Sektörel

Seyrantepe için 5 bin kişi gece gündüz çalışıyor

Süleyman Varlıbaş'ın şirketi Varyap, kriz dönemlerinde gerçekleştirdiği büyümeyle dikkat çekiyor

Şu anda Şişli'de bittiğinde Avrupa'nın en büyüğü olacak adliye sarayını inşa ediyor. Ataşehir'de yapımı süren Varyap Meridian projesi bitmeden yurtdışından 'en iyi gayrimenkul' ödülünü aldı. Galatasaray'ın yılan hikayesine dönen Seyrantepe'deki stadyum inşaatını da alan Varyap, inşaatı da internetten canlı yayınlıyor. Süleyman Varlıbaş, “Projede çatıya başlandı, montaja da başladılar. Şu anda stadyum içinde 1.000 kişi çalışıyor ama işin büyük kısmı dışarıda. İmalatlar dışarıda yapılıyor, montaj için stadyuma geliniyor. 5 bin kişi bu proje için çalışıyor” dedi

Hep kriz dönemlerinde çıkış yapıyor. Arazilerine arazi katıyor, gerçekleştirdiği projelerle büyüyor. Süleyman Varlıbaş... Varyap'ın her şeyi... Trabzonlu, ziraat mühendisi. İnşaat işine babasıyla giriyor, bir dönem kardeşleriyle ortak oluyor, 2000 yılından bu yana ise yolunda tek başına yürüyor. 35 yıllık bir deneyimi var. Batı Ataşehir'de Varyap Meridian projesinde buluştuk kendisiyle. Ben önce örnek daireleri gezdim, sonra sohbete başladık. Varyap Meridian projesinin yanısıra Seyrantepe'deki Galatasaray'ın stadyumu ve bittiğinde Avrupa'nın en büyük adliye binası olacak Adliye Sarayı'nda da, Ankara'daki Danıştay binasında da Varyap'ın imzası var. İngiltere merkezli Overseas Living dergisi tarafından düzenlenen 'Lüks Yaşam Tarzı Ödülleri 2010'da Varyap Meridian 'En İyi Gayrimenkul' ödülünü aldı.

* Siz aslında ziraat mühendisisiniz, hatta bir ara Çaykur Genel Müdürü de olmuşsunuz... İnşaat işlerinde nasıl büyüdünüz?

Biliyorsun Trabzonluyum... Babam müteahhitti. Ben memurdum ama sonradan babamla çalışmaya başladım. İşler de zamanla büyüdü. Taahhüt işleri yaparak büyüdük. Ben bundan 10 yıl önce ayrıldım ortaklıktan. İstanbul, Trabzon, Hatay'da inşaatlar yaptım.

* Siz ortaklıktan ayrıldıktan hemen sonra kriz çıktı, 2001 krizi ve siz bu krizle büyüdünüz. Bakıyorum 2008 krizinden sonra da ataktasınız... Siz her krizi fırsata mı çeviriyorsunuz?

Doğru. Krizde büyüyoruz biz. Malum dünya krizle karşı karşıya geldi. Gayrimenkul sektörü de çok etkilendi. Türkiye'de bazı firmalar daha az etkilendi krizden. Çünkü insanlar seçici oldu, garantili projelere destek verdiler. Kriz bazı firmalar için avantaj da teşkil etti. Krizden önce inşaat sektörüne çok yeni firma girmişti, bu firmaların çoğunun yeterli deneyimi yoktu. Alternatif kaynakları da olmadığından, iş bilmediklerinden çok sıkıntı yaşadılar. Bu sektörde deneyimli olan firmalar krizden kârlı çıktı. Bu arada arsa satışları oldu, fiyatlar düştü. Biz arazi portföyümüzü büyüttük, farklı konseptler yarattık. Biz talep düşüşünü çok az yaşadık, en zor dönemde bile kendimizi kurtaracak satışı yaptık. Ben hep en çok gayrimenkulü kriz dönemlerinde aldım. Birikim varsa, güvenilirlik varsa krizler fırsat da olabiliyor. Şu anda 1.5 milyon metrekarelik işimiz var devam eden. Toplamda 5 milyon metrekarelik iş yapmışız.

0 Sizin adınız Uphill projesiyle duyuldu aslında değil mi?

Evet. Uphill imza attığımız en büyük proje oldu. Ama şimdi burada Varyap Meridian'ı yapıyoruz. Bu projeye çok çalıştık, çok ödül aldı projemiz. Çok farklı bir proje yapıyoruz ve inan çok heyecanlıyız. İstanbul'a yakışan çok güzel bir yer olacak burası.

0 Ne farklılığı var? Biraz önce proje maketini gördüm...

LEED sertifikasını aldı bu proje.

* Çevre dostu bir proje, kendi enerjisini de üretiyor değil mi?

ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen kriterler var, onlara uyuyor bu proje. Bakın bizim bu projemiz ödül aldıktan sonra Londra'dan üniversite öğrencileri gelip bizim şantiyeleri gezdiler, burada çalıştılar. Burada 1500 konut var. Bu konutların beyaz eşyası da verilecek. Uphill'de de yapmıştık bunu, Gaggenau'yla çalışmıştık. Gaggenau kurulduğundan beri yapılan en büyük alımdı. Burada da Miele'yle çalışıyoruz. Sanırım onlar için de aynı şey olacak.

1.000 kaynakçı var

* Burada mimar Emre Arolat da bir proje yapıyor değil mi?

O Varyap Meridian'ın içinde değil, hemen yanındaki araziyi aldık, orada muhteşem bir yaşam alanı yapılacak. Onu Emre Arolat yapıyor. Yeşil alan içinde alışveriş imkanları, yürüme yolları, cafeler...

* Seyrantepe'de Galatasaray Stadyumu projesini almaktan çekindiniz mi ta en başında, uğursuzluk olduğunu filan düşündünüz mü?

Yok düşünmedim. Çok aklımda yoktu orası ama o dediğin uğursuzluk bizimle birlikte dağıldı, gitti. Haklısın, orayı aldığımızda sorunlar yumak olmuştu. İlmik ilmik projeyi açtık, yağdan kıl çeker gibi sorunları çözdük. Allah nazarlardan saklasın iyi gidiyor.

* Kaç kişi çalışıyor Seyrantepe'de?

Çok... Hızla ilerliyoruz. www.seyrantepesporkompleksi.com adresinden herkes izliyor. Çatıya başlandı, montaja da başladılar. Hiçbir olumsuzluk yok. Biz bir yıl dedik, inşallah bir yılda sonuçlanacak stadyum. Şu anda stadyum içinde 1.000 kişi çalışıyor ama şu anda işin büyük kısmı dışarıda. İmalatlar dışarıda yapılıyor, montaj için stadyuma geliniyor. Toplam 5 bin kişi bu proje için çalışıyor. Yalnızca 1.000 kaynakçı var.

* Siz ilk kez stadyum yapıyorsunuz değil mi?

Evet. Bizim için de çok farklı bir deneyim. Biz çok iyi çalışıyoruz dersimize. Daha bu proje bitmeden yurtdışından stadyum teklifleri aldık. Bu kadar büyük bir stadyumu 1 yılda bitiren yok, hep 3 yılda filan yapılmış.

* Türkmenistan'dan gelmiş değil mi?

Çok teklif geldi. Ukrayna, 2012 olimpiyatlarına yetişemeyecek durumda, arayıştalar onlar da bize başvuruyor...

* Düşünüyor musunuz yurtdışında iş yapmayı?

Şimdilik hayır. Şu anda Türkiye'de çok işimiz var. Konsantrasyonumuz bu işler üzerinde. Bu arada stadyum projesinde Uzunlar'la birlikteyiz.

* Adliye Sarayı da bu yıl bitecek. Avrupa'nın en büyük Adliye Sarayı yapılıyor, nedir özelliği bu binanın?

Çok büyük proje. Stat projesinden 3 kat büyük. Şehrin göbeğinde. Çalışma şartları zor. Orası hızlı gidiyor. Başbakan oranın çok hızlı bitmesini istiyor. 2011'in sonuna kadar süre uzatımı alabileceğimiz bir proje ama biz de orayı bu sene sonunda bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul'un prestijine ve markasına değer katacak bir proje. 1.500 kişi çalışıyor o projede. İnşaat sektörünün ekonomiye olan katkısı çok fazladır. İnşaat durursa ekonomi çöker.

* Bodrum'da projeleriniz olacak mı?

Orası için beklemedeyiz. Bodrum Yalıkavak'ta konut ve turizm tesisi yapacağız. Ama şu anda başlamayı düşünmüyoruz.

VARYAP MERIDIAN: İstanbul Batı Ataşehir'de bittiğinde 1.500 konut olacak. 374 bin metrekare alana sahip. 6 bloktan oluşan projede 450 farklı daire modeli var. 2011 ve 2012'de bitecek.

SEYRANTEPE SPOR KOMPLEKSİ: 2010'da bitecek. 52 bin 647 seyirci kapasiteli bir stadyum olacak. 157 locanın bulunacağı, engelliler için özel yerlerin ayrıldığı, 6 adet yürüyen merdiven, 10 asansörün bulunduğu projede yalnızca stadyum planlanmadı. Aynı zamanda müze de olacak.

ADLİYE SARAYI: 2010'da bitecek. Bittiğinde Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olacak.

VARLIBAŞ ALIŞVERİŞ MERKEZİ: Trabzon'da şehir içindeki ilk büyük alışveriş merkezi olacak. 2010'da bitecek.

Ev ve eş değiştirmem

Süleyman Varlıbaş'la özel hayatından konuşurken beni güldürüyor. “5 çocuğum var, yıllardır aynı evde oturuyorum. Meyvemi, sebzemi yetiştiriyorum. Ev değiştirsem o meyve ağaçları ne olacak? Onlara emek verdik. Hep dediğim gibi eviniz yaşam alanınız. Ben benimkinden memnunum. Bir de öyle başkaları gibi eş ve araba değiştirmem” diyor.

Belediyeler Erdoğan Bayraktar'a yardımcı olmalı

Yeni yaşam alanlarına ihtiyaç olduğu konusunda herkes hemfikir ama çok sorun var. Gecekondulaşmanın önüne popülist politikalar yüzünden geçilemiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar belediyelerden yeterli desteği göremediğini söylüyor...

Hasılat paylaşımı modeli çok uygun. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar söyledi. Bu fırsat kaçırılmamalı. Erdoğan Bayraktar'a belediyeler yardımcı olmuyor, kendisi de yakınıyor, dediğiniz doğru. Ama ona kulak vermeli toplum. Büyükşehirlerde başkan olmak büyük sorumluluk gerektiriyor, tedbir alınmalı en kısa zamanda. Kentsel dönüşüm projeleri yapılmalı. Eğer bu çalışmalar netice verirse kısa zamanda Türkiye yol alır. Yeni semtler yeni yaşam alanları oluşur. Modern dünyayla boy ölçüşecek yapılara kavuşulur. Alt yapısı ve enerji tasarrufu olan binalar olur. Bu çok önemli.
Elif Ergu / Vatan