Sezgin Baran Korkmaz: OSB'lerde 50 bin liraya alınabilecek fabrikalar var!
Geçtiğimiz aylarda Münir Şahin ve Biofarma gibi firmaları yabancılardan satın alan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz aylarda Münir Şahin ve Biofarma gibi firmaları yabancılardan satın alan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, “Satın aldığımız şirketleri satın alarak eskisinden daha iyi seviyeye çıkarıyoruz. Organize sanayi bölgelerinde 50 bin liraya satın alınabilecek fabrikalar var. Yatırımcı yenisini almaktansa eskisini alıp revize etmeli” dedi.
Geçtiğimiz Kasım ayında 85 yıllık Türk şirketi Münir Şahin'i Lüksemburglu yatırım fonu Ivory'den satın alarak Türkiye'ye kazandıran SBK Holding, yeni şirketler peşinde. Firma, bu amaçla İngiliz Sermaye Piyasası Kurulu FCA tarafından regüle edilen ve denetlenen portföy şirketi AIM ile işbirliği anlaşması yaptı. SBK'nın Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, AIM'den toplam 600 milyon dolar fon aktarılacağını belirtirken, “Bu rakamın 200 milyon doları seçim öncesinde, 400 milyon dolarınınsa seçim sonrasında aktarılmasını bekliyoruz. Bu fonla 3 alana yatırım yapacağız” dedi.
KURTARICI FİRMA
Belirli bir konumu ve potansiyeli bulunduğu halde finansal anlamda sıkıntı yaşayarak büyümekte zorluk çeken firmalar olduğuna değinen Korkmaz, "Bu şirketleri bünyemize dahil ederek şirketlerin yapılandırılmasını sağlamaktayız. Bir anlamda kurtarma ve iyileştirme operasyonu gerçekleştiriyoruz. Satın aldığımız mevcut marka ve şirketlerin değerini eskisinden daha yüksek seviyeye ulaştırıyoruz. Bir anlamda şirketlere yönelik "yetenek avcılığı" yapan bir holdingiz diyebilirim" sözlerini kullandı.
Sanayicilere bu anlamda öneriler veren Korkmaz, “Organize sanayi bölgelerinde kepenk kapatan bir sürü fabrika var. Yeni fabrika kurmaktansa bunları satın almak daha kolay ve daha az maliyetli. Biz de sanayi bölgesine gidiyoruz ve 'Burada kapanan çalışmayan fabrika var mı?' diye soruyoruz. Mutlaka birkaç tane çıkıyor. Mesela tekstil fabrikasında makinelerin üzerinde kumaş bile kalmış olabiliyor. Daha geçen günlerde Bilecik'te bir fabrika 50 bin liraya satıldı. İnsanlar üzerinde isminin yazdığı tabelaların olduğu fabrikalar kurmayı sever. Ama dört sene sonra bir bakarsınız o ışıklar sönmüş, fabrikalar kapanmış. Bu nedenle yeni fabrika kurmaktansa eskisini alıp çalışmaya başlamak daha avantajlı. Biz de bunu yapıyoruz” diye konuştu.
KAPANAN FABRİKAYI ALMAK DAHA AVANTAJLI
Şirketler eğer batarsa bunu bankalardan, iflas etmişse iflas dairelerinden aldıklarını kaydeden Korkmaz, “Bu şekilde daha ucuz oluyor. Normal bir tekstil fabrikasını kurmaya kalksanız inşaatı, malzemeleri ve bunun gibi giderleri için 3 milyon Euro'ya betonunu anca dökersiniz. Ama kapanan bir fabrikayı aldığınızda daha az ödeyerek, hızlıca çalışmaya başlayabiliyorsunuz” dedi.
Korkmaz, AIM fonunun Türkiye'de 2015'te 410 milyon dolarlık yatırım yapacağını belirterek, “7 Haziran seçimleri öncesinde 200 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirilecek. Bu parayla krizdeki üç Türk şirketi satın alınacak. Bunlardan biri Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan bir iplik, dokuma ve tekstil fabrikası. Bu fabrikanın tamamın SBK Holding ve AIM fona geçecek. Tahmini yatırım bedeli 40 milyon dolar. İkincisi ise 5 yıldızlı otelleri olan bir turizm şirketinin yüzde 51 hissesi 60 milyon dolar bedelle satın alınacak. Üçüncüsü ise 100 milyon Euro cirosu, 100 milyon dolar ihracatı, 600 çalışanı olan bir otomotiv yan sanayi şirketinin tamamı alınacak” şeklinde konuştu.
ÖLÜ FİYATINA BATIK FİRMA
Genel olarak satın aldıkları bütün firmaların banka kredisiyle kurulan ve borcunu ödeyemediği için iflasta veya iflasın eşiğinde şirketler olduğunu belirten Sezgin Baran Korkmaz, “Fonlar genellikle yılda yüzde 8-10 net kazançla yatırım yapıyor. Ama batık şirkete yatırım yaptığı için çok daha fazla kazanacak. Çünkü biz 'ölü fiyatına' batık firmayı alıyoruz. Almak üzere ön anlaşmasını yaptığımız tekstil, turizm ve otomotiv yan sanayi şirketinde biz küçük ortak olacağız, ancak yönetim tamamen bizde yani SBK'da olacak. 4 yılın sonunda fon çıkarken şirketi elden çıkardığımızda fon yatırdığı parayla yüzde 8 değil yüzde 100 kazanmış olacak.” diye konuştu. Kalan 210 milyon dolarlık fon ise seçimlerden sonra yine batık şirketleri satın almakta kullanılacak.
Yeni Şafak