12 / 05 / 2024

Şimdi elinizde ne var ne yoksa bırakıp bankalara koşun. Yoksa kredi çekemeyeceksiniz

Şimdi elinizde ne var ne yoksa bırakıp bankalara koşun. Yoksa kredi çekemeyeceksiniz

Nakit paraya ihtiyacı olanların bu paraya ulaşmaları açısından en bilindik yolların başında kredi geliyor. Bankalardan kredi almanın tam zamanı yoksa önümüzdeki günlerde kredi almanız mümkün olmayacak.



Enflasyonun artmasıyla birlikte ev ve araba fiyatları da uçuşa geçti. Vatandaşlar geçimlerini sağlamanın yanı sıra ev ve arabayı da nasıl alacaklarını düşünüyordu. Bunun için en etkili yollardan biri olarak kredi çekmek hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. 

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, alınan kararların kredi ve kredi kartı kullananlara etkisini Cumhuriyet TV'de konuşarak anlattı. 

Ekonomide mevcut koşullara getiren sorunlara dikkat çeken Hayri Kozanoğlu, şunları söyledi: "28 Mayıs seçimlerine kadar dolar kurunu 20'nin altında tutarak gelinebildi. Herkes dövizin artacağını biliyordu. Geçtiğimiz hafta ÖTV, KDV artırımının ardından enflasyonun çok yükseleceği ve buna bağlı olarak döviz kurunun yukarı hareketleneceği beklentisiyle yine dövizde bir sıçrama oldu. O sırada da Merkez Bankası'nın 1.4 milyar dolar civarında bir döviz sattığı anlaşılıyor. O bakımdan yukarı doğru bir eğilim var. Önümüzdeki günlerde enflasyon ve faizler arasındaki makas da açılacak.

Kredi kartıyla ihtiyaç kredisi, tüketici kredisi çekerek alımlarını yapanlar için de maliyetler arttı. Bu yol da kapanacak veya bu yolu seçenler çok maliyetli bir şekilde kullanabilecekler. Krediyi çekip beyaz eşya, mobilya vs. alamazsanız ekonomide talep düşecek, ekonomik büyüme yavaşlayacak.
 


Geri Dön