13 / 05 / 2024

Shell ve Yeni Elektrik doğalgaz için el sıkıştı!

Shell ve Yeni Elektrik doğalgaz için el sıkıştı!

Shell ve Yeni Elektrik Üretim, Gebze'de kurulan 865 MW kapasiteye sahip Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin doğal gaz ihtiyacının yarısını sağlamak üzere uzun dönemli bir anlaşmaya imza attı...




Shell ve Yeni Elektrik Üretim, Gebze'de kurulan 865 MW kapasiteye sahip Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin doğal gaz ihtiyacının yarısını sağlamak üzere uzun dönemli bir anlaşmaya imza attı. Yüzde 60'ı Unit Yatırımcılık, yüzde 40'ı Ansaldo'ya ait olan Yeni Elektrik, önümüzdeki beş yıl boyunca doğal gazını Shell Enerji'den tedarik edecek.


SEA Doğu ve Güney Avrupa’dan Sorumlu Genel Müdürü Fabio Ganzer, anlaşmayla ilgili olarak “Yapılan anlaşma Shell'in, stratejik öneminden dolayı Türk enerji pazarını destekleme isteğinin bir göstergesidir. Türkiye'nin enerji talebi gün geçtikçe artıyor. Doğal gaz bu talebe karşılık verebilecek ölçüde rekabetçi, sürdürülebilir ve daha temiz bir enerji kaynağıdır. Shell Enerji, pazarın büyümesine paralel olarak kendi doğalgaz portföyünü de genişletmekte ve sektörde önemli bir aktör olarak rol almaya devam etmektedir” dedi.


Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılayacak


Uzun dönemli gaz tedarik anlaşmasının imzalanması, Yeni Elektrik için ticari operasyonun önünü açan önemli bir kilometre taşı niteliği olarak değerlendiriliyor. Yüksek verimlilik seviyelerine ulaşabilen son teknolojiyle donatılmış olan enerji santralinin, aynı zamanda çevre standartlarına da uyduğu belirtiliyor. Türkiye’nin en yoğun sanayi bölgelerinden biri olan IMES OSB’de bulunan enerji santrali, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 3’ünü karşılayacak.


Shell Enerji A.Ş. (SEAS), 2007 yılı Aralık ayında Türkiye doğal gaz pazarına girerek, gaz ithalatı, toptan satış ve pazarlama aktiviteleri yapan ilk özel firmalar arasında başı çekiyor. SEAS 2007’de bu yana uzun dönem tedarik anlaşmalarıyla gaz portföyünü 1 milyar metreküp seviyesine getirdi. Bu gaz, endüstriyel üreticiler, enerji üreticileri ve yerel dağıtım firmaları gibi geniş bir müşteri portföyüne satılıyor. Shell yetkilileri, Türkiye gaz pazarı büyüdükçe Shell’in de özkaynak, üçüncü parti LNG ve boru hattı hacimleriyle portföyünü genişletmeyi hedeflediğini vurguluyor.


Kobiden


Geri Dön