Yeni Şirketler

Şimdi köylerden yüzde 5 imarlı tarla almak moda

İstanbul'da; çiftlik veya kır evi yapmak, bağ-bahçe ile uğraşıp sabahları kuş sesiyle uyanmak isteyenler Çatalca, Silivri ve Şile başta olmak üzere ilçelere bağlı köylerden yüzde 5 imarlı tarla almaya başladı.

Emlakçılar, "İstanbul büyüyor, genişliyor. Gürültü, trafik ve betonlaşmadan bunalanlar köylere ilgi gösteriyor. Krize rağmen tarla fiyatlarında büyük düşüş olmadı. Yatırım için alan da; eşine-çocuğuna hediye etmek için de arsa ve tarla alan var" diyor.

İstanbul'da son 10 yılda yeni konut bölgeleri ortaya çıktı, kent doğu-batı ve kuzey yönünde genişledi. Silivri, Çatalca ve Şile'nin, İstanbul merkeze 1-1.5 saat mesafedeki köyleri başta olmak üzere doğayla başbaşa yaşamak isteyenler tarlalara bile ilgi gösteriyor. Şile ve Silivri'nin sahil köylerindeki arsalara ve villalara olan talep devam ederken, sahile uzak köylerde de doğayla başbaşa, kır evi yapmak için tarla alımları arttı. Çok değil, daha 3-4 yıl önce Anadolu köyleri gibi bakir olan köylerde, şimdi yeni villa ve kır evleri ile yapımı devam eden inşaatlar dikkat çekiyor. Çiftlik evi veya doğayla başbaşa kır evinde yaşamak isteyenler en çok Çatalca, Şile ve Silivri'nin yolunu tutuyor.

Dönümü 6 bin TL'ye tarla
Köylerde tarla ekip hayvan beslemeyi bırakarak emlakçılığa soyunanlar bile var. Köylerde kadastral yolu olan tarlaların yüzde 5 imarı var. Ancak, ev yapmak niyetiyle ilgilendiğiniz tarla İSKİ'nin açıkladığı su havzaları içindeyse dikkat edin! Çatalca ve Silivri'nin bazı köylerinde 3-4 yıl önce dönümü 2-3 bin TL olan araziler bile 10-20 bin TL ve üzerine çıktı. 1.5 yıl önce Çatalca'da dönümü 4 bin TL'den arazi bulunabiliyordu, şimdi minimum 6-8 bin TL.

Ayda 40 tarla sattık
Çatalca ve Silivri ağırlıklı olmak üzere çalışan ve "Arsadan çok tarla alım-satım işlemi yapıyoruz. Hatta arsa-tarla satışlarını kıyaslamak gerekirse tarla işlemleri yüzde 95'i buldu" diyen Çatalca Re/Max Erguvan'ın brokeri Engin Eren, köylerde tarla ve çiftlik arazisi talebinin krizde devam ettiğini savunuyor. Son dönemde oğluna veya kızına doğum gününde, eşine ise evlilik yıldönümünde tarla alanlar türediğini aktaran Eren, "Son gelen bir müşterim, 'Çocuğum için alıyorum. 10 yıl sonra isterse satar' dedi. Kış aylarında bile tarla işlemi yapıyorduk; seçimden sonra ilgi daha da arttı. Belirsizlik kalktığı için ayda 40 tarla satışına ulaştık" diye konuşuyor. Köylerde yüzde 5 imarlı arazilerin dönümü minimum 6 bin TL. Fakat, dönümü 6 bin TL'ye ancak geniş arazi alınıyor. Çatalca-Karacaköy'de dönümü 6 bin TL'ye geniş arazi var ancak 2 dönümlük tarla 25 bin TL'ye, yani metrekaresi 12.5 TL'ye geliyor.
 
Köy içlerinde imar oranı yüzde 50'ye çıkıyor, geniş bahçe isteyen tarla alıyor
Çatalca ve Silivri'nin bazı köylerinde tarla yatırımının insanları cezbettiğini söyleyen emlakçılar, "Çünkü tarla yatırımı bilinmezleri içinde barındırır. Gelecekte imarsız tarladan kadastro geçebilir, kadastro geçmiş köye yakın tarlalar ise imarlı arsaya bile dönüşebilir. işte bu yüzden 5-10 yıl vadeli tarla yatırımı yapanlar artıyor. Hatta bugün alıp 1 yıl sonra satanlar bile büyük karlar elde edebiliyor" diyor. Kadastral yol geçen tarlalarda yüzde 5 inşaat izni veriliyor. Silivri ve Çatalca'da, köylerde "köy çekirdeği" olarak tabir edilen ve yüzde 15-50 aralığında imarı bulunan arsalar da imar oranının yüksekliği yüzünden tarcih edilebiliyor. Ancak, yapacağı kır evinin geniş bahçesi olmasını isteyenler 2 dönüm ve üstündeki tarlaya da ilgi gösteriyor. Bazı köylerde, köy çekirdeği içinde olmasa bile, imarı yüksek arsalar da çıkıyor. Arsa imarlı yerlerde, 300 metrekare ve üzeri daha çok talep görüyor. Bu tip arsaları 30 bin TL'den başlayan fiyatlara almak mümkün.

Maksimum 250 metrekare inşaat
İmarlı arsaya nazaran, tarlalar "ekonomik ürün" olarak görülüyor. İstanbul'un merkezi semtlerine 1-2 saat mesafede; kır evi yapılabilecek 2 dönümlük tarlaları Çatalca, Silivri ve Şile'nin köylerinde 25-30 bin TL'den başlayan fiyatlara almak mümkün olabiliyor. Tarla alanların dikkat etmesi gereken bir nokta, yüzde 5 imarlı tarlalara maksimum yüzde 5 inşaat izni verilmesi. Buna göre, 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabiliyor. 250 metrekare, tarlalarda üst sınır... Yani; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor.
 
Üçüncü köprü beklentisi etkiliyor
Yerel seçimlerden sonra belirsizliğin bittiğini, açılan paketlerin etkisinin de hissedildiğini bildiren Çatalca Re/Max Erguvan brokeri Engin Eren şu ifadeleri kullanıyor: "Seçimlerden sonra bizim bizim yaptığımız arazi-arsa işlemleri arttı. Bu artışı iki konuya bağlayabilirim. Birincisi; beklenti bir şekilde netleşti. İkincisi; bölgede Silivri ve Çatalca köylerinde 1/25 bin'lik planlar yeniden yapılıyor. İmarlar henüz kapalı. Bu kapalılık insanların ekonomik arazi alma dürtüsünü artırıyor. 'İmar planları hayata geçtiği zaman ben bu fiyatlarla tarla da arsa da bulamam' dendiği için işler yoğun. Bir de; üçüncü köprü bağlantı yolları netleşmedi. Bu yollar kuzeyden geçerse Tayakadın, Kızılcaali, Yassıören, Subaşı, Karacaköy, Çiftlikköy, Belgratköy, Binkılıç öne çıkar. Dağyenice, Kalfaköy, İhsaniye de hareketli."
 
Evini teminat gösterip krediyle tarla alanlar var
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanının genişletilmesi ve köylere de Büyükşehir'in hizmet götürmeye başlaması da tarla satışlarını tetiklemiş. Seçimlerden önce ve sonra; Çatalca ve Silivri'nin köylerine de Büyükşehir Belediyesi ciddi yatırımlar yapmış. Bu yatırımlar içinde doğalgaz altyapısı, kanalizasyon, İSKİ suyu, hatlar ve bütün yolların güncel hale getirilmesi de var. Çatalca'nın bütün köylerine asfalt yoldan ulaşılabiliyor. Bu da bölgeye olan cazibeyi artırmış. İstanbul'un civar köylerinde gayrimenkul arayışı içine girenlerin "Ben kafamı dinlemek, bağ evi yapmak istiyorum. Böyle yer arıyorum" dediğini aktaran Engin Eren, bir de örnek veriyor:
30-150 bin TL arasına talep
"Bir tekstil firmasının sahibi geldi. Doktora gitmiş. Doktora '160 çalışanım var. Ancak sağlık sorunlarım da var. Çözümü nedir' demiş. Doktorun verdiği karşılık, 'Sen yeşillikler arasında, meyve bahçeleri olan bir yeri seç ve orada otur' olmuş. İstanbullu, bunaldığı o taş-beton yığınlarından kurtulup bahçeye çiçek ekmek istiyor. Bu trend her geçen yıl büyüyor. Ofisimize gelenler içinde, genellikle 30 bin TL ile 150 bin TL arasında yer arayanlar var. Hatta ve hatta, bugünün koşullarında, kredi kullanarak tarla alan çok müşterimiz oldu. Normalde tarla alanlar kredi kullanamaz ancak; tapulu evini, işyerini teminat gösterip banka kredisi kullananlar var. Bu şekilde çekilen kredinin maliyeti tüketici kredisinden ucuz, ev kredisinden pahalı."
 
Bunlara dikkat
. Köylerde koruma bandı içindeki bölgelerin yatırım potansiyeli zayıf. Tarlalarda 20 dönümün altında parselasyon yapılamıyor.
. Yeriniz 100 dönümse, yolu da varsa 20'şerden 5 parçaya bölebilirsiniz.
. 20 bin metrekarenin altındaki yerlerde de hisse satışı adı altında işlem yapılmak isteniyor; bu ancak kişilerin kendi aralarında satış vaadi sözleşmesi ile mümkün ve yasal bir dayanağı yok.
Ali Öztürk/Hürriyet