akaryakıt dağıtım ve gıda sektörlerinden yoğun ilgi olduğunu ifade eden Serhat Ay,  Türkiyede elektrik maliyeti çok yüksek. Bu nedenle işletme sahipleri kendi elektriklerini kendileri üretmek istiyor. Rüzgar potansiyeli uygun olan yerlere rüzgar türbini kurduruyorlar. Tesisler çalışırken kendi ürettikleri elektrikleri kendileri kullanıyor. İşletmelerin kapalı olduğu dönemdeyse üretilen fazla elektrik dağıtım şirketine satılabiliyor. Yeni yönetmelikle bu sağlandı. Üstelik yerli rüzgar türbinini tercih edenler bu satıştan yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayacak. Yani EPDK yerli sermayeyi destekleyen bir yönetmeliğe imza attı açıklamasında bulundu.Yönetmelik sayesinde önümüzdeki dönemde Türkiyede rüzgar türbini üretiminin hızlanacağını ifade eden Serhat Ay sözlerini şöyle tamamladı:

Yerli sanayi gelişecek, türbin, kanat, alternatör ve dişli kutusu üretimi artacak. Ayrıca bunların satış ve pazarlamasında da birçok kişi görev alacak. Böylece yeni yönetmelik sayesinde en az 10 bin kişiye istihdam yaratılacak.