Simav depremi ile çelik yapı teşvik istedi!
5.9 büyüklüğündeki depremde Simav da neredeyse tüm binaların hasar görmesi, binaların depreme dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Steelife Genel Müdürü Mustafa Bülent Aydın, inşaatta hafif çelik sistemlerinin teşvik edilmesini önerdi
GEçEN hafta Kütahya Simav 'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye 'nin bu konudaki gerçeğini yeniden hatırlattı. Simav 'da neredeyse tüm binaların hasar görmesi, Türkiye 'deki binaların depreme dayanıklılığını gündeme getirdi. Son yıllarda inşa edilen binalar, yeni deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilirken, hafif çelik yapı firmaları da deprem güvenliğine dikkat çekiyor. 2000 yılında Türkiye 'de hafif çelik sistem ile üretilmiş ilk binayı kuran Steelife 'ın Genel Müdürü Mustafa Bülent Aydın, Türkiye 'de konutlarda çelik kullanım oranının yüzde 0.5 'lerde olduğunu belirterek, çelik yapıya daha fazla önem verilmesi hatta teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerin çoğunda yüksek oranlarda kullanılan hafif çelik yapı sisteminin, neredeyse tamamı deprem kuşağında yer alan Türkiye için de vazgeçilmez olduğunu ifade eden Bülent Aydın, şunları söyledi: çünkü hafif çelik yapı sistemi hatayı minimum seviyeye indiren ön üretimi ve hafif çelik konstrüksiyonu sayesinde teknolojinin ve güvenliğin öne çıktığı bir yapı sistemi olarak alternatiflerinden ayrılıyor. Depo, hangar ve sanayi yapıları dışındaki yapılarda çelik kullanımının kısa bir zaman önce başladığı Türkiye 'de çelik kullanım oranları çok düşük seviyelerde bulunuyor. 2007 yılına ait verilere göre neredeyse tamamı deprem bölgesi olan Türkiye 'de konutlarda çelik kullanım oranı yüzde 0.5 'ler düzeyinde. Oysa bu oran İngiltere, İskandinav ülkeleri, Fransa ve Almanya gibi çelik kullanımının yaygın olduğu ülkelerde yüzde 30 ile yüzde 60 oranlarında kullanılıyor.
Talep yavaş gelişiyor
çeliğin emniyet gerilmesinin yüksekliği sayesinde depreme en iyi karşılık veren malzeme olduğu gerçeği dikkate alındığında Türkiye 'de inşaat sektöründe çelik kullanımının isabetli bir tercih olacağını belirten Bülent Aydın, şöyle konuştu: çelik, ahşaptan 21, betonarmeden 10 kat daha esnektir. Hafiftir, özgül ağırlığı taşıdığı yüke oranla küçüktür. Geri dönüşümlüdür. Tüm bu özellikler çeliğin sağlamlığını tartışılmaz kılar. Dolayısıyla çelik yapı sistemi kullanılarak üretilen yaşam alanlarının önemi göz ardı edilemez. Bu nedenle çelik yapıya daha fazla önem verilmeli, hatta teşvik edilmelidir. Türkiye 'de çelik yapılara olan talep yavaş gelişiyor. Bu nedenle de kullanıcılar en ince ayrıntısına kadar sorguluyor ve mesafeli yaklaşıyor.
Yatırımcılara çağrı
çelik yapı sisteminin yavaş da olsa kat ettiği mesafe, müstakil kalıcı konut üretimlerinde çelik yapı sisteminin tercihini yaygınlaştırdığını kaydeden Aydın, Profesyonel kullanım için üretilen prestijli binalar, çelik yapı sisteminin sunduğu estetik avantajları nedeniyle öne çıktı. Depo, hangar ve sanayi tesisleri üretiminde çelik sistem kullanımı devam ediyor. çelik yapı sektörünün geldiği nokta, artık kamu binalarının, cezaevlerinin, okulların da bu sistemle yapılabileceği bilincinin yerleşmeye başladığını gösteriyor. İlgiyi artırabilmenin yollarının başında yapılmış örneklerin çoğalması geliyor. Bunun için bir yatırım projesi geliştirip toplu müstakil villalar yapmak üzere planlamalar yürütüyoruz. Ayrıca bir yandan da mevcut yatırımcılara hafif çelik yapı sistemini kullanarak proje geliştirmeleri için çağrıda bulunuyoruz diye konuştu.
Deprem talebi artırıyor
JAPONYA 'DA yaşam alanlarının büyük bir bölümü çelik sistem ile yapılan binalardan oluştuğunu ifade eden Bülent Aydın, Depremin gündemde ön sıralara çıktığı her dönemde olduğu gibi Japonya depreminden sonra da bize gelen taleplerde bir artış yaşandı. Tamamen bilgisayar destekli ve otomatik üretilen çelik sistem yapılar insanların ilgisini çekmeye devam ediyor dedi.
Metrekaresi 1000 liraya kadar çıkabiliyor
PROJESİ hazırlanmış ve tüm izinleri alınmış bir evin bir ay gibi süre içinde inşa edildiğini söyleyen Bülent Aydın, şu bilgileri verdi: Müstakil konutlarından yanında dört kata kadar apartmanlar ve ayrıca hastane, ofis, okul, satış ofisi gibi hizmet ve ticari binalarda da özellikle hızlı kurulum avantajı nedeniyle tercih ediliyor. Maksimum dört kata kadar binalar bu sistem ile yapılabiliyor. Metrekare fiyatları 450 ile 1000 TL arasında değişiyor. Örneğin 120 metrekare büyüklüğündeki iki katlı müstakil bir villa, 80 bin TL 'ye anahtar teslim olarak yapılabiliyor. Ayrıca çelik sistem yapılardaki yüksek izolasyon değerleri ısınma giderlerinde yaklaşık olarak 5 kat maliyet avantajı sağlıyor.
Hürriyet/Meltem KARA