14 / 11 / 2024

Sevim Hanım Köşkü yeniden hayat bulacak!

Sevim Hanım Köşkü yeniden hayat bulacak!

1800'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen ve 1980’li yıllarda çıkan yangın sonucunda kullanılamaz hale gelen Saat Kulesi mevkiinde yer alan Sevim Hanım Köşkü, orijinal haliyle yeniden inşa ediliyor





1800'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen ve 1980’li yıllarda çıkan yangın sonucunda kullanılamaz hale gelen Saat Kulesi mevkiinde yer alan Sevim Hanım Köşkü, orijinal haliyle yeniden inşa ediliyor

Alınan bilgilere göre; 1800’lü yılların başında yapılan Sevim Hanım Köşkü, Osmanlı döneminde bir Ermeni Papaz’ın oturması sebebiyle halk tarafından Papaz Köşkü olarak anılıyordu. 1980’li yıllara kadar ayakta kalmayı başaran etkileyici yapı, bu yıllarda çıkan bir yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Hayranlık uyandıran bir mimariye sahip köşk, zamanında İzmit’in gözde eserleri arasında yer alan yapılardan. Bir İzmit firması olan Kırk Artı Bir Yatırım İnşaat, iki yıl önce köşkün bulunduğu arsayı satın aldı. Firmanın ‘Sevim Hanım Köşkü + 1’ adını verdiği projenin altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından inşaat 20 gün önce başladı.


 
İNŞAATIN BİR YIL SÜRMESİ BEKLENİYOR


İzmitli Sadun Eren’in sahibi olduğu arsa üzerinde iki buçuk katlı köşk inşa edilecek. Aynı alan içerisinde bulunan köşkün arka tarafındaki üç katlı Sevim Apartmanı ile birleştirilecek olan köşk, orijinal özelliklerine bağlı kalınarak inşa edilecek. Bahadır Bozbağ’ın çizimlerini yaptığı projenin müteahhitliğini ise Kırk Artı Bir Yatırım A.Ş adına Atıl Eren üstleniyor. Betonarme olarak yapılacak olan köşk, daha sonra orijinalinde olduğu gibi ahşapla kaplanacak. Toplam inşaat alanı 1000 metrekare olan inşaatta 598 metrekare köşk alanı, 300 metrekarelik alan ise bahçe alanı olarak ayarlandı. 20 gün önce başlayan inşaatın bir yıl sürmesi planlanıyor.


 


“DENENMEMİŞ PROJE”


Projenin müteahhidi Atıl Eren, “Köşk hayranlık uyandıran bir mimariye sahip. Seri üretimin tek düzeliği yerine el sanatına önem veren organik mimari yapısı ile çatısından balkonuna, taş duvarlarından merpenlerine kadar işleme ile süslü olan bu yapı, yıllar geçse de yerel basında eski fotoğrafları ile yer bulmaya devam ediyor. Sevim Hanım Köşkü, çevresinde yaşayan tarihe tanıklık etmiş kişilerin hafızasında hala 'İzmit'in en güzel tarihi eseri' olarak yer alıyor. Kırk Artı Bir olarak, tarihin tekrar canlanması ve daha önemlisi sürdürülebilir bir işlev kazanması için bu eşsiz yapıyla, arkasında bulunan tescilli parselde olmayan diğer bir yapının birlikte kullanılmasını sağlayan, bölgede daha önce denenmemiş bir proje geliştirdik” dedi.


 


“İŞYERİ OLACAK”


Sözlerine devam eden Eren, “Omuzlarımızda hissettiğimiz tarihi sorumlulukla ve İzmit'e zaten İzmit'in olan tarihi simgelerinden birini geri vermenin heyecanı ile her detayı üzerinde günlerce çalışılan, ilk günkü zarafetini koruyabilmesi için en kaliteli ahşap malzemelerin seçildiği, zamansız olarak nitelendirebileceğimiz bu projeyi yapmaktan büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Eren, yapı alanının ticari olduğunu ve proje tamamlandıktan sonra işyeri olarak kullanılabileceğini ancak bunun kesinleşmediği bilgisini verdi.


Kocaeli Gazetesi 



Geri Dön