07 / 05 / 2024

Silopi'de kentsel dönüşüm yıkımları başladı!

Silopi'de kentsel dönüşüm yıkımları başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Gerek Silopi gerekse Cizre'de kötü, altyapısı bozuk yaşam alanlarının yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi'deki çalışmaları tamamladık ve yıkım işlemlerine başladık. Cizre'de de çalışmalarımız tamamlandı" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Silopi ve Cizre'de kötü, altyapısı bozuk yaşam alanlarının yenilenmesi için çalışma başlattıklarını belirterek, "Cizre'de yaklaşık 2 bin 700 ağır hasarlı veya yıkılmış bina tespit edildi. Biz bu alanlarda en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız. Oradaki yapılaşmamız, İstanbul'daki yapılaşmadan belki daha farklı olacak. Yöresel özellikler ortaya çıkacak." dedi. 


Sarı, Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları'nın inşaatında incelemelerde bulunarak, işçilerle öğle yemeği yedi. İşçilerle sohbet eden Sarı, güvenlik için baret takmanın önemine işaret etti. İşçilerden şantiyedeki çalışmalarla ilgili bilgi alan Sarı, kendisinin de uzun zaman şantiyelerde çalışmalarda bulunduğunu anlattı. 


Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofisini de gezen Sarı, Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'dan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili alarak, örnek daireyi gezdi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, daha sonra gazetecilerin Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.


Türkiye'deki kentsel dönüşümün başlatıldığı Esenler'de yaklaşık 400 bin metrekarelik Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin yaklaşık 24 ay gibi kısa süren bir zaman diliminde hayata geçirildiğini anlatan Sarı, projenin, kar amacı gütmediğini söyledi.


Projenin sonunda mevcut yapılaşmanın ne kadar insan sağlığına ve can güvenliğine aykırı olduğunun çok net görülebildiğini ifade eden Sarı, "Kentsel dönüşüm kapsamında öncelikle hedefimiz; mimarisi, statiği, bütün altyapısı, yeşil ve sosyal donatı alanlarıyla düşünülmüş bir yaşam alanı oluşturmak. Esenler Belediyesi bu noktada, Türkiye'ye örnek bir çalışmaya imza attı. Kura çekimi inşallah martta olacak, mayısta Sayın Cumhurbaşkanımız ve bizlerin burada bulunduğu bir ortamda evlerin teslimi yapılacak. Vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz." diye konuştu. 


"Cizre'de 1700 ağır hasarlı veya yıkılmış bina tespit edildi"

Bakan Sarı, Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, Silopi ve Cizre'de yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:


"Gerek Silopi gerekse Cizre'de kötü, altyapısı bozuk yaşam alanlarının yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi'deki çalışmaları tamamladık ve yıkım işlemlerine başladık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankasının verdiği destek var. Cizre'de de çalışmalarımız tamamlandı. Cizre'den rakam vermem gerekirse, 150 kişilik ekibimiz, 20 ve 21 günlük zaman diliminde, sahada çalışmalarda bulundu. Cizre'de, 20 bin 161 konut ve iş yeri dahil olmak üzere bağımsız bölüm üzerinde yapılan çalışmalarda, yaklaşık 2 bin 700 ağır hasarlı veya yıkılmış bina tespit edildi. Biz bu alanlarda da en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız. Vatandaşlarımıza aynen burada olduğu gibi uzlaşma ile çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlayacağız. Bu vesileyle vatandaşlarımızın yaşam kalitesini daha da yükselteceğiz. Oradaki yapılaşmamız, İstanbul'daki yapılaşmadan belki daha farklı olacak. Yöresel özellikler ortaya çıkacak. Biz burada gösterdiğimiz hassasiyeti, o bölgede de göstereceğiz. Silopi'de de çalışmalarımız devam ediyor. Silopi'de irtibat ofisi açmıştık. Cizre'ye irtibat ofisi açacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını, ne amaçla yapıldığını, vatandaşlarımıza ne gibi avantajlar sağladığını orada birebir yetkili arkadaşlarımız anlatacak."


AA




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı



Şırnak'ın Cizre ilçesinde 79 gün tank, top ve ağır silahlarla gerçekleşen saldırılarda binlerce ev yakılıp, yıkılarak kullanılamaz hale getirildi. 50 binden fazla Cizrelinin kenti terk etmek zorunda kaldığı ilçede 1200'ü ağır 10 bin ev hasar gördü. İlçedeki hasar tespiti ve yeniden inşa çalışmalarına katılan inşaat Mühendisi Nimet 'laş, hasar tespit çalışmalarında hemen hemen sona gelindiğini söyledi, 'laş, "10 binden fazla ev zarar gördü. 1200 ev ağır hasarlı. Az hasarlı evlere girdiğinizde televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. bütün eşyaların kurşunlandığını ve kullanılamaz hale getirildiğini gördük" dedi. Öte yandan Cudi Mahallesi'nde devlet, binaların yıkımına başladı. Yurttaşların tepkisine rağmen olay yerine getirilen yıkım ekibinin çalışması için polis halkı itekleyerek, uzaklaştırdı. Ablukaya alınan mahallede yıkım ve enkaz toplama işleri yapılrıken, yurttaş, herhangi bir belge gösterilmeden evlerinin yıkılmasına tepki gösterdi.



Evrensel




Haber A Gazete'de şu şekilde yer aldı



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Cizre ve Silopi'de kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığım söyledi. Cizre'de 2 bin 700 ağır hasarlı veya yıkılmış bina tespit edildiğini belirten Sarı, "Biz bu alanlarda kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız. Vatandaşlarımıza aynen burada olduğu gibi uzlaşmayla çok daha nitelikli, kaliteli, emniyetli konut sağlayacağız. Bu vesileyle vatandaşlarımızın yaşam kalitesini daha da yükselteceğiz. Silopide yıkım işlemine başladık" dedi. 



A Gazete


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Cizre’de iki hafta gibi kısa bir sürede tüm hasar tespit çalışmalarını tamamladı. 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Bakanlık, kentsel dönüşüm için hızlı şekilde harekete geçmeyi hedefliyor. 

ONLINE SİSTEMLE MERKEZE BİLGİ

Kurulan online sistemle zarar tespitleri anında merkeze aktarıldı. Bu sistem sayesinde sonuçlar sisteme aktardı. Alınan verilere göre Cizre’de 20 bin 161 konut ve işyerinin incelemesi yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, şunları söyledi: "Gerek Silopi gerekse Cizre'de altyapısı bozuk, çarpık yapılaşmanın yenilenmesi için çalışma başlattık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankası'nın verdiği destek var. Çalışmalarımız tamamlandı. En kısa zamanda dönüşüm projelerini başlatacağız."

Kaliteli konutlar yapılacak 

BAKAN Sarı, şöyle devam etti: Vatandaşlarımıza uzlaşmayla çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlayacağız. Planlamamızı yaparken bölgenin yöresel özellikleri dikkate alınacak. Silopi'de de çalışmalarımız devam ediyor. Silopi'de irtibat ofisi açmıştık. Cizre'ye irtibat ofisi açacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını, ne amaçla yapıldığını, vatandaşlarımıza ne gibi avantajlar sağladığını orada bire bir yetkili arkadaşlarımız anlatacak."


Akşam 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Terörden temizlenen Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde yeniden inşa süreci başlarken, Cizre’deki hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Şırnak’ın Cizre ilçesinde terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonların sona ermesinin ardından iki hafta içinde hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Cizre’de yürütülen hasar tespit çalışmalarında zaman kaybının önüne geçilmesi için Türkiye’de ilk kez online sistem üzerinden yapılan zarar tespitleri anlık olarak merkeze aktarıldı.


UZLAŞANA KALİTELİ KONUT

Cizre’de 20 bin 161 yapı (konut+işyeri) incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor.


Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde yürütülen çalışmalara yönelik değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı “Gerek Silopi gerekse Cizre’de altyapısı bozuk, çarpık yapılaşmanın yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi’deki çalışmaları tamamladık ve yıkım işlemlerine başladık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankası’nın verdiği destek var. Cizre’de de çalışmalarımız tamamlandı. Biz bu alanlarda da en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, vatandaşlara uzlaşma ile çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlanılacağını ifade ederek, “Planlamamızı yaparken bölgenin yöresel özellikleri dikkate alınacak. Silopi’de de çalışmalarımız devam ediyor. Silopi’de irtibat ofisi açmıştık. Cizre’ye irtibat ofisi açacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını, ne amaçla yapıldığını, vatandaşlarımıza ne gibi avantajlar sağladığını orada birebir yetkili arkadaşlarımız anlatacak” diye konuştu.


700 TL KİRA DESTEĞİ

Riskli alanlarda bulunan evi hasar görenlere 600-700 TL arasında kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda kira yardımının başlayabilmesi için hasar tespit çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Sonrasında Bakanlık ile anlaşanlara kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapıyor. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı gerçekleştiriliyor.


SUR’DA 17 MAHALLEDE ACİL KAMULAŞTIRMA

Bakanlar Kurulu, uzun süredir operasyon sürdürülen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içinde bulunan 17 mahalledeki taşınmazlarla ilgili acele kamulaştırma kararı aldı. Sur ilçesinde aralarında Addaldede, Alipaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Özdemir, Süleyman Gazi mahallelerinin yer aldığı 17 mahallede yer alan 363 ada içindeki çeşitli taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırmaya tabi tutulacak.


Star




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Silopi'de binaların hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasıyla dönüşüm süreci başladı. Yaklaşık 400 evin yıkılacağı belirtildi.


ŞIRNAK'IN Silopi İlçesi'nde PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonların bitmesinin ardından çatışmalarda, hasar tespiti yapılan kullanılamaz haldeki binaların yıkımına başlandı. Silopi'de 14 Aralık 2015 ile 19 Ocak 2016 tarihleri arasında ilçede hendek ve barikat kuran PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için düzenlenen operasyonlar sırasında, zarar gören binalarda yapılan hasar tespitinin ardından yıkım çalışmaları başlatıldı. 


400 bina yıkılacak


Hasar tespiti yapılan ve kullanılmaz durumda, ağır hasarlı yaklaşık 400 evin yıkılacağı belirtildi. Planlanan çalışmalar sırasında güvenlik güçleri yıkımı yapılacak evlerin çevre emniyeti aldıktan sonra iş makinalarıyla yıkım çalışmalarına başlandı. 


ALTYAPI YENİLENECEK


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da, Cizre ve Silopi'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinerek, "En kısa zamanda Silopi ve Cizre'deki kötü, alt yapısı bozuk yaşam alanlarının yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi'deki çalışmaları tamamladık, yıkım çalışmalarına başladık" demişti. 



Akşam


Geri Dön