Ekonomi

Sert yükseliş! Kamu bankalarının bireysel kredi faizlerinde deprem!

Merkez Bankası faiz artırımı kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizini sert etkiledi. İşte detaylar...Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi oranları da yüzde 1

Merkez Bankası'nın faiz kararı artırımı kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizine sert yansıdı. Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi oranları da yüzde 1.89'dan yüzde 2.64'e kadar yükseldi.

Özel bankalar ise regülasyonların gevşetilmesi ile seçim döneminde neredeyse kapattıkları ve yüksek düzeylerde seyreden bireysel kredileri sınırlı olarak tekrar açmaya başladı.

Dünya gazetesinin Reuters’dan derlediği haberine göre kamu bankalarında 500 bin Türk Lirasına kadar olan konut kredilerinde faizler yüzde 1.39'dan yüzde 1.99'a çıkarken, 2 milyon Türk Lirası ve üzeri konut kredisi için faizler ise bazı kamu bankalarında aylık yüzde 2.4'e kadar arttırıldı.

Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi oranları da yüzde 1.89'dan yüzde 2.64'e kadar yükseldi.

İşte kredi faizlerine ilişkin detaylar...

“SINIRLI KULLANDIRIM DEVAM EDİYOR"

Bir bankacılık kaynağı faiz yükselişinin ardından kamu bankalarının bireysel kredilerde oranları arrırıldığı belirterek, "Ancak sınırlı kullandırım devam ediyor" diye ifade eetti.

Merkez Bankası 22 Haziran'da politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltirken, faiz artışını "ilk adım" olarak değerlendiren banka sıkılaşma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam edeceğini kaydedildi.

Merkez Bankası makro çerçevede de kademeli sadeleşme adımları izlemeye başladı.

TCMB ilk sadeleşme adımı olarak bankaların Türk Lirası payına göre uygulayacağı karşılıkları düzenlemeden önceki yüzde 3-17 bandından yüzde 3- yüzde 12 bandına indirerek yapmıştı. Bu adım Türk Lirası mevduat yarışını azaltmıştı.

Ayrıca özel bankalar da TCMB'nin son iki yılda aldığı önlemler ve bankalara getirilen, zorunlu menkul kıymet tutma yükümlülüğünü de çevreleyen ekstra yükümlülükler sebebiyle durma noktasına gelen 70 bin Türk Lirası ve üstü bireysel kredileri tekrar kullanıma açtılar. 

Bazı bankalarda 70.000 Türk Lirası üstü ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranı ile verilmeye başlanırken, konut kredisi faiz oranı ise aylık yüzde 3'ün üzerine ulaştı.

Bir başka bankacılık kaynağı, seçimin ardından neredeyse kapanan kredi piyasasının yeniden açılmaya başladığını gördüğüne dikkat çekerek, "İki seçim arasında krediler neredeyse durmuştu. Şimdi bu yavaş yavaş tersine dönecek" diye belirtti.

TİZARİ KREDİLERDE HAFİF HAREKETLENME

Bankacılar ticari kredilerde piyasanın az az hareketlendiğine vurgu yaparak, sadeleşme adımları ile beraber spot kredi yerine rotatif krediye tekrar dönüldüğünü kaydetti. Bankacılar, bankaların kredi kanallarını daha da açması için bu alanda getirilen faiz hadlerinin yüzde 13'lü seviyelerden yüzde 22'li seviyelere çıkmasının yeterli olmadığını, bu oranın kalkması gerektiğini belirtiyor.

Merkez Bankası ticari kredilerde belirli bir faiz oranı üzerinde tahvil tutulması düzenlemesi ile sektörün ticari kredide kullandırabileceği en fazla faiz oranında belirleyici konumda.

Merkez Banksı faiz kararının sonrasında Resmi Gazete düzenlemesi ile bu hesaplada gerçerli olan referans faiz oranını Temmuz için yüzde 0.81 yerine yüzde 1.36 olarak değiştirdi. Bu adım ticari kredide faiz üst limitlerinin artmasını sağladı.

Bankacılık sektörünün aktifleri mayıs ayında 16,8 trilyon lira oldu!

Beykoz Belediyesi'nden dev gayrimenkul satışı! 86.1 milyon TL'lik bedel dudak uçuklattı!

Japon uzman Moriwaki yine uyardı: Marmara'da en az 6.8 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Bu bölgelere özellikle dikkat!