28 / 04 / 2024

Serpinti sığınakları nereye yapılır?

Serpinti sığınakları nereye yapılır?

Korunmayı sağlamak için inşa edilen sığınaklar, serpinti sığınağı olarak karşımıza çıkıyor. Peki söz konusu serpinti sığınakları nereye yapılır? İşte sorunuzun Sığınak Yönetmeliği kapsamında yer alan yanıtı...



Serpinti sığınakları nereye yapılır?

Nükleer silahların radyoaktif serpinti etkilerine karşı korunmak amacıyla inşa edilen sığınaklardır. Bu sığınaklar; kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı da korunmayı sağlamak için inşa edilen sığınaklardır, serpinti sığınağı olarak karşımıza çıkıyor.


Bina ve tesislerin bodrum katlarında yapılan serpinti sığınakları, mümkün olmadığı takdirde bahçelerinde, toprağın yapısına göre yer üstünde veya yer altında yapılıyor. Söz konusu sığınaklar TAKS hesabına dahil ediliyor. Peki "Serpinti sığınakları nereye yapılır?", "Serpinti sığınaklarının yapılacakları yer, tesis ve yapılar nelerdir?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Serpinti sığınaklarının yapılacakları yer ile kim tarafından yapılacağına dair hükümler Sığınak Yönetmeliği kapsamında 8. ve 9. maddede sıralanıyor:


Serpinti Sığınaklarının Yapılacakları Yer, Tesis ve Yapılar 

Madde 8- Serpinti sığınakları, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında imar planı bulunan ve bulunmayan alanlardaki binalarda yapılır.


Ancak; 

a) 8 daireden az bağımsız bölümü olan konutlarda, 


b) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) İnşaat alanı 800 m2 den az olan işyerlerinde, 


c) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) İnşaat alanı 800 m2 den az olan konut ve işyeri olarak kullanılan yapılarda, 


d) Belediye ve mücavir alanlar dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından yapılan ve ruhsata tabi olmayan yapılarda, 

sığınak yapma zorunluluğu aranmaz. 


e) (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) Bir imar parselinde birden fazla bina bulunması durumunda, bunların inşaat alanları toplamının 800 m2 yi aşması halinde, parselde ortak tek bir sığınak yapılabileceği gibi, birden fazla da yapılabilir.


Sığınakların Kimler Tarafından Yaptırılacağı 

Madde 9- Resmi ve Özel bütün tesis ve yapılarda yaptırılacak sığınıkların yapım ve bakım giderleri bu yerlerin malik ve idareleri tarafından karşılanır.


Sığınak büyüklüğü!
Sığınak havalandırması!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön