Şimdi de pirince zam geldi! Küresel pirinç krizi mi çıkıyor?
Dünyanın en büyük pirinç üreticisi Hindistan’ın pirinç ihracatına yeni kısıtlamalar getirmesi, fiyatları tırmandırdı. Amerika ve Kanada’daki Hint marketlerinden “raflara hücum” fotoğrafları gelirken; “Global bir pirinç krizi çıkar mı?” tartışmaları başladı.
Ukrayna Savaşı’nın ardından oluşan buğday-arpa krizini atlatmamışken, dünya yeni bir global gıda krizine doğru mu ilerliyor? Dünyanın en önemli pirinç üreticisi Hindistan’ın 30 gün içinde aldığı iki karar, “Küresel bir pirinç krizi çıkar mı?” tartışmalarına neden oldu.
Polemik 20 Temmuz tarihinde, Hindistan’ın yurt içi fiyat artışını engellemek için basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasaklamasına dayanıyor. Tüketici İşleri ve Gıda Bakanlığı, “Yurt içi pirinç fiyatları yükseliş trendinde. Perakende fiyatları son bir senede yüzde 11.5 oranında arttı” diyerek, basmati olmayan beyaz pirincin yurt dışı satışının bir an önce durdurulacağı aktardı. Hindistan'ın pirinç ihracatını düşürme kararı, Vietnam kanadında da yankı buldu. Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hindistan'ın pirinç ihracatını düşürme adımı, global pirinç pazarını etkileyecek" denildi.
Yetkililer, yeteri kadar yerel pirinç tedariki ve gıda teminatı sağlanması amacıyla ülkenin gıda birliğine çağrıda bulundu. Vietnam, Hindistan ve Tayland'ın ardından dünyanın en büyük 3’üncü pirinç ihracatçısı konumunda.
HİNT MARKETLERİNE AKIN BAŞLADI
Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, dünyanın diğer bir ucundan ABD ve Kanada’dan “pirinç krizi” haberleri yayılmaya başladı. İki ülkedeki Hint marketlerine akın eden müşteriler, kıtlık endişesiyle pirinçleri yağmaladı. Sosyal medya üzerinden boş raf fotoğrafları dünya geneline servis edildi.
İngiliz BBC Televizyonu, “Hindistan’ın pirinç ihracatını yasaklaması global bir krizi tetikler mi?” diye manşetten sorarken şu şekilde sürdürdü: “Hindistan, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı. BBC Televizyonu, “Hindistan’ın pirinç ihracatını yasaklaması küresel bir krizi tetikler mi?” diye manşetten sorarken şöyle devam etti: “Hindistan, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı konumunda yer alıyor. Global ticaretin yüzde 40’ı Hindistan’ın elinde. Hindistan’ı, Tayland, Vietnam, Pakistan ve ABD izliyor. Çin, Filipinler ve Nijerya dünyanın belli başlı pirinç ithalatçısı ülkeleri. Endonezya ve Bangladeş gibi ülkeler de iç piyasalarında arz sorunu meydana geldiğinde büyük miktarlarda ithale başvuruyor. Pirinç tüketimi Afrika'da da bir hayli yüksek ve gittikçe yükselmeye devam ediyor.
“ORTA VADEDE TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ”
Öte yandan, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, konuya dair birtakım değerlendirmelerde bulundu. Taycı, “Ülke olarak bizim basmati pirinç ithalatımız bulunmuyor. Bu nedenle, kısa ve orta vadede Hindistan’ın bu kısıtlaması bizi etkilemeyecek. İklim değişikliğinin üretimde neticesi ne olacak, bunu kestirmek zor. Fakat pandemi süreci ile beraber Türkiye de dahil olmak üzere dünya, tarım ve gıdanın önemini anladı” dedi.
Akaryakıtta bugüne kadar görülmemiş indirim! Benzin, motorin ve LPG alacaklara müjde resmen geldi!
|