Kent Haberleri

Sigortacılardan 'Büyük İstanbul depremi' çağrısı: Kentsel dönüşüm sigortalı şekilde yapılmalı! 

Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, kentsel dönüşümün önündeki engeller ile ilgili konuştu ve kentsel dönüşümün sigortalı şekilde yapılması gerektiğini söyledi. İşte o açıklama...

Sigorta sektörünü büyütmek ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak için çalışan sektörün rehber kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) liderliğinde bu sene Sigorta Tatbikatçıları Derneği, IUC ve Middle East Insurance Review’ın organizasyonunda 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi gerçekleştirildi. 

3. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nin ikinci gününde önemli paneller düzenlendi. Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, zirvenin 2. gününde “Türkiye Sigorta Piyasasındaki Gelişmeler: Sigorta Penetrasyonu ve Potansiyel Çözümler Üzerine Bir Analiz” başlığı ile bir sunum gerçekleştirdi. 

Sigortacı Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ahmet Yaşar, ülkemizin dünya ekonomisi ve sigorta sektöründeki konumuna ilişkin rakamsal verileri paylaştı ve sektörün kat edecek yolunun olduğuna dikkat çekti. 

İSTANBUL DEPREMİNDEN ÖNCE SİGORTALILIK ARTIRILMALI 

Sektör verileri ve penetrasyon oranlarını paylaştığı sunumunda Zorunlu Afet Sigortası, sağlık sigortaları ve Bina Tamamlama Sigortası ürünlerindeki gelişmeler ile ilgili de konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, zorunlu sigortayı bile zorla sattıklarına vurgu yaparak şunları söyledi:

"Trafikte sigortasızlık yüzde 20 ve en çok sigortasızlık motosiklet ve traktörde. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası pandeminin ardından ÖSS’nin önüne geçti. Ama TSS’de yüzde 8, ÖSS’de yüzde 5 sigortalılık oranı bulunuyor. Konutta ise sigortalılık oranı maalesef yüzde 18 seviyesinde. Dünya genelinde Kahramanmaraş Depremi’yle aynı sene meydana gelen afet hasarlarının yüzde 40’ını sigorta karşıladı. Bizim de İstanbul depremi gerçekleşmeden sigortalılık oranını artırıp gereken tedbirleri almamız gerekiyor. DASK, ZAS’e dönecek ve orman yangınları dahil birçok doğal afeti karşılayacak bir sigorta haline gelecek."

DÖNÜŞÜMÜN HIZLANMASI İÇİN HARÇ VE VERGİ İSTİSNASI YÜRÜRLÜĞE ALINMALI

Ahmet Yaşar, kentsel dönüşümün riski azaltmada büyük role sahip olduğunun altını çizdi ve Kahramanmaraş Depremi büyüklüğünde bir deprem Marmara bölgemizde olursa beka sorunuyla karşılaşılabileceğini dile getirdi. 

"Yasalar, teşvikler, kira ödemeleri varken neden yavaş ilerliyor? Çünkü vatandaş güvenli binada güvenle yaşamayı istiyor. Burada tek enstrüman Bina Tamamlama Sigortası oluyor" diyen Yaşar, kentsel dönüşümü sigortalı şekilde yapmak gerektiğini söyledi. 

Yaşar, konuya ilişkin "13 Haziran 2024 tarihinde burada genel şartlar yayınlandı. Ancak bu alanda bankalara uygulanan bazı istisnalara sigorta sektörü olarak sahip değiliz. Bir an önce harç ve vergi istisnasının yürürlüğe alınması ve kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin kaldırılması gerekiyor ki burada penetrasyon hızla artsın" açıklamasında bulundu. 

Ekim kira artış oranı belli oldu! Ekim ayı kira zammı ne kadar oldu? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Herkes bu rakamları bekliyordu! Eylül 2024 enflasyon rakamları resmen açıklandı! 

Ankara'da kiralık konut arzı bir yılda yüzde 35 arttı!

2+1 eli yüzü düzgün evlerin kirası 40 bin TL'den başlıyor! İstanbul'un pahalılığına isyan!