29 / 04 / 2024

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri sergisi 31 Mayıs'a kadar sürecek!

Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri sergisi 31 Mayıs'a kadar sürecek!

Mimar Sinan hakkında bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı sergi olan ‘Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri’ sergisi, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.



Klasik Osmanlı mimarisinde gerçekleştirdiği eşsiz yapıtlarını hem kültürümüze hem de dünya mimarlık mirasına kazandıran Mimar Sinan ölümünün 427. yılında, MSGSÜ, Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi, MSGSÜ İç Mimarlık Bölümü ve Allevents ortaklığında düzenlenen “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisiyle anılıyor.

9 Nisan - 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İstanbul’daki MSGSÜ Tophane-i Amire KSM’de, ardından da Türkiye’nin ve dünyanın farklı kentlerinde organize edilecek olan “Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisinin teknolojik uygulama tasarımları ise Awesome Broduction imzasını taşıyor.

Her yaştan ve her kesimden izleyiciye hitap edecek

“Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisi, Sinan’ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecindeki üstün mimari ve sanatsal dehasına zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, Hassa Mimarlar Ocağı’ndaki takım çalışmasını ve eserlerinin yapım aşamalarını derinlemesine analiz ederek, dönemin hikayeleri ve öne çıkan karakterleriyle bir hayat öyküsü ortaya koyuyor.

Bir klasiği, şimdiye kadar alışılmış sunumlarının ötesinde, ilgi çekici ve bilinmeyen hikayeleriyle anlatan sergide mimarlık ve mühendislik dehası Sinan, yaşadığı dönem ve coğrafyanın etkileşimleriyle, himayecisi olan saray erkanı ile ilişkisiyle ve kendi ağzından otobiyografisiyle tanıtılarak her yaştan izleyiciye ulaşmak hedefleniyor.

Üç boyutlu görsellerden animasyonlara, dijital haritalarda Sinan eserlerinin takibinden dokunmatik ekranlarda interaktif okuma ve incelemelere kadar çok çeşitli yöntemin kullanıldığı sergide, izleyicilerin Mimar Sinan’ı panolar, dijital gösterimler ve Can Gürzap’ın seslendirmesiyle kulaklıklardan takip edebilmeleri de mümkün olacak. Araştırmacı, öğrenci ve uzmanların oturup inceleme yapabilecekleri, arşiv nitelikli bir masanın da bulunduğu sergide sözlük/sözcük oyunları, dönemin inşaat aşamalarını aktaran canlandırılmış minyatürler, resimler ve müzikler meraklıları ve çocuk izleyicileri 16. yüzyıla doğru enfes bir yolculuğa çıkarıyor.

Serginin bölümleri

MSGSÜ Tophane-i Amire usta yaratıcının tüm dünya mimarlarına esin kaynağı olan hayatı ve eserleri “Sinan’ı Anlamak”, “Kültürel Etkileşimler”, “Mimari Adap”, “Himayeciler ve Mimar Sinan”, “Hassa Mimarlar Ocağı”, “Haritalar ve Siluetlerde Sinan”, “Mimar Sinan Sözlüğü”, “Mimar Sinan Mercek Altında”, “Kubbe Mapping”, başlıkları altında anlatılıyor.

Sinan’ın Minarelerinden 4 Mevsim İstanbul belgeseli

Sergide ayrıca Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda gerçekleştirilen, yapımcılığını ve yönetmenliğini Cüneyt Karaahmetoğlu’nun üstlendiği “5 Asır Sonra Sinan’ın Minarelerinden 4 Mevsim İstanbul” belgeselinin de gösterimi gerçekleştirilecek. Belgesel, Sinan’ın İstanbul’daki camilerinin minarelerinden 12 ay boyunca yılın 4 farklı mevsiminin çekimlerinden oluşuyor.

Sergiye paralel olarak düzenlenecek olan konferanslar, konserler, turlar, firma lansmanları ise organizasyonun diğer önemli ayakları olarak sergiyi destekleyecek ve İstanbul’da Sinanzamanının en etkili şekilde yaşatılmasını sağlayacak.

“Sinan ve Mimari Dehanın Şaheserleri” sergisinin MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nden sonra, 2015 ve 2016 yılları boyunca Ankara, Bursa, Kayseri, Eskişehir’in yanı sıra, uluslararası platformlarda da dolaştırılarak, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin önemli kentlerinde izleyicilerle buluşturulması planlanıyor. Sergi yurt içi ve yurt dışındaki dolaşımını tamamlandıktan sonra tüm envanter ve materyalleri şu anda yapım hazırlıkları devam eden MSGSÜ Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne bağışlanacak.


TOKİ Haber


Geri Dön