04 / 05 / 2024

Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

Sigorta primi eksik olan vatandaşlar ile çalışma imkanı bulamayanlara, isteğe bağlı emekli olma imkanı tanınıyor. Bunun için aylık bin 144 lira prim yatırmak yeterli oluyor.



Sigorta primi eksik olan vatandaşlar ile çalışma imkanı bulamayanlara, isteğe bağlı emekli olma imkanı tanınıyor. Bunun için aylık bin 144 lira prim yatırmak  yeterli oluyor. Peki, isteğe bağlı sigorta ile emeklilikten kimler yararlanabilir? Ne kadar ödeme yapılıyor? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında detayları anlattı. İşte primi eksik olan, emekli olmak isteyenlerin merak ettiği tüm ayrıntılar...

A Haber'de yer alan habere göre; Türkiye'de emekli olabilmek için üç şart gerekiyor. İstihdam edildiği tarihe göre belli bir yaşa ulaşmak, belli bir prim ödeyip ilk sigorta tarihinden sonra kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı geçmek.

SSK kapsamındaki bu emeklilik koşulları 9 Eylül 1999 tarihinden sonra değiştirmiş ve yıl şartı ortadan kalkmıştır. Buradaki en önemli koşullardan biri olan prim ödeme şartı farklı şekillerde olmaktadır.

"ÇALIŞMADAN EMEKLİLİK FORMÜLÜ"

Konuyla ilgili detayları A Haber canlı yayınında anlatan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, "Bu çalışmadan emeklilik formülü aslında. Ev kadınları çalışamıyor prim yatıramıyor dolayısıyla bir emeklilik imkanları da olmuyor. Ev kadını dediğimiz kesim bir üretim yapıyor Bizden de daha çok çalışıyorlar aslında. Ama maalesef ki bir emeklilik imkanı olmuyor ev kadını açısından ama isteğe bağlı sigorta sistemi var onlara bir emeklilik imkanı sağlıyor." dedi.

İşveren, bir işyerinde çalışanların primlerini ödemektedir. Kendi işini kuranlar Bağ-Kur kapsamında prim öderler. Primler de borçlanma yoluyla elde edilebilir. Diğer bir yöntem ise çalışma imkanı bulamayanlar veya kendi işini kuramayanlar içindir. Bu da isteğe bağlı sigorta. Her Türk vatandaşı isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabiliyor.

 Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Türkiye'de yaşayanlar ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

  • 5510 sayılı Kanun'a tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,
  • Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar,
  • Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,
  • 18 yaşını dolduranlar başvuru yapabilir.

 Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

NE KADAR ÖDENİR?

İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas aylık kazancın yüzde 32'sidir. Bu yıl için en düşük prim tutarı aylık 1.144 lira. En fazla 7,5 kez para yatırılabilir.

 Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

DEĞERLEME NASIL OLACAK?

01/10/2008 tarihinden itibaren ilk defa isteğe bağlı sigortalı olanlar ile 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalıların 01/10/2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreleri 5510 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir.

 Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

ÖDENMEYEN PRİME YAPILANDIRMA FIRSATI

Başvurunun 30 Eylül tarihinde başvurular sona erecek olan yaılandırma fırsatında ödeme imkanı ortadan kalkmayan isteğe bağlı primleri için de kolaylık sağlıyor.

Bu ay, başvuru sahipleri geçen yıl Ekim ayından sonraki dönem için borçlarını yeniden yapılandırabilecekler. Borç tarihindeki anapara peşin veya taksitli olarak ödenebilir. Daha sonra enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

 Sigorta primi eksik olanlar müjde! 1.444 liraya emeklilik fırsatı!

NEREYE VE NASIL BAŞVURULMALI?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişilerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvuru yapmaları gerekiyor.

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalılar ise talep dilekçesi ile müracaat edebilir.

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön