29 / 04 / 2024

Silivri'de tarım arazisine çimento fabrikası kurulacak!

Silivri'de tarım arazisine çimento fabrikası kurulacak!

Silivri’nin kuzeyindeki, yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik tarım arazisi üzerine kurulacak olan çimento fabrikasının proje bedeli 300 milyon dolar. İstanbul Silivri’nin kuzeyine, kil ocağı açılması için izin verildi.



Söz konusu orman alanlarının bitişiğinde bulunan tarım arazisine de şimdi çimento fabrikası kurulacak. Kurulacak olan çimento fabrikasının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kardeşleri ve oğlu Mustafa Ömer Topbaş’a ait Saray Mandıra çiftliğinin hemen bitişiğinde bulunuyor.


Küçüksinekli ve Kurfallı köyleri arasında kalan 1 milyon 222 bin 727 metrekarelik, tarla konumundaki araziye, YAPITO Yapı Malzemeleri Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından kurulacak olan çimento fabrika projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de cuma günü projeyi askıya çıkartarak ÇED sürecini başlattı. Müdürlük tarafından yapılan duyuruda “Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İSTANBUL Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir” denildi.


Fabrikanın ömrü 50 yıl

Silivri’ye kurulacak olan Çimento fabrikasının tanıtım dosyasında özetle şu bilgilere yer veriliyor: “Projeye konu Çimento Fabrikası söz konusu kil ruhsat sahaları üzerinde; 1.222.727,5 metrekare alan üzerinde kurulacaktır.  Söz konusu yatırım kapsamında; YAPITO Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.tarafından gerçekleştirilmesi planlanan 4.000.000 ton/yıl kapasiteli klinker üretim tesisi, 5.000.000 ton/yıl kapasiteli çimento öğütme ve paketleme tesisi ve bu tesislere hammadde sağlayacak olan ve maden ruhsatları faaliyet sahibine ait olan kil ocaklarında gerçekleştirilecek maden işletmeciliğine ilişkindir. Fabrikanın ekonomik ömrü 50 yıl olarak öngörülmektedir.” Tanıtım dosyasında ayrıca proje bedelinin 300 milyon dolar olduğu belirtildi.


Yurt Gazetesi


Geri Dön