18 / 05 / 2024

Sevil Ural: Ormanlar imara açılacak!

Sevil Ural: Ormanlar imara açılacak!

Çanakkale Mimarlar Odası Şube Başkanı Sevil Ural Çanakkale Gündem Gazetesi'nde değerlendirmelerde bulundu. Ural, ormanların orman olmaktan çıkacağını, aynı zamanda mimarlık ve şehircilik ilkelerinin hiçe sayılacağım ifade etti.



Çanakkale Mimarlar Odası Şube Başkanı Sevil Ural Çanakkale Gündem Gazetesi'ne açıklamalar yaptı. Ural, 'Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile ilgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre Başbakanlık'a bağlı Türkiye Varlık Yönetimi A.Ş. tarafından oluşturulacak olan Türkiye Varlık Fonu altında daha bir sürü fon olacaktır. Aynı zamanda bu şirket özel hukuk hükümlerine tabi, vergi ve yasalar üstü muafiyetlerde. Devlet İhale Yasası, Kamu İhale Yasasından tutun da birçok yasadan muaf. 


ORMANLAR ORMAN ALANI OLMAKTAN ÇIKACAK 


Bu düzenlemeler gerçekleşirse Ormanlar orman alam olmaktan çıkacak. Eğer içlerinde fabrika ticarethane gibi yapılar varsa binalar da Devlet tarafından kullanılacak. Örneğin, bu tasarıyla Atatürk Orman Çiftliği içindeki yapılar  Ankara  Büyiikşehir belediyesine 29 yıllığına tahsis ediliyor. Üstelik bu yapılarla ilgili işlemler de ( her türlü tadilat, projelendirme vs... gibi ) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ile ilgili mevzuatlara, kısıtlamalara bağlı değil. 


MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK İLKELERİ HİÇE SAYILACAK 


Bu kadar ucu açık, serbest uygulamaların ne gibi vahim sonuçlar doğuracağı malumdur. Keyfi hale getirilen; kanun, yönetmelik, kısıtlama tanımayan teknik - bilimsel hiçbir tarafı olmayan bu tür uygulamalar beraberinde mimarlık ve şehircilik ilkelerini de hiçe sayacaktır. Gelinecek aşamada güvenli ve sağlıklı yapılaşmanın güvencesi olan kamu denetiminin oltadan kaldırıldığı iktidar. Yerel Yönetim inisiyatiflerine bırakılan Kamu Varlıkları durumuna düşecektir. Bu bağlamda baktığımızda mesleki deneyim, birikim ve bilgilerimizi zaten hızlı ve büyük yapılaşma hedefleriyle. dönüşüm ve afet baskısı altında değişen kentlerimiz ve yapılı çevremiz için toplum yararına kullanmaya devam edeceğiz. 




Eren AŞNAZ/Çanakkale Gündem


Geri Dön