02 / 05 / 2024

Sillyon Antik Kenti restore edilecek mi?

Sillyon Antik Kenti restore edilecek mi?

ANTALYA'nın Serik ilçesine 15 kilometre uzaklıkta Aspendos ve Perge arasında yüksekçe bir tepe üzerine kurulmuş olan Sillyon Antik Kenti'nin kaderine terk edilmiş durumda olduğu belirtildi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tabelasının dahi bakımsızlıktan parçalandığı, keçilere emanet şekilde ayakta durmaya çalışan bölgeyle ilgili yöre halkı restorasyon ve tanıtım çalışmalarının yapılmasını istiyor. 





KİMLİĞİMİZ YOK OLUYOR 


Bölgenin bakımsız bırakıldığını kaydeden Serikli tarih öğretmeni Süleyman Koç, antik kentin turizmden dıışen payı yeterli miktarda alamadğına dikkat çekti. Koç. "Bu antik keııt sadece belli bir kesimin ya da belli bir zümrenin değil, tüm insanlığın ortak malıdır. Aynca kültürel kimliğimizin biı parçasıdır. Eğer kimliğimizin yok olmasını istemiyorsak mirasımıza sahip çıkmamız şart Sillyon Antik kentindeki en önemli sorun tarihi sitler ve kültürel sitler içerisinde korunmuş bir bölgenin oluştur ulmamasıdu. Antik kentin alt yapı restorasyon ve çevre düzenle meşinin yapılmaması, bölgeye gelen turist sayısının, Aspendos tiyatrosuna göre çok çok altında kalmasına sebep oluyor" dedi. 




SOSYAL YAŞAMDAN SOYUTLAMAMALI


Koç, "Tarihi mirası sosyal yaşantı içerisine katarak, bütünleşme sağlama lıyız. Antik Kentin gerek belediye hizmetleri Üe gerekse de ulaşım ve çevre hizmetleri ile bağının kopartılma ması için planlı bir çalışma yürütülmesi, antik kentleri sosyal yaşamdan soyutlamamız gereklidir" diye konuştu.




İŞ BAŞA DÜŞTÜ 


Yöre esnaflarından Ramazan Kocagöz ise bakanlığın yapamadığını kendisi yaptı ve gelen nadir sayıdaki turist için tanıtım broşürü hazırladı. Kimsenin ilgilenmediğini kaydeden Kocagöz şöyle konuştu: "Antik kentteki kule yıkıldı yıkılacak, yollar felaket tanıtım yok. İş başa duştu deyip broşür hazırladık ama yetmez. Yaptığımız sozlu şikayetler sonucu Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Gıinay, Seıik Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramazan Çalık ve Antalya Kul tur ve Turizm n Müdürlüğü yetkilileri defalarca kez antik kenti incelemeye geldi. Ancak restorasyon, tanıtım veya altyapı çalışmaları bir türlü başlayamadı. Tarihi servete yazık oluyor." 



Hürriyet Akdeniz


Geri Dön