Genel

Sevan Nişanyan'dan şžirince'ye Hodri Meydan Kulesi!

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yasaklarını dinlemeyen, mahkeme kararlarına aldırış etmeyen Nişanyan, şžirince'den meydan okudu

İzmir'in Selçuk ilçesinde SİT kapsamındaki şžirince köyünde inşa ettiği 16 yapı hakkında İl Özel İdare Encümeni tarafından yıkım kararı çıkan yazar Sevan Nişanyan, şimdi de İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın, 'Kanunu yerine getirip bu binaları yıkacağız' sözlerine tepki olarak şžirince'de işlettiği pansiyonun yanına 12.5 metre yüksekliğinde bir kule inşa etti; adını da 'Hodri Meydan' koydu.
Bugün törenle açılışını yapmayı planladığı kuleyle ilgili olarak Yeni Asır'a açıklamalarda bulunan Sevan Nişanyan, kulenin yapımına 2 Eylül tarihinde başladıklarını belirterek, '29 Ekim'de tamamlamayı planlamıştım. Yetişmedi, üzgünüm. 1 hafta gecikmeyle açıyoruz' diye konuştu.

ÖRNEKLERİ VAR

Türkiye'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'nde, Gürcistan'da ve Yunanistan'ın güneyinde bu kulenin benzerlerini gördüğünü ifade eden Nişanyan, 'Kuleyi yapmaktaki amacım güzellik. Bunun dışıda bir amacı yok' diye konuştu. Kulenin girişindeki 'Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi' şeklindeki yazıtı da değerlendiren Nişanyan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kulenin girişine bir yazıt koyduk. İsteyen istediği gibi yorumlar. Zalimin aczini, yani çaresizliği görmek ve göstermek gibi bir amacımız vardı. Bunun için yazıt yaptırdık. Güzel oldu. Zalim sözüyle de genelde tüm zalimleri kast ediyorum. Kişilerle alakam yok' dedi.
İl Özel İdaresi Encümeni tarafından alınan yıkım kararları ile ilgili 'paçavra değerindedir' yorumunda bulunan Nişanyan, 'Bu kararların kıymeti yoktur ve ciddiye alınacak şeyler değildir. Uygulanabileceği ile ilgili ise, bu memlekette deli çok, katil de çok. Ne yaparlar, ne yapmazlar bilmem. Buna göre davranışlarımı yönlendirecek değilim' diye konuştu. şžirince'ye 15 yıldır katkı sağladığını, faydalı işler yaptığını belirten Nişanyan, şöyle konuştu:

'DEBELENİYORLAR'

'Ben kimsenin yapmadığı faydalı işler yapıyorum. Bu köyün güzelleşmesi, kalkınması ve Türkiye'ye örnek oması için mücadele veriyorum. O açıdan içim rahat. Mimari yönüyle sürdürülebilir kalkınma modeli açısından, eğitim kurumları inşa etme açısından dünyaya örnek olabilecek eserlerdir. Korunmaya yönelik imar mevzuatının ruhuna ve amacına bu kadar uygun çok az örnek vardır. Ancak İzmir Valiliği'ne bağlı bürokratik birimlerin bunu kavrayabilecek kapasitesi, zeka düzeyi ve kültür düzeyi mevcut değil. Dolayısıyla kendi kendilerine debeleniyorlar.'
Nişanyan evleri ile ilgili alınan yıkım kararlarının gerçekleşeceğine inanmadığını belirten Nişanyan, bundan kuşku duymadığını ifade etti. Nişanyan, 'Nişanyan evleri yıkılmayacak.Buna karşı bürokratik oligarşi yıkılacak. Bundan kuşkumuz yok. Türkiye iyi günlere gidiyor. Türkiye'de yönetim ve siyaset anlayışı değişiyor. Bu çağdışı, miyadını doldurmuş, son kullanım tarihi çoktan geçmiş olan devlet yönetim anlayışı son günlerini yaşıyor. İnşallah onların yıkıldığını göreceğiz.'

'Yı-ka-ca-ğız'a cevap yazıtı

Nişanyan kulenin önüne yerleştirdiği yazıtın üzerine de, 'Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi' yazdırdı. Kuleyi 'güzellik olsun' diye yaptırdığını belirten Nişanyan, bugün saat 14.00'te açılış töreni düzenleyeceğini söyledi. 'Kuleyi neden inşa ettiniz' sorusuna, 'Gazeteniz vesile oldu' yanıtını veren Nişanyan, 'Yeni Asır Gazetesi'nde Vali Kıraç'ın söylediği, 'yık-tı-ra-ca-ğız' şeklinde hecelenerek söylenmiş manşeti görünce böyle bir kuleyi yapmanın tam da doğru cevap olacağını düşündüm' dedi.
Yeni Asır

Basında çıkan diğer haberler:

Nişanyan'ın kulesi

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı tarihi şžirince köyünde, butik otel olarak işlettiği 16 yapıdan oluşan Nişanyan Evleri için İzmir İl Özel İdaresi Encümeni tarafından yıkım kararı alınmasına tepki gösteren Sevan Nişanyan, yapıların bitişiğinde 12.5 metrelik seyir kulesi inşa ettirdi. Nişanyan, 'Hodri Meydan'' adını verdiği 12,5 metre yüksekliğindeki kulenin açılışı nedeniyle düzenlediği törende yaptığı konuşmada, burayı kimsenin yıkamayacağını iddia etti. Nişanyan, kulenin ücretsiz olarak ziyaretçilere hizmet vereceğini kaydetti. Açılışta tavuklu pilav ve lokma ikram edildi.
Sabah


Bu da nişanyan Tower

Nişanyan, bölge sakinlerinin katılımıyla kuleyi hizmete açtı. Davette katılımcılara lokma ve tavuklu pilav ikram edildi.

SEVAN Nişanyan, İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı şžirince Köyü'nde butik otel olarak işlettiği Nişanyan Evleri için yıkım kararı çıkınca, tepki olarak 12.5 metrelik seyir kulesi inşa ettirdi.

'Hodri Meydan' adını verdiği kulenin açılışında konuşan Nişanyan, ''Bu kuleyi yapmak için izin almadım ve almayı da düşünmüyorum. 27 yılda bir köyün imar planını yapmayı beceremeyen, yaptığını da yüzüne gözüne bulaştıranlarla muhatap olmak abestir. Türkiye'de koruma amaçlı imar sistemi çökmüştür' dedi.

HODRİ MEYDAN'I SEYRE AçTI
şžirince halkının da kendisini desteklediğini ve köy halkının 27 yıldan beri 'imar terörü mağduru olduğunu' ileri süren Nişanyan ''Artık bu zulme 'dur' deme vakti. Bir kişinin mücadelesi yeterli olmuyor. Köyün tamamının birlik ve beraberlik içinde korunması gerekiyor'' diye konuştu.Kule, ücretsiz olarak hizmet verecek.
Akşam

'İzin mi alacaktım'

Sevan Nişanyan, şžirince'de yaptırdığı 'Hodri Meydan Kulesi'ni dün törenle açtı

Kule için izin almadığını söyleyen Nişanyan, 'Yasaklarına kulak asmıyorum' dedi

İşadamı ve yazar Sevan Nişanyan, Selçuk'un şžirince köyünde inşa ettiği 16 yapı hakkında İl Özel İdaresi Encümeni tarafından yıkım kararı verilmesinin ardından yaptırdığı 'Hodri Meydan Kulesi'ni dün törenle açtı. Kulenin girişine de üzerinde 'Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi' yazdıran Nişanyan, meydan okumayı sürdürdü. Kulenin yapımı için de izin almadığını vurgulayan Nişanyan, 'Avuç kadar köyün imar planını yapmaktan aciz kaldılar. çıkardıkları imar planı kelimenin tam anlamıyla bir kepazelikti, 'Yeter' dedim. Bu insanların iznini de ruhsatını da istemiyorum. Bu adamların yasağına da kulak asmıyorum' diye konuştu.

HERKES LANETLER
Söz konusu yapıyı yıkmaya kimsenin cesaret edemeyeceğini öne süren Nişanyan, 'Eğer yarın yıkmaya kalkarlarsa, cinayete karşı ne yaparlarsa onu yapmayı planlıyorum. Bu yaptıkları cinayet olur. Türkiye'de malesef cani ruhlu insanlar var. Bürokrası içinde de var. Dolayısı ile ne yapacaklarını kestiremeyiz tabii. Fakat pek fazla ihtimal vermiyorum. Böyle bir cesaretleri olacağını zannetmiyorum. Yıkmaları halinde tükürük denizinde boğulurlar. Bütün dünya, bütün Türkiye böyle birşey yaptıkları takdirde onları lanetler' diye konuştu.
şžirince halkı ile hiçbir sorunu bulunmadığını, halkın kendisini içten desteklediğini düşündüğünü belirten Nişanyan, 'Burada bir terörizm vardır. Terör yanlızca Türkiye'de, Doğu'da yok. Türkiye'de terörün büyüğü Batı'da var. Bu köyde 27 yıldan bu yana bir imar bürokrasisi terörü mevcuttur. Bu teröristlere karşı dik durmayı başardığım için herkesten sadece tebrik ve teşekkür aldım. Umuyorum ki, zamanla bu köyün ahalisi de aynı cesareti, aynı dik duruşu sergileyebilecektir. O zaman görülecektir ki bu imar oligarşisinin, bu bürokratik oligarşinin bir üfürüklük canı vardır. Güçleri blöften ibarettir, başka birşey değil' diye konuştu.

OLİGARşžİ YIKILIR
Nişanyan konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Sayın valimizi de kandırmışlar. Sayın Vali makul bir insan. Burada yapılanların İzmir ve şžirince için kazanç olduğunun bilincinde. Kalıcı bir eser ortaya konduğunun farkında. Bürokratik oligarşi yıkılır, bunlar yıkılmaz, yıkamayacaklardır. Rezil oldukları ile kalacaklardır. şžirince halkından 4-5 kişi daha belli disiplin, güzellik içinde bunu yaparlarsa bu sistemin ömrü 48 saat içinde sona erer. Bu cesareti gösterebilmemiz gerekiyor.' Konuşmasının ardından açılış kurdelasını kesen Nişanyan, sayıları 30-40 civarındaki davetlilere lokma ve tavuklu pilav ikram etti.

İçöz'den tepki
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, Nişanyan'ın dün Yeni Asır'da yayınlanan açıklamalarına ve yaptırdığı kulenin yazıtında kullandığı ifadelere tepki gösterdi. İçöz, 'Bizim ne zalimliğimiz, ne zulmümüz olabilir. Nereler yıkılması gerekiyorsa, oralar yıkılacak. Hukuk ne diyorsa, o yapılacak. Diyecek başka bir şeyimiz yok' dedi. Konuyla ilgili soruları cevapsız bırakan Vali Cahit Kıraç da, 'O konuda konuşacak bir şey yok. Devlet icraatlarını yapar' diye konuştu.
Yeni Asır/ERTAN GÜRCANER

'Hodri meydan' kulesi!

Sevan Nişanyan, yıkım kararını protesto için şžirince"ye œHodri Meydan Kulesi yaptırdı

Kaçak olduğu gerekçesiyle inşa ettirdiği 16 yapı hakkında yıkım kararı bulunan Sevan Nişanyan, protesto
için şžirince"ye œHodri Meydan Kulesi yaptırdı

İZMİR"in Selçuk İlçesi"ne bağlı şžirince Köyü"nde inşaa ettirdiği 16 kaçak yapı hakkında yıkım kararı bulunan Sevan Nişanyan, bu duruma tepkisini göstermek için 12 metre yüksekliğinde taştan kule yaptırdı. Adını ˜Hodri Meydan Kulesi" koyan Nişanyan, açılış için dün tören düzenledi. Kulenin şžirince"nin tarihi dokusu ile bütünleştiğini ve ilgi odağı olacağını belirten Nişanyan œBu kule için de yetkililerden izin almadım. İzin almayı da düşünmüyorum. 27 yılda böyle güzel ve önemli bir köyün imar planını yapmayı beceremeyen, yaptığını da yüzüne gözüne bulaştıran adamlarla muhatap olmak abestir. Türkiye"de koruma amaçlı imar sistemi çöktü. çökme nedeni de bu kurumun yanlış kadroların elinde olmasıdır dedi.

Kulenin adını mesaj göndermek için ˜Hodri Meydan" koyduğunu anlatan Nişanyan, œBu kapalı değil açık bir mesajdır. Adamlar, ˜Mimari yenilenme alanında, turizm alanında, Türkiye"de yapılmış en güzel, düzgün işlerden biri de olsa bu evleri yıkacağız. Neden yıkacağız çünkü bürokratik oligarşiye biat etmiyor. O yüzden yıkacağız" diyorlar. Ben de ˜nah yıkarsın" diyorum dedi.

AçILIşžINI KENDİSİ YAPTI

Kulenin yapımına 2 Eylül"de başladıklarını ve 5 Kasım"da bitirdiklerini anlatan Nişanyan, œTepesinde manzara terası var. şžirince"yi kuş bakışı görsünler, çevredeki doğal güzelliği görsünler istedim. Ziyaretçilere ücretsizdir dedi.
Vatan