06 / 05 / 2024

Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi!

Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi!

Özel kanunların İmar Kanunu na aykırı olmayan hükümlerinin de uygulandığı; bina ve tesislerin bodrum katlarında yapılan ve korunmayı sağlamak için inşa edilen sığınakların bakımı, muhafazası ve denetimi kim tarafından sağlanır?



Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi!

Sığınaklar, korunma amaçlı olarak inşa edilen, bina ve tesislerin bodrum katlarında yapılan yapılan ancak bunun mümkün olmadığı yerlerde bahçelerinde, toprağın yapısına göre yer üstünde veya yer altında yapılabilen sığınaklar ile ilgili düzenlemeler, Sığınak Yönetmeliği'nde yer alıyor.


Sığınak Yönetmeliğine göre, "Sığınakların bakımı, muhafazası ve denetimi nasıl ve kim tarafından sağlanıyor?" diyorsanız hemen Sığınak Yönetmeliği Madde 11'i inceleyelim.


Sığınak Yönetmeliği Madde 11-

Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi 

Sığınaklar konusunda özel kanunların İmar Kanunu na aykırı olmayan hükümleri de uygulanır. 


Madde 12- (Ek: 6.3.1991/20806 R.G.) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapı kullanma iznine bağlanmış ve bağlanacak yapılardaki sığınak ve sığınak olarak kullanılacak yerler mülki idare amirliğince tespit edilerek sığınak kayıt defterlerine işlenir. 


Resmi ve özel bütün tesis ve binalara ait sığınakların bakım ve muhafazası sığınağın bulunduğu binanın görevlendirilen yöneticisi denetiminde bina koruma amirince sağlanır. 


Meskenlerdeki sığınakların bakım ve muhafazası ise, bina malik ve yöneticilerince sağlanır. 


Sığınak ve sığınak olarak kullanılacak yerlerin denetimleri, Mülki İdare Amirinin sorumluluğunda belediyeler ve mahalli sivil savunma birimlerince yapılır.



Sığınak Yönetmelik!
Serpinti sığınakları nereye yapılır?
Apartman sığınağının kiraya verilmesi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön