24 / 06 / 2024

SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Emekli maaşının düşük olmasının 2 nedeni

SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Emekli maaşının düşük olmasının 2 nedeni

Milyonlarca emekli Temmuz ayında yapılacak zamla ilgili haber beklerden Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşının düşük olmasının iki nedenini açıkladı.



3 milyondan fazla emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin lira ile yaşamaya çalışırken, açlık sınırı 17 bin 725 lira olarak açıklandı.

2016 yılına kadar en düşük emekli aylığı asgari ücretin üzerinde seyrederken, 2016 yılında ilk kez yaklaşık 200 TL altına geriledi. 2018'den sonra ise fark hızla açıldı. 2024’e gelindiğinde en düşük emekli maaşı asgari ücretin yaşlaşık yüzde 60 gerisinde kaldı.

Peki emekli maaşları neden düştü? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun https://x.com/ozgurerdursun  X  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, düşük emekli aylığına neden olan iki sebebi açıkladı. Erdursun yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Düşük emekli aylığı almanızın iki sebebi var

1-Emekli aylığı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008'de değişmesi
2-TÜİK'in enflasyonu Örneğin; Emekli aylığınız Temmuz'da TÜİK'e göre ortalama %26 artacak. ENAG'a göre olması gereken % 40'larda olacak. Her dönem enflasyon farkından dolayı yaşadığınız enflasyon kayıplarının sonuçlarını yaşıyorsunuz.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Dul ve yetim maaşı alanlara tam bu kadar ikramiye verilecek! Şimdi açıklanan rakamlara bakın!

Kirada kabusun adı Eylül oldu! Kiracıları yüzde 65 zam korkusu sardı!

Emeklilere Haziran sonuna kadar 16 bin 200 TL ek ödeme müjdesi: Finansbank emekli promosyon ne kadar?

 

 


Geri Dön