Sektörel

Serkan Sevim: Emlak birikimlerini ekonomiye kazandıracağız!

Aile şirketleri ortaklarının birikimlerini emlakta tuttuklarını söyleyen GYİAD Başkanı Sevim: "167 milyar dolarlık stokta atıl duranlar var. Bunu ekonomiye fonlarla kazandırmak için konferans düzenleyeceğiz" dedi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim, ekim ayında düzenleyecekleri bir konferansla Türkiye'de aile şirketlerinin hissedarlarının birikim amacıyla elde tuttukları gayrimenkullerin ekonomiye kazandırılmasını masaya yatıracaklarını söyledi. Sevim, kendi hesaplamalarına göre bu tip gayrimenkul stokunun büyüklüğünün 167 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye'de genel olarak tasarrufun gayrimenkule yatırımla yapıldığını hatırlatan Sevim, "Aynı durum aile şirketlerinin hissedarları için de geçerliliğini koruyor. 


Aralarında yıllarca atıl kalanlar var. Bunların ekonomiye kazandırılması için neler yapılabileceğinin tartışılmasını istiyoruz" diye konuştu. Sevim, "Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin raporları ve konuyla ilgili üyelerimizin çalışmalarından yaptığımız bir hesaplamaya göre kabaca 167 milyar dolarlık bir gayrimenkul birikimi aile şirketlerinin hissedarlarının elinde bulunuyor. Bunların gayrimenkul yatırım fonları aracılığıyla ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz" dedi. 


'PARAYA İHTİYACI YOK' DİYORLAR 

azı gayrimenkullerin uzun süre boş bile tutulduğuna dikkat çeken Sevim, kendi işi için bir depo arayışmdayken yaşadığı deneyimi şöyle paylaştı: "Depoları dolaşırken, uygun olduğuna inandığım boş bir tane buldum. 

Aylık kirası 5 bin liraydı. 

Pazarlıkla fiyatı indirmek istedim. Sahibi adına görüştüğüm kişi, şahsın sahibi olduğu çevredeki gayrimenkulleri saydı. 

Sonra da 'Onun paraya ihtiyacı yok. İndirim yapmaz. 

İstediği fiyat olmazsa boş tutar' yanıtı verdi." Kendi yaşadığı örneğin rahatlıkla karşılaşılabilen bir bakış açısı olduğunu söyleyen Sevim, "Sahibi olduğu gayrimenkulleri hiçbir şekilde değerlendirmeyenler de var. Bunların ekonomiye kazandırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Konferans için çeşitli kamu kuruluşları ve uluslararası danışmanlık şirketleriyle görüştüklerini anlatan Sevim, yoğun destek gördüklerini belirtti. 


'Uzlaşma sadece siyasetin işi değil'

'Yakında uzlaşma kültürünü artırmayı hedefleyen bir projeyi başlatacaklarını söyleyen Sevim, Uzlaşma sadece siyasetin işi değil. Türkiye'de apartman yönetiminde bile uzlaşmaya ihtiyaç var" dedi. 

GYİAD'ın gelecek sene 30. 

yılını kutlayacağını söyleyen Sevim, "Kuruluşumuzda Leyla Alaton gibi isimler görev almıştı. O zaman GYİAD'ın genç kuşakları TÜSİAD üyeliğine hazırlamak gibi bir misyon kendiliğinden oluşmuş. Bu misyon tamamlandıktan sonra da kendi içinde kapalı devre bir yapı olarak çalışmalar devam etmiş. Son yıllarda artık dışa açılan bir derneğe dönüşmeye başladık. Üye sayımızı artırma hedefi koyduk. Anadolu'dan da üye kazanmak istiyoruz." şeklinde konuştu. 

ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden serbest ticaret anlaşması TTIP'ye yönelik çalışmalar planladıklarını anlatan Sevim, "ABD'de Türkiye'nin neden anlaşmaya dahil edilmesi gerektiğini anlatmak için sonbaharda çeşitli temaslarımız olacak. 

Önemli bir konu ve daha fazla üstüne gidilmeli" dedi.

 

Paraları 'soğuk havaya' saçtı

Sevim, Türkiye'nin ilk internet girişimcileri arasında yer alıyor E-ticaret alanında kurduğu mezun.com ve 444cicek.com'u yabancı yatırımcılara sattı. Şimdi ise yine kendi kurduğu anlık video paylaşımı (streaming) hizmet ve altyapı sağlayıcısı Medianova'nın yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Sevim, "İlk satış beni yat alacak hale getirdi. 

İkincisi ise emekliliğimi garantiledi. Üçüncüyü ise bizzat büyütmek ve ismimin bir iz bırakması adına satmak istemiyorum" dedi. 

Kendisinin de birikimlerini çeşitlendirdiğini anlatan Sevim, "Kendime 20 tane soğuk hava deposu aldım Tamamı İstanbul'da yer alıyor. Ancak 21. için Tekirdağ'da arazi aldım. Et, meyve ve sebzelerle ilgili gelişmeleri ben de yakından takip ediyorum" dedi.

 

'Verimsiz işler içlerinde fırsat barındırır'

Sevim soğuk hava depolarına yatırım yapmasının nedenini şöyle anlattı: "Tarımla bağlantılı işlerde gelecek olduğuna inanıyorum. Çünkü tarım Türkiye'de verimsiz yapılıyor. Verimsiz yapılan işlerin kendi içlerinde fırsatlar barındırdığını düşünüyorum. Tarımın yapılışını bazı bölgelerde kendim gidip inceledim. Bir ara da büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmayı düşündüm. 

Satılık çiftlikeri dolaştım. Teknolojinin getirdiği verimlilik süreçlerinin yeterli kullanılmadığını gördüm." 


Habertürk 



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği Başkanı Serkan Sevim, Türkiye'de tasarrufun gayrimenkule yatırımla yapıldığına dikkat çekerek, “Bu durum aile şirketlerinin hissedarları için de geçerliliğini koruyor.


Bu şekilde alınan gayrimenkullerden yıllarca atıl kalanlar var. Bugün aile şirketleri hissedarlarının birikim amacıyla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul stoğunun büyüklüğünün 167 milyar dolara ulaşmış durumda. Bunlar ekonomiye kazandırılmalı.” dedi.


Zaman