29 / 04 / 2024

Siirt'teki barajlar tamamlandığında cari açık 20 milyar dolar eriyecek!

Siirt'teki barajlar tamamlandığında cari açık 20 milyar dolar eriyecek!

Cari açığın yüzde 90'ının enerji kaleminden geldiğini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, "Siirt'teki barajlar tamamlandığında cari açık 20 milyar dolar eriyecek" dedi...



Cari açığın yüzde 90'ının enerji kaleminden geldiğini belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, "Siirt'teki barajlar tamamlandığında cari açık 20 milyar dolar eriyecek" dedi.


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Siirt'te gerçekleşen yatırımların Türkiye'nin cari açık sorununa önemli bir pozitif katkı yapacağını söyledi. Özdemir, "Türkiye ekonomisinin baş belası cari açıktır. Cari açığın yüzde 90'ı da enerji kaleminden gelmektedir. Sadece Siiirt'teki bir Alkumru Barajı'nın 49 yıllık olduğunu hesaplarsak ekonomiye sağladığı kar 4 milyar dolara ulaşmaktadır. Siirt'teki bütün barajlar bittiğinde bu rakam 20 milyar doları aşacaktır" diye konuştu.


ENERJİDE ŞANSLI ŞEHİR


Siirt Valiliği'nce düzenlenen "Siirt Yatırım Zirvesi"nde Siirt'in Türkiye ekonomisi üzerindeki rolü, ekonomi ve güncel konularda açıklamalarda bulunan Özdemir, yenilenebilir enerji konusunda Siirt'in enerji yönünden şanslı bir şehir olduğunu ve bu şansı kullanması gerektiğini söyledi.


NE KADAR ENERJİ, O KADAR BÜYÜME


Yenilenebilir enerjinin Türkiye ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak en önemli unsurlardan biri olduğunu aktaran Özdemir, şunları söyledi: "Ne kadar çok enerji üretiyorsanız, ülkeniz o kadar kalkınmış ve büyümüştür. Son on yılda enerji tüketimimiz 2 misli arttı. Türkiye son on yılda Çin'den sonra enerji tüketiminde en çok artışı sağlayan 2. ülke oldu. Türkiye'de önemli enerji yatırımlarının yapılması gerekmektedir, yapılmaya devam edecektir. Ancak hidrolik enerjinin ve güneş enerjisinin yeri her geçen gün artmaktadır çünkü bunlar çevreye zarar vermeden üretilen enerjilerdir" diye konuştu.


TEK KURTULUŞ ENERJİ YATIRIMI


Özdemir, Türkiye'nin cari açık sorunundan kurtulmak için doğalgaz ve petrol ihtalatının azaltılması gerektiğini belirterek, "Doğalgaza ve petrole ödediğimiz paradan kurtuluşun tek çaresi, güneş enerjisi, hidrolik enerji, jeotermal enerji ve rüzgar enerjisine önem vermektir" dedi.


DOĞALGAZ İTHALATINA DA SET


Siirt'e yapılan yatırımların tamamlandığında şehrin bambaşka bir noktaya ulaşacağını aktaran Özdemir, sadece Alkumru Barajı'yla Türkiye'nin yılda 200 milyon metreküp daha az doğalgaz ithal ettiğini kaydetti. 


'KÖR NOKTA'DAN 'DÜĞÜM NOKTASI'NA


Nihat Özdemir, Siirt'in gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için şehrin havayolu, karayolu ve demiryoluyla donatılarak "kör nokta" olmaktan bir "düğüm noktası" konumuna yükselmesinin gerekliliğine de dikkat çekti.


Akşam Gazetesi


Geri Dön