28 / 04 / 2024

Siemens, Gebze OSB'de Ar-Ge merkezi açtı!

Siemens, Gebze OSB'de Ar-Ge merkezi açtı!

Siemens, Gebze Organize Sanayi Bölgesinde araştırma ve geliştirme merkezi açtı. Merkez, yazılım ve donanım geliştirme, ürün tasarımı ve geliştirme alanlarında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunacak



Siemens Türkiye CEOsu Hüseyin Gelis, şirketin sahip olduğu yenilikçilik gücünü Türkiye için kullanmaktan büyük heyecan duyduklarını söyledi.

Gelis, Bu fabrika Avrupanın en modern enerji fabrikalarından biri. 2006da Siemens Türkiyede 20 Ar-Ge personeli çalışıyordu. Bu açılışla 60, orta vadede de 100 Ar-Ge personeli olacak. Bu merkezde endüstriyel otomasyon, enerji otomasyonu, orta gerilim enerji iletim ve dağıtım sektörüne hizmet verilecek dedi.

Türkiyeye fidan diktik

Gelis, Ar-Ge merkeziyle Türkiyeye bir fidan diktiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:  Hükümetimizin de desteğiyle buna benzer çok fidan ekiliyor. Çinde, Hindistanda yaşanan gelişmeler böyle adımlarla başladı. Aynısı neden Türkiye için olmasın. Siemens, global cirosunun yüzde 5ini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyor. Global olarak 30 bin Ar-Ge çalışanımız var. 4 milyar Euroluk bütçeyle her gün 40 buluşa imza atıyor.

Montajdan öteye geçtik

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün de, yabancı firmaların Türkiyeyi eskiden olduğu gibi sadece bir montaj adresi olarak görmelerini doğru bulmadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: Türkiye onun çok ötesine geçti. Özellikle otomotiv, elektronik ve makine gibi sektörlerde faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm girişimcilerin, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını Türkiyede daha ciddi anlamda gerçekleştirebileceklerini görmelerini istiyoruz ve onları bu konuda teşvik ediyoruz.

15 bin kişi çalışıyor

Ergün, Türkiyede bugüne kadar aralarında Siemensin de bulunduğu 107 firmanın Ar-Ge merkezlerini kurduklarını dile getirerek, 15 binden fazla Ar-Ge elemanı bu merkezlerde çalışıyor. Ar-Ge merkezleri sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli gibi sanayisi güçlü şehirlerde kurulmuyor.Bilecik, Bolu, Düzce, Kırklareli,  Tekirdağ, Malatya ve Sivas gibi illerde de Ar-Ge merkezleri yapılıyor dedi.

Ar-Ge harcaması kadar vergi indirimi oluyor

NİHAT Ergün, teknolojiye, tasarıma, Ar-Geye yönelik önemli çalışmalar başlattıklarını anımsatarak, şunları söyledi: 50 ve üzeri Ar-Ge personeli çalıştıran firmalarımıza Ar-Ge Merkezi kurma imkanı getirdik. Siemens de bu imkanlardan yararlanan firmalardan biri oldu. Ar-Ge merkezlerinde yapılan Ar-Ge harcaması kadar, kurumlar vergisi indirimi yapma imkanı getiriyoruz. Ar-Ge ve destek personeli ücretlerinin doktoralı olanlar için yüzde 90ını, doktoralı değilse yüzde 80ini gelir vergisinden muaf tutuyoruz.
Hürriyet


Geri Dön