Ekonomi

Sigortada ‘şok’ iddia: Bazı sigorta şirketleri deprem riski bahanesiyle kasko yapmaktan kaçınıyor!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin deprem riski bahana edilerek bazı sigorta şirketlerinin kasko yapmaktan kaçındığını ileri sürdü. Şahin, ayrıca DASK yaptırmak isteyenlere de bazı uyarılarda bulundu.Şahin, depremden etkilenen 11 şehir dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından ‘deprem riski’ bahane edilerek geri çevrildiğini iddia etti

Deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’den bir uyarı geldi. Şahin, depremden etkilenen 11 şehir dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından ‘deprem riski’ bahane edilerek geri çevrildiğini iddia etti. Şahin, sigorta şirketlerinin Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkım yaşanan 11 şehrimizde işlem yapmama hakkı bulunduğunu belirtirken, ancak yıkımın olmadığı yerlerde herkesin işlemini yapmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Mahmut Şahin, deprem olmayan, zarar görmeyen illerde deprem olma olasılığı öne sürülerek bazı şirketlerin kasko poliçesi yaptırmaktan kaçınmalarının doğru olmadığını ve sigorta şirketlerinin böyle bir hakkının bulunmadığını dile getirdi.

CİMER'E ŞİKAYET EDİN!

Şahin, bu konuda yasal düzenlemenin mevcut olduğunu belirterek 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun bunu çok açık bir şekilde belirttiğine dikkat çekti. Yasaya göre, satıcı ve sağlayıcı mal ve hizmet satan kişiler, kurumlar asla bunu satmaktan kaçınamaz. Şu anda Kayseri, Yozgat veya Ankara’da herhangi bir deprem yaşanmamasına rağmen deprem riski var diye kasko yapılmamasının doğru olmadığını kaydeden Şahin, bu tip durumlar ile karşılaşanların Hazine ve Maliye Bakanlığı veya  CİMER'e şikayette bulunmasını önerdi.

Şahin, tüketicinin kasko için bir şirkete başvurduğu ve ilgili şirketin kasko yapamayacağını söylemesi üzerine bunun yazılı olarak neden yapılmadığının sorulması gerektiğini ifade etti. Sürecin yazılı olarak kayıt altına alınması halinde yaşanacak herhangi bir olumsuzluğun zararını ilgili şirketin karşılamak zorunda kalacağına işaret eden Şahin, “Tüketicilerimiz bu konuda haklara sahip olduğunu bilsin. İlgili şirketler böyle sigorta yapmama gibi durumlarda ceza yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı kesinlikle karşılıksız bırakmaz. Satıştan kaçınma diye bir durum söz konusu olamaz."

DASK’A BAŞVURULAR ARTTI

Depremin ardından pek çok kişinin Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası yaptırmak için başvuruda bulunduğunu da kaydeden Şahin, bu konuda çeşitli uyarılarda bulundu:

"Sigorta şirketleri ile görüştüğümüz zaman tüketicilerin DASK konusunda bir şeyi eksik yaptığının farkına vardık. Prim yüksek çıkmasın diye metrekarenin düşürülmesini kabul eden tüketiciler var.  Örneğin 150 metrekarelik evde oturan bir kişi daha düşük prim ödemek için evini 50 metrekare diyor. Ama olası bir yıkımda da 50 metrekarelik ödeme alacağını bilmesi lazım. Sigorta şirketleri yıkımın söz konusu olduğu bölgelerde metrekare başına düşen inşaat birim maliyetinden tazminat ödüyor. Mesela 150 metrekarelik bir evin inşaat maliyeti 400 bin lira, piyasa değeri ise 1 milyon lira civarında. Sigorta şirketi tüketicilere inşaat maliyetini geri ödüyor.”