Emlak Konut

Sigara içme, TOKİ'den ayda 100 TL'ye ev al

19 Mayıs 2008'de yasaklanan sigara; 19 Mayıs 2009'dan itibaren, lokanta, bar, kahvehane ve kafeterya gibi yerlerde de yasaklanacak.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasada Değişiklik Öngören Kanun ile kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında içilmesi 19 Mayıs 2008'de yasaklanan sigara; 19 Mayıs 2009'dan itibaren, lokanta, bar, kahvehane ve kafeterya gibi yerlerde de yasaklanacak.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerileri çerçevesinde, dünyanın birçok ülkesinde de uygulanan sigara yasağına ilişkin kanunu 3 Ocak 2008'de çıkardıklarını anımsatan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, yasağın, "Kişinin pasif içici olarak başkalarına zarar vermemesi, onların temiz hava almalarına müsaade etmesi ve kendisinin de mümkün olduğunca az zarar görmesini" amaçladığını söyledi.

Kahvehanelerde sigara içen bölümler oluşturulamaz

Kahvehanelerde sigara içilen bölümler oluşturulmasına, DSÖ'nün karşı çıktığını belirten Erdöl, kahvehanelerde bu uygulamanın yapılması durumunda, 500 binin üzerindeki kahvede, lokantada tadilat yapılması gerekeceğini, bunun da maliyetinin trilyonları bulabileceğini söyledi. Erdöl, "Esnafı bu kadar masrafa sokmanın bir gereği var mı? İleride, yapılan bu tadilatın yıkılması durumunda, esnafın bu masrafını kim karşılayacak?" diye sordu. Komisyon Başkanı Erdöl, çocukların ve gençlerin zarar görmemesi için, birçok modern ülkede, açık alanlarda, parklarda ve bahçelerde bile sigaranın yasaklandığını söyledi.

Bir paket sigarayla bir ev

Erdöl, günde bir paket sigara içen birisinin, bu sigarayı içmeyerek, ev sahibi olabileceğini söyledi. TOKİ'nin geliri az olan vatandaşları aylık 100 TL'ye ev sahibi yaptığını anımsatan Erdöl, "100'ü 30'a böldüğümüzde 3,3 çıkıyor. 3,3 liradan daha ucuz sigara yok. Yani demek ki sigara içen bir kişi, günde bir paket sigara içtiğini düşünerek, onun parasını biriktirse, TOKİ'den ev alabiliyor. Ancak, sigara içerek evi yakmış oluyor. Zevk alıyor diye, alabileceği evi yakıyor. Bunun mantığını da kendime izah edemiyorum. Oturacağı evi olmayan bir insanın, fakirim deyip de sigara içmesine asla anlam veremiyorum" dedi.