28 / 04 / 2024

Singapur’dan yatırım atağı!

Singapur’dan yatırım atağı!

AKFEN CEO’su Süha Güçsav, 350 milyar dolarlık ekonomiye sahip Singapur’a yurtdışında yatırım yeri arayan IE Singapur’un onursal iş temsilcisi seçildi. Güçsav yeni görevinde Singapurluların yatırımlarını Türkiye’ye yönlendirecek.



SİNGAPUR, sadece 716 kilometrekarelik yüzölçümü ve 5 milyona yaklaşan nüfusu ile 350 milyar dolar milli gelire sahip bir ada devleti. Bu kadar küçük olmasına rağmen,  kendisinden kat be kat büyük bir ekonomisinin olmasında Singapur devlet fonları ve Singapurlu işadamlarının ülke dışındaki yatırımlarının payı oldukça büyük.  Öyleki genelde kendi ülkesine yatırım çekmek üzere faaliyet gösteren yatırım ajanslarının tam tersine yurtdışındaki yatırım fırsatlarını değerlendiren bir ajansları bile var; Singapur  Uluslararası Ticaret ve Yatırım Ajansı (International Enterprise-IE Singapore). 


300 MİLYAR DOLARLIK FON


IE Singapur’un yatırım için yer aradığı Singapur devlet fonlarından TEMASEK’in portföyü 200 milyar dolara yaklaşırken, GIC’ın (Government of Singapore Investment Corporation) 40 ülkede 100 milyar dolarlık yatırımı var. İşte bu rakamlar IE Singapur’u Türkiye gibi doğrudan yatırım çekmeye çalışan ülkeler için son derece önemli bir ajans haline getiriyor ve geçtiğimiz günlerde IE Singapur,  Akfen CEO’su Süha Güçsav ’ı, Onursal İş Temsilcisi olarak seçti. Sadece 10 kişinin yer aldığı bir kurula 11. üye olarak seçilen Güçsav, IE Singapur yönetiminin Türkiye ve bu bölgeye ilişkin yatırım kararlarını yönlendirecek. 

Doğru fırsatların anlatılması ile önemli bir global yatırımcı olan Singapur’dan Türkiye’ye ve komşu ülkelere milyarlarca dolar yatırım gelebileceğini söyleyen Güçsav yeni görevinin anlamını, Singapur’un başarısının sırrını ve Türkiye’ye gelecek potansiyel yatırımları anlattı.  Akfen Holding’in 2004 yılından bu yana Singapur devlet fonu Temasek’in şirketi PSA ile Mersin Limanı’nda ortaklıkları bulunduğunu hatırlatan Güçsav, “Singapur’un 2 fonunun da Türkiye’de çeşitli yatırımları var. Ancak Avrupa ve ABD’ye göre daha hızlı büyüyen Türkiye’deki yatırımlarını artırmak istiyorlar. Biz Singapurlularla 10 yıldır çalışıyoruz. Artık Türkiye’de iş yapmayı hazmettiler, öğrendiler. Daha fazla yatırım yapmaya hazırlar, yeter ki doğru fırsatları yakalayabilsinler” dedi.


Singapur’laşma modası


SİNGAPUR’un elde ettiği ekonomik başarının dünyada özellikle küçük ülkelerce örnek alınan bir model olduğunu söyleyen Süha Güçsav, “Örneğin Gürcistan’da çok küçük bir ülke ve Singapur’u örnek almak istiyor. Gürcistan yönetimi 2 ülke arasındaki ilişkileri geliştirmede çok hevesli. Hatta geçtiğimiz günlerde Gürcistan hükümeti ‘Singaporezation –Singapur’laşma’ modası başlattığını duyurdu” dedi.


İşle siyaset arasında kalın bir çizgi var


SİNGAPURLULARI bir çırpıda, ‘tedirgin denecek kadar temkinliler, çok   çalışkanlar, hızlı karar alıyorlar, önce insan klişesini gerçekten uyguluyorlar” şeklinde anlatan Süha Güçsav, en önemli özelliklerinin ise, siyasetle işi kesinlikle ayrı tutmaları olduğunu söyledi. Güçsav, “2004 yılından bu yana Singapurlularla beraber çalışıyorum. Defalarca ülkelerine gittim, sayısız işadamı ile tanıştım, ailecek görüştüklerim var. Daha bugüne kadar herhangi birinin siyasi bir konuda yorum yaptığını görmedim. Elbette siyasi düşünceleri var ama işe asla karıştırmıyorlar” dedi.


5 yıl izleyip teklif ettiler


ONURSAL iş temsilciliği görevi için IE Singapur tarafından 5 yıl boyunca izlendiğini söyleyen Güçsav, “Bana ‘Sizi son 5 yıldır izliyoruz. Türkiy ve çevresindeki iş fırsatlarını bize en kapsamlı ve  objektif bir şekilde aktaracağınızdan hiç şüphemiz yok. Taşıdığınız bu Singapur sevgisini resmi olarak göstermek ister misiniz?’ şeklinde teklifte bulundular.  Ben de elbette gönüllü olarak yapılan bu onurlu görevi kabul ettim” diye konuştu.


200 mİlyarın sadece yüzde 4’ü bu bölgede


HEMEN her sektöre ilgi duyan Singapurlu şirketlerin yatırım potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Süha Güçsav şu örneği verdi:  “Sadece Temasek’in yönettiği portföy yaklaşık 200 milyar dolar. Bu fon 1965’te kurulan ülkenin kurucusu Lee Kuan Yew  tarafından 1974’te kurulmuş. Birçok alanda faaliyetleri var. Yatırımlarının yüzde 31’i Singapur’da, yüzde 41’i Singapur dışındaki Asya’da. Yani Asya’nın payı yüzde 72. Yatırımların yüzde 24’ü üse, Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zellanda’da. Türkiye’nin dahil olduğu Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika bölgesine ise düşen pay sadece yüzde 4. Bunun yüzde 10’a çıktığını, yüzde 20’ye çıktığı düşünün ortaya çıkan rakamlar muazzam. Sadece rakamlar değil, Singapurluların iş yapış şekilleri de, tüm dünyada kabul gören bir model. Bunu da Türkiye’de yaygınlaştırmamız önemli.”


Hürriyet


Geri Dön